Proračun povećan za 7,2 milijuna kuna

NASLOVNAPAKRACPOLITIKA

FOTO: Pakrački list

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC

Proračun povećan za 7,2 milijuna kuna

10.6.2018. 09:59 | Darko Baronica IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 1616

Ukupni iznos planiranih prihoda proračuna Grada Pakraca za 2018. godinu
povećava s 28,5 milijuna kuna na 35,7 milijuna, odnosno za 7,2 milijuna kuna, ili za 25 posto u odnosu na plan iz prosinca prošle godine.

U skladu s tim povećani su i planirani rashodi, najvažnija je odluka jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac koja je trajala neuobičajeno kratko, tek nešto više od dva sata.
Tome su najviše doprinijeli vijećnici HDZ koji, osim predsjednice kluba dr. Kristine Milek, nisu uopće sudjelovali u raspravi, dok su vijećnici SDP-a raspravljali u dvije točke, oko rebalansa proračuna te oko programa kolokvijalno nazvanog 3+ pri čemu su u obje točke glasovali protiv.
sim rebalansa na jučerašnjoj sjednici vijećnici su većinom glasova usvojili već spomenuti program o financijskim potporama obitelji s troje i više djece, kao i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, imenovali gradski savjet mladih, te prihvatili izvješća o lanjskom poslovanju Voda Lipik, Komunalca, LAG-a „Zeleni trokut“ i Vatrogasne zajednice.

Fiskalne promjene povećale gradski prihod

Važeći plan gradskog proračuna nakon jučerašnje sjednice povećan je na 35,7 milijuna kuna. Povećanje od 7,2 kuna posljedica je, kako je istaknula u uvodnim dijelu gradonačelnica Anamarija Blažević, niza izmjena u fiskalnoj politici kojima je značajniji dio poreza na dohodak od nesamostalnog rada postaje gradski prihod, i to povećanje će se utrošiti na sufinanciranje projekata o kojima se priča godinama, a čiji početak realizacije, temeljem ranije ovog proljeća potpisanih ugovora, će doći na red u ostatku godine.

U ime kluba vijećnika SDP-a njihov predsjednik Dragan Marin je izrazio zadovoljstvo s ovih novih 7 milijuna kuna gradskih prihoda. No on je u nastavku rekao da vijećnici SDP-a svejedno neće glasovati za rebalans jer smatra da se taj višak prihoda mogao raspodijeliti i drugačije. Oni pozdravljaju ulaganja u infrastrukturu, ali misle da su povećanje proračunskih prihoda najviše platili građani te se dio sredstava kroz smanjene komunalne naknade ili prireza mogao izravno vratiti njima. Također, rekao je Marin, nezadovoljni su jer niti u rebalans nisu ugrađeni njihovi prijedlozi iz prosinca da se iz proračuna kupe udžbenici za osnovce i srednjoškolce.

Proračun je tako usvojen s devet glasova vijećnika HDZ-a i jednim SDSS-a.Klub vijećnika SDP-a je bio protiv programa o financijskim potporama obitelji s troje i više djece koji je predstavila gradonačelnica (vidi tekst PROGRAM “TRI PLUS” Bespovratna sredstva za obitelji s troje i više djece od 4. lipnja) kao još jednu, tehnički gledano, njenu mjera u smanjenju demografskog minusa pri čemu se ona odnosi na sve obitelji s troje i više djece izuzevši onih koji su već u programu socijalne pomoći. Program je pozdravila dr. Milek, istaknula je da se nada da je to tek početak mjera jer je problem izuzetno ozbiljan. SDP-ovi vijećnici, rekao je Marin, pohvaljuju program, ali im smeta način njegovog donošenja, prije svega zašto to nije mjera Gradskog vijeća, a ne gradonačelnice.

I Neven Garača se složio da je problem ozbiljan i upravo za to zahtijeva i ozbiljniji pristup pri čemu i on najviše zamjera što program kaže da će kriterije, uvjete i postupak propisati gradonačelnica. Čemu onda Vijeće, upitao se je Garača, kao i zašto tri i više djeteta, a ne dva.

I Mihajla Pavković je pohvalila ideju, ali ukazala da odluka nije kvalitetna.
Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić je rekao da je sve unutar zakonskih okvira i da su takve odluke pravo gradonačelnice koju su građani izabrali izravno. Prednost toga je što je takva odluka živ organizam i odlukom gradonačelnice lako se može doraditi u skladu s ukazanim potrebama, pojasnio je Ivančić prije nego što je odluka izglasana s 10 glasova za i 4 protiv.

Sve ostale odluke izglasane su jednoglasno pa su tako u Gradski savjet mladih izabrani Kristina Grgić, Antonio Ivanović, Vilim Svjetličić, Kristina Špelić i Ivan Švasta, odnosno za njihove zamjenike Stefani Čenan, Leonardo Luksetić, Karlo Rek, Patrik Sabo i Grgur Špančić.

Vode i Komunalac

Podnoseći izvješće o lanjskom radu direktor Voda Lipik Marijan Pierobon je naglasio da su napokon u postupku javne nabave tri dijela dugo godina najavljivanog projekta aglomeracije kojim bi trebao biti u potpunosti rekonstruiran i dograđen vodoopskrbni sustav i sustav odvodnje na području Pakraca i Lipika, dok su još pet natječaja u fazi razmatranja u Hrvatskim vodama. Jedini sudionik u raspravi Zoran Krejči (SDP) je izrazio nezadovoljstvo što poduzetnici plaćaju vodu skuplje od građana.Bez rasprave je prihvaćeno i izvješće Zdravka Vostrija, donedavnog direktora Komunalca. Njemu je predsjednik Ivančić na isteku mandata zahvalio na dosadašnjem radu koji će, kako je naglasio, biti upamćen po početku realizacije velikog projekta energetske obnove pakračkih stambenih zgrada što će uvelike doprinijeti ljepšem izgledu grada.

Nije bilo rasprava niti nakon izvješće Igora Mateka, upravitelja Lokalne agencije „Zeleni trokut“ koji je naglasio da je njihova glava zadaća provedba programa Lieder u sklopu projekta Ruralni razvoj pri čemu ove godine imaju potporu od nešto više od 7 milijuna kuna od čega je 5,8 milijuna kuna predviđeno za krajnje korisnike, a koje će osobe dobiti potpore znat će se na kraju ovog mjeseca kada završi natječajna procedura, a na jesen očekuje nova sredstva.

Bez rasprave je uobičajeno prihvaćeno i izvješće Ilije Turkovića mlađeg, zapovjednika Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik.

Adrijana Pepić, stručna suradnici u gradskoj upravi, je predstavila Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Pakraca. Kako je u uvodu rekla gradonačelnice, program je rađen u žurbi sa zakonskim rokovima i bit će sigurno dorađivan jer je riječ o oko 3500 hektara različitog poljoprivrednog zemljište koje treba staviti na raspolaganje poljoprivrednicima te je ovo samo početak i odrađivanje zakonske obveze.

Aktualni sat 40 minuta

Na ovoj sjednici vijećnici nisu iskoristili niti svih 60 minuta predviđenih za propitivanje izvršne vlasti i gradske uprave, već su na to potrošili samo 40 minuta uglavnom baveći se projektima o kojima smo pisali. Tako se Zoran Hofman (HDZ) raspitivao za početak radova u Aleji kestenova, kao i za eventualni nastavak radova u sportskom centru. Gradonačelnica mu je odgovorila da je u postupku javne nabave natječaj za izvođača radova na novom dijelu prometnice Aleja kestenova, dok su razgovori oko izgradnje nogostupa koje bi trebao sufinancirati MUP još u tijeku. Što se tiče sportskog centra, teniska igrališta su novi sadržaj koji su oplemenili taj prostor, a na nekoliko natječaja je apliciran i projekt izgradnje igrališta za odbojku na pijesku, dok je želja i skejt park, vrijedan oko 300.0000 kuna koji će biti cilj iduće godine. Igor Cavalli (HDZ) se interesirao za izgradnju vodovoda u zapadnom bazenu čiji početak radova se očekuje na jesen. Dr. Milek je interesiralo hoće li biti postavljena ograda na prostoru nedavno uklonjenog objekta „Šimecki“ (hoće uskoro). Krejči je već standardno ponovio pitanje vezano uz početak radova na vodozahvatu Šumetlica pri čemu nekih bitnih novosti oko tog projekta koje već godinama vode Hrvatske vode nema, kao što nema niti nekih bitnih novosti oko izgradnje znanstvenog centra u prostorima bivše bolnice što je bilo Marinovo pitanje, osim što se je iz projekta povukao Grad Daruvar, ali ima drugih zainteresiranih potencijalnih partnera iz naše županije. M. Pavković je upozorila na potrebu sanacije Vukovarske ulice i izgradnju nogostupa u Pihirovom sokaku na što je gradonačelnica rekla da se o tome razmišlja, ali samo papirnati dio projekta u Vukovarskoj ulici sa širim obuhvatom košta 300.000 kuna i krenut će se u realizaciju iduće godine, kao što se nada da će ŽUC dogodine izgraditi i nogostup u Pihirovom sokaku.

Ivančić je pitao što je s obnovom fasade na zgradi „socijalnog“ na što je Blažević rekla da je bio raspisan natječaj za cjelovitu obnovu te zgrade, ali se nije javio nitko od izvođača i nada se da će na ponovljenom natječaju se netko javiti pa će napokon biti uklonjena i ta skela iz centra grada.Tagovi: pkarac, sjednica, politika, grad

OTVOREN MULTIPAK 2018.: ʺHvala što ste nam ozvučili Pakracʺ
Podijeljena priznanja najboljim učenicima i mentorima OŠ A. Kanižlić iz Požege
OPROŠTAJNO PISMO STUDENTICE: ʺPremijeru Plenković, je li Vas sram?ʺ
Svi učenici osnovnih škola s područja Grada Požege dobit će besplatne radne bilježnice
Održana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Trapari
Ovaj vikend tri alkoholizirana vozača, rekorder 22 - godišnjak s 1,96 promila
U jučerašnjoj prometnoj kod Hrnjevca troje teško i dvoje lakše ozlijeđeno
Gregurić: ʺ Prezadovoljan sam odazivom kandidata ali i njihovom prolaznošću koja je iznad 80%ʺ
Judaši ʺJigoraʺ uspješni i na Krku
Održana 18. godišnja produkcija UO Plesne radionice Ilijane Lončar
Na Danu zdravlja u Lipiku u mnoštvu aktivnosti uživali posjetitelji svih dobnih skupina
Brigita od zlata s novim državnim rekordom
Pretežno sunčano, vrlo toplo, temperatura do 28 °C
Danas će bez struje biti...
Crtica iz Pleternice; ovo na slici trebao bi biti Trg bećarca i gange, ali branitelji inzistiraju da ga nazovu po njima
Benzin u Hrvatskoj skuplji nego u Njemačkoj
Marin rodnu Požegu zamijenio Irskom: ʺNa odlazak sam se odlučio prvenstveno zbog ekonomske situacije u zemljiʺ
U izletištu „Mali raj“ blagoslovljena kapelica sv. Antuna Padovanskog
Nogometaši NK Osijeka na pripremama u Velikoj igrali međusobnu utakmicu
PAZI, VRUĆE! Požeško kulturno ljeto započinje u četvrtak (21.6.) Ivanjskim krijesom
S projektom Reciklažnog dvorišta i važnosti odvojenog prikupljanja otpada upoznati mještani općine Kaptol
Pretežno ili djelomice sunčano, najviša temperatura 26°C
Požar im uništio dom: ʺOtac i ja smo patili da ga izgradimoʺ
Pakračka gimnazija obilježili 50-godišnjicu mature
Subotnja šetnja Požegom 16.6.2018.
Savjesno odlažite svoj otpad
„(Ne)zaboravljena pisma“ u OŠ Antuna Kanižlića
U tijeku požar obiteljske kuće u Starom Brestovcu
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Održana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Trapari

.

Ovaj vikend tri alkoholizirana vozača, rekorder 22 - godišnjak s 1,96 promila

.

U jučerašnjoj prometnoj kod Hrnjevca troje teško i dvoje lakše ozlijeđeno

.

Gregurić: ʺ Prezadovoljan sam odazivom kandidata ali i njihovom prolaznošću koja je iznad 80%ʺ

.

Judaši ʺJigoraʺ uspješni i na Krku

.

Održana 18. godišnja produkcija UO Plesne radionice Ilijane Lončar

.

Na Danu zdravlja u Lipiku u mnoštvu aktivnosti uživali posjetitelji svih dobnih skupina

.

Svi učenici osnovnih škola s područja Grada Požege dobit će besplatne radne bilježnice

.

Brigita od zlata s novim državnim rekordom

.

Pretežno sunčano, vrlo toplo, temperatura do 28 °C

.

Danas će bez struje biti...

.

Crtica iz Pleternice; ovo na slici trebao bi biti Trg bećarca i gange, ali branitelji inzistiraju da ga nazovu po njima

.

Benzin u Hrvatskoj skuplji nego u Njemačkoj

.

Marin rodnu Požegu zamijenio Irskom: ʺNa odlazak sam se odlučio prvenstveno zbog ekonomske situacije u zemljiʺ

.

U izletištu „Mali raj“ blagoslovljena kapelica sv. Antuna Padovanskog

.

Nogometaši NK Osijeka na pripremama u Velikoj igrali međusobnu utakmicu

.

PAZI, VRUĆE! Požeško kulturno ljeto započinje u četvrtak (21.6.) Ivanjskim krijesom

.

S projektom Reciklažnog dvorišta i važnosti odvojenog prikupljanja otpada upoznati mještani općine Kaptol

.

Pretežno ili djelomice sunčano, najviša temperatura 26°C

.

Požar im uništio dom: ʺOtac i ja smo patili da ga izgradimoʺ

.

Danas će bez struje biti...

Nestala studentica iz Slavonskog Broda tragično je preminula

Tužne vijesti u Slavonskom Brodu, objesio se 17-godišnjak !?

Nestala studentica iz Slavonskog Broda

Subotnja šetnja Požegom 16.6.2018.

Požar im uništio dom: ʺOtac i ja smo patili da ga izgradimoʺ

Novi sugrađani

Stanje na cestama

Bez struje

Korisni linkovi

HRVATSKA - NIGERIJA: Veličani organiziraju gledanje prve utakmice na velikom ekranu na sjevernoj tribini stadiona

Planirate li iseliti iz Hrvatske?

DA

MOŽDA

NE

NIKAD

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE