5. Pokladno jahanje: Dolazi 50 jahača i 10-ak zaprega iz 6 županija

Pokladno jahanje župe Bučje, 2015.
(FOTO: Lidija Galić)

03.02.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 5018

"Više od 50 jahača i desetak zaprega iz šest hrvatskih županija očekuje se na ovogodišnjem 5. Pokladnom jahanju župe Bučje. Održava se u subotu, u organizaciji Konjogojstvene udruge iz Pleternice. Nakon okupljanja, u deset sati na OPG-u Kovačević u Brodskom Drenovcu, polazak pokladne povorke je oko 11 sati - najavio je Tomislav Hip, tajnik Konjogojstvene udruge.



Povorka će se zaustavljati u šest dvorišta u Brodskom Drenovcu, Bučju i Zagrađu.
Stjepan Katić, zapovjednik pokladnog jahanja, podsjetio je da je ovaj običaj karakterističan za graničarska sela, ponajprije oko Županje.








- Pokladna jahanja datiraju iz doba kada su Turci krali naše mlade cure, a hrabri su ih graničari na konjima, pokušavali vratiti. Sudjelovao sam na brojnim pokladnim jahanjima te sam želio da se održavaju i u našem kraju, odnosno župi Bučje - rekao je Katić ističući kako je želja pokladno jahanje u ovom kraju još više obogatiti.
Devetu godinu za redom u organizaciji Udruge Pleternički čoraci u nedjelju će u Pleternici biti održane Maškare.

- Ove će godine biti 15 skupina, odnosno više od 200 sudionika. Objedinili smo program za djecu i odrasle. Povorka kreće u 15 sati ispred osnovne škole, pleterničkim ulicama do kino dvorane gdje će biti dodjela nagrada i zabava - najavila je Anka Dorbić, predsjednica Pleterničkih čoraka.






I ove će godine čoraci spaliti krivca za sve što nije bilo dobro u protekloj godini.
- U dogovoru s Vladom RH uvijek damo i neka obećanja. Manje-više to i ispunimo. Koja je tema ovogodišnjih maškara neka ostane iznenađenje, a kao i dosadašnjih godina naša će nam gradonačelnica predati ogroman ključ od gradske kuće i praznu blagajnu - dodala je Dorbić ističući da se prijave za maškare primaju još uvijek.
Inače, Pleternički će čoraci ove godine sudjelovati i na pokladnom koncertu HKUD-a Vijenac.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI