Bolonjez s mljevenom puretinom
(FOTO: Shutterstock)
Datum 17. listopada 1982. jedan je od važnijih datuma za Bolognu – tada je bolonjsko izaslanstvo Academmije dalla Cucina Italiana u Gospodarskoj komori grada Bologne pohranilo tradicionalnu recepturu za bolonjski ragù, odnosno umak koji je nama znan kao umak bolognese.
U bolonjez obavezno ide mljevena junetina, suho bijelo vino, pa čak i malo mlijeka, a tradicionalno se služi sa širokim dugačkim rezancima.
Ako želite uživati u bogatim ukusima ovog talijanskog ragua, ali ne želite jesti crveno meso ili želite smanjiti ukupnu kalorijsku vrijednost istog isprobajte verziju s mljevenom puretinom za koji vam recept donosimo u nastavku ovog teksta.
Sastojci:
800 g sjeckane rajčice iz konzerve
500 ml pilećeg temeljca
400 g mljevene puretine
250 g šampinjona
2 stapke celera
1 velika mrkva
1 veliki luk
1-2 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mediteranske mješavine začina
prstohvat šećera
ulje po želji
sol i papar po želji
Priprema:
Zagrijte malo ulja u loncu, pa na njemu prepirjajte mljevenu puretinu sve dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Uklonite meso iz tave.
U istom loncu prepirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer. Pirjajte oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte sitno nasjeckane šampinjone i nastavite pirjati par minuta.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još pola minute.
Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
Podlijte povrće s nasjeckanim rajčicama i pilećim temeljcem, dodajte malo šećera, sol i papar po želji i mediteransku mješavinu začina. Vratite mljevenu puretinu u lonac.
Kuhajte sve zajedno oko 20-ak minuta dok se umak ne zgusne, a okusi ne sljube.
Poslužite umak s kuhanom tjesteninom po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer