Nijemci žele otvoriti veliku tvornicu i zaposliti 900 ljudi?

Gradsko vijeće Grada Lipika
(FOTO: Mario Barać)

15.11.2012. | Mario Barać
Pregleda: 15528

Većinom glasova, uz suzdržanog nezavisnog vijećnika Ivana Strganca, lipički vijećnici su na sinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća prihvatili Prijedlog Odluke o izradi III. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Lipika. Ova točka dnevnog reda je važna stoga što je to, kako je rekao gradonačelnik Antun Haramija, prvi korak prema realizaciji moguće ogromne investicije izgradnje tvornice float stakla u Lipiku, vrijedne više od 200 milijuna eura, u kojoj bi, prema najavama, posao našlo 900 radnika.

- Na nama je da osiguramo uvjete i damo priliku potencijalnim investitorima iz Njemačke za ovu investiciju koja je, navodno, u top 10 najavljenih investicija u Hrvatsku, rekao je Haramija dok je Albert Menegoni, pročelnik za graditeljstvo pojasnio da se radi o površini između 40 i 50 hektara zemljišta u takozvanom lipičkom donjem polju, ispod današnje tvornice, kod poljoprivrednog aerodroma, uz prometnicu Dobrovac – Subocka. Dodao je i kako se radi o državnom zemljištu i da će se imovinsko–pravni odnosi rješavati na razini ministarstva.

Dragan Marić – skaut i partner investitora


Naravno da je vijećnike zanimalo o kojem se konkretno investitoru radi, a nezavisni Vinko Pečanić je rekao kako se govori da se u cijeloj priči spominje Dragan Marić, bivši direktor Hrvatske industrije ravnog stakla (HIRS) Lipik koji ovdje baš i nema dobru reputaciju. Marić je, naime, bio vlasnik HIRS-a, a zbog neplaćanja obaveza prema državi i prema dobavljačima, 2000. godine je proglašen stečaj.


Ostao dužan 7 plaća

Nakon toga je 200 radnika ostalo raditi, dok ih je 150 završilo na birou, a radnicima je direktor ostao dužan u prosjeku 7 plaća koje većinom nikada nisu podmirene. Prema najsvježijim podacima, HIRS u stečaju danas ima više od 2,5 milijuna kuna neizmirenih obaveza.

Gradonačelnik Haramija je potvrdio da je Dragan Marić uključen u pregovore, kako je rekao, kao skaut i partner njemačkih investitora, ali je dodao da su u gradu bili maksimalno oprezni.

– Mnogi su bili skeptični, ali nas u konačnici ne zanima tko pregovara i daj Bože da ova investicija bude realizirana.

Osigurali se s 275.000 kuna

Dodao je i kako su na račun grada deponirana sredstva u iznosu od 275.000 kuna koliko su procijenjeni troškovi izmjene prostornog plana kako, u slučaju eventualnog odustajanja od investicije, ti troškovi ne bi pali na teret grada. Spomenuto je da je ugovor o deponiranju sredstava potpisan s tvrtkom „Marsonija-Glas“.

Svi vijećnici su jedinstveni u stavu da je svaka investicija dobrodošla, posebno kada se radi o izgradnji teko velike tvornice koja bi bila 4 do 5 puta veća od sadašnje tvornice stakla. Županijskog vijećnika Stjepana Horvata je zanimalo je li se investitoru ponudila druga lokacija jer ova površina je najbolji dio zemljišta u gradu. Napomenuo je i da se vodi računa o putnim koridorima te dodao da postojeća cestovna infrastruktura ne može podnijeti takvu frekvenciju prometa i opterećenja. Haramija je rekao da su bile ponuđene druge lokacije, ali je investitor odabrao ovu, a dodao je kako promet za potrebe buduće tvornice neće nimalo opterećivati sam grad Lipik i njegovo središte jer u njega neće ulaziti ni s jedne strane.

Pečanić: „Lipik će biti raj na zemlji“

- Ostvare li se ova najavljena investicija, dođu li Englezi u ZRC, Slovenci u Papuk, ovaj kraj i Lipik će postati raj na zemlji iz kojeg mladi neće odlaziti nego će se u njega useljavati. Kao praktični vjernik u tom smjeru upućujem sve svoje molitve, zaključio je nezavisni Pečanić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI