FOTO: Shutterstock
Ljubitelji ste cheesecakea, ali ne smijete ili ne želite jesti sir? Nema problema.
Donosimo vam recept za veganski "tortu od sira" koja kao alternativu koristi indijske oraščiće. Riječ je o orašastom voću punom proteina koje izvrsno zasićuje
Sastojci za podlogu cheesecakea:
100 grama badema
100 grama oraha
175 grama mekih datulja bez koštica
¼ žlice soli
Sastojci za kremu cheesecakea:
450 grama indijskih oraščića200 ml vrhnja od kokosa100 ml javorova sirupa70 ml kokosova ulja (rastopljenog)2 limete1 limun1 žlica ekstrakta vanilijePriprema veganskog cheesecakea:Indijske oraščiće namočite u vodi večer prije pripreme torte, ili barem nekoliko sati ranije kako bi omekšali.Ako nemate vremena za dugo namakanje, indijske oraščiće možete preliti i s vrućom vodom te ih tako pustiti oko sat vremena.U sjeckalici ili blenderu napravite podlogu za tortu od badema, oraha, mekih datulja i soli.
Ljepljivu smjesu prstima utisnite u manji kalup za torte i stavite u hladnjak.Nadjev napravite u blenderu od omekšalih indijskih oraščića koje ste procijedili od vode, kokosova vrhnja, javorova sirupa, rastopljenog kokosova ulja, soka dvije limete, soka jednog limuna i ekstrakta vanilije.Miksajte smjesu sve dok ne postane glatka. Ako je smjesa prekisela, dodajte još malo javorova sirupa.Ovako pripremljenu smjesu prelijte preko podloge. Tortu stavite u hladnjak na pet do šest sati prije posluživanja. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.hr)