NASLOVNADRUŠTVO
21. Susret maturanata i studenata u požeškoj Gimnaziji

FOTO: gimpoze.hr

21. Susret maturanata i studenata u požeškoj Gimnaziji

3.4.2021. 09:47 | Gimnazija Požega IZVOR: gimpoz.hr PREGLEDA: 671

31. ožujka u učionicama Gimnazije održan je 21. Susret maturanata i studenata. Susret je već tradicionalan u požeškoj Gimnaziji i s nestrpljenjem ga očekuju i maturanti i studenti. Ove je godine prvi put održan u online obliku zbog epidemiološke situacije.

Srijeda, 6. i 7. sat, maturanti pozorno slušaju savjete starijih kolega. Teme su i više nego aktualne: pripreme za polaganje državne mature, organizacija studija, studentski život. I nekadašnjim učenicima Gimnazije, sada već iskusnim studentima, ugodno je susresti bivše profesore i savjetom olakšati odluke maturantima koji broje posljednje tjedne svog srednjoškolskog obrazovanja.
Dosad su ovi susreti uvijek organizirani u konferencijskoj dvorani Gimnazije, ali ove godine to nije moguće zbog epidemiološke situacije. Online susret prošao je i više nego uspješno, a naši su učenici mogli dobiti korisne informacije o događajima koji slijede.

Susret organiziraju i moderiraju profesori Škole, u organizacijskom su odboru profesorice Nataša Puljašić i Sanja Grabusin, profesori Dragan Siluković i Ivo Žanetić te ravnateljica Škole dr. sc. Vesna Vlašić.

Na samom su početku susreta pozdravne riječi maturantima i studentima uputile ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić te pedagoginja Manuela Čevapović-Zima.

Susretu je nazočilo 15 studenata fakulteta različitih usmjerenja iz četiriju hrvatskih gradova – Zagreb, Osijek, Rijeka i Varaždin. Evo nekih fakulteta o kojima su učenici mogli čuti informacije iz prve ruke: Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci, Filozofski fakultet u Osijeku, Muzička akademija u Zagrebu, Geodetski fakultet u Zagrebu, Agronomski fakultet u Zagrebu, Građevinski fakultet u Osijeku.

Uh, ta matura!

Nakon kratkog predstavljanja, studenti su učenicima iznijeli svoja iskustva s pripremom i polaganjem državne mature. To je zacijelo nešto što naše maturante trenutno najviše zaokuplja. Posljednje su dvije godine njihova školovanja bile izazovne i sad im slijedi, kako to mnogi vole nazvati, ispit zrelosti. Iskustva s maturom uglavnom su pozitivna jer ipak je riječ o uzornim učenicima, ali priprema je ipak i te kako nužna kako u školi tako i samostalnim radom. Ako bismo nešto istaknuli, onda su to svakako pohvalne riječi za naše profesore koji uz veliki trud i entuzijazam kvalitetno pripreme svoje učenike.

„Pripreme za maturu nisu bile toliko intenzivne zbog redovitog učenja tijekom četverogodišnjeg gimnazijskog školovanja,“ rekao nam je jedan od sudionika studenata. Našim je maturantima žao što ove godine NCVVO neće organizirati probnu maturu jer bi im to, kako kažu, bila odlična priprema. No, studenti i na to imaju pripremljen odgovor: „Rješavajte testove s prošlogodišnjih matura!“ Svi su testovi dostupni na mrežnoj stranici: https://www.ncvvo.hr/kategorija/drzavna-matura/provedeni-ispiti/

O organizaciji pojedinih studija moglo se čuti mnogo korisnih informacija u nastavku susreta. Maturanti su mogli postavljati pitanja o svemu što ih je dodatno zanimalo. Dosta je studentskih osvrta išlo u smjeru komentiranja online nastave na pojedinim fakultetima. Većina ih je izuzetno zadovoljna organizacijom aktivnosti i predavanja na fakultetu, ali neki navode da bi to moglo biti i bolje osobito kad su u pitanju specijalizirane vježbe i praktikumi. Studenti ističu izvrsne mogućnosti studentskih razmjena, sudjelovanja u istraživačkim projektima i volontiranja. Istaknuta je i spremnost profesora i asistenata u pružanju pomoći i razjašnjavanju nejasnoća novim studentima.

Studentsko doba je najbolje…i menza na FER-u!

Posljednja je stavka, ali ne i najmanje važna, bila o troškovima studiranja u navedenim gradovima i općenito o kvaliteti studentskog života.

Troškovi variraju od grada do grada, a naravno, ovisno i o tome jeste li u studentskom domu ili u stanu. Osim Zagreba i Osijeka, našim su učenicima za studiranje privlačni Varaždin i Rijeka.

I dalje se hvali menza na zagrebačkom FER-u! Za prijevoz do fakulteta preporučuje se bicikl umjesto javnog prijevoza. Podebljati džeparac možete radeći preko studentskog servisa, a i stipendijama koje je lakše dobiti na 1. godini, ali sve teže na svakoj idućoj. Sve u svemu, zaključak je naših studenata da  tempo na fakultetima zna biti brutalan, ali uz dobru organizaciju vremena, stigne se i raditi, i rekreirati, i tulumariti! 

„Od prvog razreda idem na ovaj susret i mogu sa sigurnošću reći da je svaki bio izuzetno koristan. Hvala organizatorima koji okupe veliki broj studenata s različitih fakulteta. Starije kolege nam predstave svoje fakultete u dobrom svjetlu (način studiranja, kasnije zaposlenje), ali mi je izuzetno drago što nam o svakom fakultetu kažu i neke sitnice i "cake" koje sami nismo znali, a mogu biti, i jesu jako korisne.

Danas smo po prvi put imali online susret za koji sam imala predrasude zbog online nastave. Na kraju mi je on bio jednako dobar jer svaka osoba može u miru reći sve do kraja, a razne pošalice u "chatu" su nam svakako poboljšale atmosferu i učinile susret opuštenijim unatoč tome što se ne vidimo uživo.

Hvala bivšim učenicima što odvajaju svake godine vremena za nas i koji su otvoreni za suradnju i pitanja nakon svakog susreta,“ ističe nam svoje dojmove jedna od sudionica susreta.

I na kraju, za naše maturante, ali i sve druge učenike koji će to tek postati, jedan mali savjet studenta 3. godine matematike:

„Vještine koje mogu dovesti do toga da budeš bolji matematičar (poput vještine argumentacije) svakako se razvijaju i u nekim drugim kontekstima u gimnaziji - ako znaš gdje ih tražiti. Generalno, trebaš iskoristiti sve prilike koje ti gimnazija pruža.“

Možda vam se ponekad čini da u školi radite i učite mnogo toga vama nepotrebnog, ali sve vam to pomaže da u suštini budete bolji u onome što profesionalno odaberete kao svoj put. Niti jedno znanje nije beskorisno!

„Korijen učenja je gorak, ali plodovi su slatki.“  (Aristotel)

 Tekst: Marija Mrkojević, prof.

Fotografije: Dragan Siluković, prof., Marija Mrkojević, prof.

IZVOR: www.gimpoz.hr


Tagovi: gimnazija, požega, susret, studenti, maturanti

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Kraguju održana godišnja skupština SKD ʺProsvjetaʺ

.

Održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca: Miroslav Ivančić ponovno predsjednik

.

Grad Kutjevo nastavlja s radovima, u ulici Matije Gupca izgradnja pješačke staze

.

Ovaj se bračni par preselio iz grada na selo pod Papukom gdje proizvode najfiniji, potpuno prirodni kozji sir

.

OŠ Antuna Kanižlića: Fizički odsjek PMF-a Zagreb nagradio učenicu Vanju Brnčić

.

U Hrvatskoj homoseksualci ne mogu biti darivatelji krvi. Zašto?

.

Konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća u četvrtak 17. lipnja 2021. godine

.

U petak se održava 46. ʺZlatni glas Zlatne dolineʺ u Kaptolu

.

Koncert Vokalnog ansambla Brevis u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega

.

Radovi: Od jutros Bolnička ulica u Pakracu prohodna

.

Susret mladih glazbenika održan u Češkom domu u Prekopakri

.

Trik od 1 kune uz koji pečeni krumpir postaje neodoljivo hrskav

.

KATOLIČKA GIMNAZIJA POŽEGA: Jubilarni deseti humanitarni malonogometni turnir „Nisi sam“ za Valentina Tomljanovića

.

Uključite se u planiranje akcije – dostavite svoje prijedloge za nadzor

.

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

.

Hrvatska među zemljama gdje mladi najviše piju alkohol, djevojke tek nešto manje u odnosu na mladiće

.

Nema novozaraženih u našoj županiji, ukupno je 6 slučajeva zaraze

.

Danas pretežno sunčano i toplo

.

Iseljeni Slavonci pozivaju na gradnju zavičajnih muzeja da se ne zaboravi od kuda su iselili

.

Biskup primio požeško-slavonsku županicu i požeškog gradonačelnika

.

Nove upute Stožera civilne zaštite Požeško - slavonske županije

.

ŠRD Pakrac: Tomislav Markus pobjednik klupskog natjecanja

.

Dodjela nagrada ʺKreativni i neovisniʺ učenicima srednjih i osnovnih škola

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Skoro jednak broj oboljelih i preminulih

.

Glazbeno putovanje šokačkom baštinom i proslava bećarca

.

Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

.

Meteorolozi najavljuju prvi ovogodišnji toplinski val

.

Proglašeni najbolji proizvođači konjske salame

.

Zajednički sastanak uprave kluba i igrača NKʺGraničarʺ Zagrađe za kraj sezone 2020/2021

.

Na jezeru ʺPožegaʺ u Turniću ribiči opet ulovili preko tonu ribe za 52 sata

.

PROGLAŠENA PRIRODNA NEPOGODA Prijava štete zbog poplave do petka 18. lipnja

.

Pod utjecajem alkohola od 2,74 promila skrivio prometnu nesreću u Požegi

.

Vikend obilježili pijani vozači, rekorder s čak 3,40 promila vozio motor po Pleternici

.

Bolji od sladoleda? Recept za neodoljivi ledeni cheesecake

.

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

.

PSŽ: od jučer 1 novozaraženi, ukupno je 9 aktivnih slučajeva zaraze

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

FOTONALAZ

SVE NA JEDNOM MJESTU: Fotografije i videa naših čitatelja iz Požege, Vidovaca i Drškovaca