NASLOVNAŽIVOT
31. godišnjica tragedije na Papuku u kojoj su živote izgubili jedanaestorica hrvatskih branitelja

FOTO: PSŽ

31. godišnjica tragedije na Papuku u kojoj su živote izgubili jedanaestorica hrvatskih branitelja

2.12.2022. 11:32 | Borna Marinić/HKM PREGLEDA: 3292

U listopadu i studenom 1991. godine helikopterskim desantom posade JNA napustile su relejne odašiljače na Papuku i Dilj gori. Prethodno su uništile sve što je bilo moguće od razbijenog uništenog vatrom do polijevanja sve kompletne tehnike u unutar centra s pjenom protupožarnih aparata. Kako bi osposobili barem dio opreme u Slavoniju odlaze Anđelko Tule i Tomislav Vužić-Mohenski, pripadnici 40. pukovnije veze HV-a iz Samobora. Tako su nekoliko dana, svakodnevno, u pratnji pripadnika 123. požeške brigade Hrvatske vojske išli na Papuk kako bi otklonili kvar na relejnim uređajima. 

Dana 2. prosinca 1991. godine upali su neprijateljsku zasjedu koju su postavili pripadnici srpskih paravojnih snaga koji su se popeli iz smjera Slatinskog Drenovca. Uz Tomislava i Anđelka stradala su sedmorica pripadnika 123. brigade – Davor Dragić, Branko Peći, Tomo Perić, Damir Pišmiš, Tomislav Pranjković, Vinko Tomašević i Ivica Zlomislić. U „Bazi“ su se tada nalazili Tade Nikić i dozapovjednik 1. bojne Jozo Koutni. Oni su najvjerojatnije, nakon što su čuli pucnjavu, krenuli prema mjestu zasjede no i oni su ubijeni.

 


Svoja sjećanja na taj dan podijelio je zapovjednik izviđačko-diverzantske desetine 123. brigade HV, Josip Širić: „Dana 2. prosinca 1991. u zasjedi koju su postavili četnici iz Slatinskog Drenovca na mučki i svirep način ubijeno je 11 hrvatskih branitelja, a u pucnjavi koja se tada dogodila u zapovjedništvo brigade dojavili su brigadni izviđači. Nakon te dojave dobili smo zapovijed da krenemo prema bazi i provjerimo što se gore događa. U vojarni se tada okupilo oko 40 hrvatskih branitelja, te smo sjeli u vozila i krenuli put baze.

Nakon 40-ak minuta stigli smo u podnožje Papuka, izašli iz vozila i krenuli lijevom i desnom stranom ceste prema mjestu odakle se čula pucnjava. Nakon dugog i opreznog hodanja došli smo do mjesta četničke zasjede gdje su nas čekali brigadni izviđači, a na tom mjestu nalazila su se tijela naših mrtvih suboraca koji su bili izrešetani i neki od njih spaljeni jer je na njih pucano iz protuoklopnog oružja, a takvo što nitko nije mogao preživjeti. Ostali smo zatečeni i šokirani viđenim.

Nakon nekoliko trenutaka, počeli smo obilaziti cijelo mjesto postavljene zasjede i procijenili po tragovima koje smo vidjeli u snijegu i ostacima hrane, da je u zasjedi sudjelovalo 20-25 četnika koji su točno čekali da naiđe ta kolona, jer je taj dan trebala ići smjena na bazu, ali nije išla već samo tih 9 hrvatskih branitelja. Na samom mjestu zasjede jedini hrvatski branitelj koji je uspio uzvratiti vatru bio je vojni policajac Vinko Tomašević, koji je tada bio ranjen, a i njega smo našli 50-ak metara dalje, gdje su i njega ubili na svirep način.Većina hrvatskih branitelja koji su došli s nama na mjesto postavljene zasjede bila je prestrašena viđenim jer nikad takvo što u životu nisu vidjeli.

Nakon početnog šoka, izvijestio sam putem radio veze zapovjedništvo brigade o zatečenom stanju i u dogovoru s njim, odlučili smo krenuti prema bazi koja je bila udaljena od mjesta zasjede 6-7 kilometara, jer se tamo nalazio jedan naš vod- zapovjednik voda osiguranja baze bio je Milan Cavrić, satnik u mirovini. Mi tada nismo znali jesu li četnici zauzeli bazu i jesu li naši suborci živi jer putem veze nismo mogli uspostaviti kontakt s njima. Jedan dio hrvatskih branitelja ostavili smo na mjestu prve zasjede, da čuvaju poginule suborce, a mi ostali smo krenuli prema bazi neznajući što nas gore čeka.

Nakon dugog i sporog hodanja, kad je već polako počeo padati mrak, stigli smo u podnožje baze Papuk tj. na križanje ceste gdje put lijevo vodi prema Slatinskom Drenovcu, a ravno prema bazi Papuk. Tada su na desnoj strani ceste pripadnici diverzantske desetine Damir Soldo, Milan Martić, Ivica Kordić i Miroslav Žilić vidjeli vozilo zastavu GTL 55 i u njoj našli ubijene Jozu Koutnija i Tadu Nikića, koji su isto ubijeni na mučki zvjerski način, jer je i na njih pucano iz protuoklopnog sredstva – zolje. Tada sam ponovo pokušao putem veze uspostaviti kontakt sa zapovjednikom Milanom Cavrićem koji se nalazio na bazi Papuk, ali kako nisam uspio, odlučili smo se vratiti nazad jer nismo imali saznanja tko se u tom trenutku nalazi na bazi, a i već je bio pao mrak i bilo je rizično i opasno krenuti dalje.

Kad smo se vratili do mjesta prve zasjede, pokupili smo naše mrtve suborce, uzeli smo sva vozila koja su bila u voznom stanju i krenuli nazad prema vojarni u Požegi. Putem prema Požegi smo saznali da su naši suborci na bazi ipak svi živi i da baza ipak nije zauzeta od strane četnika.“

izvor: Borna Marinić /HKM


Tagovi: papuk, baza, spomen, godišnjica, domovinski rat

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Još jedna tvrtka s tridesetak zaposlenih napustila Požegu

.

59-godina NK Slavonije iz Požege- Sretan rođendan plavima s Orljave

.

NEVJEROVATNO: Muškarac ilegalnom prodajom lijekova za potenciju zaradio 7.800 eura

.

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

.

Radnice Orljave poručile: Ako se ne nađe rješenje za naše otpremnine, spremne smo ponovno prosvjedovati u Zagrebu

.

Uživajte u zabavi i osvojite velike nagrade!

.

Novi udar na poljoprivrednike: ʺImam 72 godine, od svoje dvadesete bavim se poljoprivredom. Nikad nije bilo tako skupoʺ

.

Od sutra dobrovoljno darivanje krvi samo za učenike srednjih škola te studente

.

Hrvatska naknada za povratnu ambalažu najniža je u Europi! Kod nas je 7 centi, u Finskoj 40

.

PRIPREMITE SE: Stiže osjetno zahlađenje i snijeg

.

Nepoznati počinitelj provalio u metalnu kutiju i otuđio alat

.

Sportski vikend, 04. i 05. 02. 2023. u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc

.

Sedma smo zemlja u EU koja najviše troši na hranu i alkohol. 2021. po jednom bili rekorderi

.

Imate račun viška u banci? Bilo bi dobro da ga ovih dana zatvorite, evo i zašto

.

Recept za polpete koje se mogu poslužiti s kremastim umakom i kupusom ili ponijeti u pecivu ʺza vanʺ

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

.

Bezidejno osmišljena Noć muzeja još je jedan niski udarac požeškoj kulturi

.

Za mjere aktivne politike zapošljavanja na području pet slavonskih županija uloženo je 1,3 milijarde kuna za oko 42 tisuće osoba

.

Odgovor jednog djeteta u zadaći je apsolutni hit na internetu. Pogledajte zašto!

.

Slavonci po benzin opet idu u BiH: Evo koliko uštede po spremniku

.

Raste broj oboljelih od tuberkuloze, već sad ih prijavljeno 168, a lani u cijeloj godini 175

.

U Hrvatskoj vino poskupjelo 2 do 3 puta više nego u EU. Čaša vina polako postaje luksuz

.

Mladić (20) za volanom BMW-a sravnio sve ispred sebe u Pleternici

.

Dvije teške krađe provaljivanjem u Kamenskom Vučjaku

.

Udruge članice PŠS-a trebaju izabrati svoje predstavnike u Skupštini PŠS-a za mandatno razdoblje 2023. - 2027. i do 25. ožujka dostaviti punomoći za zastupanje

.

Pronađen nestali Tomislav Crnjac- Crni iz Pleternice

.

KONOBARSKE MUKE: Bakše sve manje, čekaju se detalji oko uvođenja poreza

.

HPD SOKOLOVAC POŽEGA: S Matkom Peićem po Požegi i Požeškoj gori

.

Priopćenje za javnost sa skupštine biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i susreta s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom

.

Kad nema ʺničegaʺ u hladnjaku: Recept za prefinu zapečenu tjesteninu s tunom iz konzerve i povrćem

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Danas sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Prisjetimo se spajanja požeške i pakračke bolnice

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku