Proračun povećan za 7,2 milijuna kuna

NASLOVNAPAKRACPOLITIKA

FOTO: Pakrački list

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC

Proračun povećan za 7,2 milijuna kuna

10.6.2018. 09:59 | Darko Baronica IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 2219

Ukupni iznos planiranih prihoda proračuna Grada Pakraca za 2018. godinu
povećava s 28,5 milijuna kuna na 35,7 milijuna, odnosno za 7,2 milijuna kuna, ili za 25 posto u odnosu na plan iz prosinca prošle godine.

U skladu s tim povećani su i planirani rashodi, najvažnija je odluka jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac koja je trajala neuobičajeno kratko, tek nešto više od dva sata.
Tome su najviše doprinijeli vijećnici HDZ koji, osim predsjednice kluba dr. Kristine Milek, nisu uopće sudjelovali u raspravi, dok su vijećnici SDP-a raspravljali u dvije točke, oko rebalansa proračuna te oko programa kolokvijalno nazvanog 3+ pri čemu su u obje točke glasovali protiv.sim rebalansa na jučerašnjoj sjednici vijećnici su većinom glasova usvojili već spomenuti program o financijskim potporama obitelji s troje i više djece, kao i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, imenovali gradski savjet mladih, te prihvatili izvješća o lanjskom poslovanju Voda Lipik, Komunalca, LAG-a „Zeleni trokut“ i Vatrogasne zajednice.

Fiskalne promjene povećale gradski prihod

Važeći plan gradskog proračuna nakon jučerašnje sjednice povećan je na 35,7 milijuna kuna. Povećanje od 7,2 kuna posljedica je, kako je istaknula u uvodnim dijelu gradonačelnica Anamarija Blažević, niza izmjena u fiskalnoj politici kojima je značajniji dio poreza na dohodak od nesamostalnog rada postaje gradski prihod, i to povećanje će se utrošiti na sufinanciranje projekata o kojima se priča godinama, a čiji početak realizacije, temeljem ranije ovog proljeća potpisanih ugovora, će doći na red u ostatku godine.

U ime kluba vijećnika SDP-a njihov predsjednik Dragan Marin je izrazio zadovoljstvo s ovih novih 7 milijuna kuna gradskih prihoda. No on je u nastavku rekao da vijećnici SDP-a svejedno neće glasovati za rebalans jer smatra da se taj višak prihoda mogao raspodijeliti i drugačije. Oni pozdravljaju ulaganja u infrastrukturu, ali misle da su povećanje proračunskih prihoda najviše platili građani te se dio sredstava kroz smanjene komunalne naknade ili prireza mogao izravno vratiti njima. Također, rekao je Marin, nezadovoljni su jer niti u rebalans nisu ugrađeni njihovi prijedlozi iz prosinca da se iz proračuna kupe udžbenici za osnovce i srednjoškolce.

Proračun je tako usvojen s devet glasova vijećnika HDZ-a i jednim SDSS-a.Klub vijećnika SDP-a je bio protiv programa o financijskim potporama obitelji s troje i više djece koji je predstavila gradonačelnica (vidi tekst PROGRAM “TRI PLUS” Bespovratna sredstva za obitelji s troje i više djece od 4. lipnja) kao još jednu, tehnički gledano, njenu mjera u smanjenju demografskog minusa pri čemu se ona odnosi na sve obitelji s troje i više djece izuzevši onih koji su već u programu socijalne pomoći. Program je pozdravila dr. Milek, istaknula je da se nada da je to tek početak mjera jer je problem izuzetno ozbiljan. SDP-ovi vijećnici, rekao je Marin, pohvaljuju program, ali im smeta način njegovog donošenja, prije svega zašto to nije mjera Gradskog vijeća, a ne gradonačelnice.

I Neven Garača se složio da je problem ozbiljan i upravo za to zahtijeva i ozbiljniji pristup pri čemu i on najviše zamjera što program kaže da će kriterije, uvjete i postupak propisati gradonačelnica. Čemu onda Vijeće, upitao se je Garača, kao i zašto tri i više djeteta, a ne dva.

I Mihajla Pavković je pohvalila ideju, ali ukazala da odluka nije kvalitetna.
Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić je rekao da je sve unutar zakonskih okvira i da su takve odluke pravo gradonačelnice koju su građani izabrali izravno. Prednost toga je što je takva odluka živ organizam i odlukom gradonačelnice lako se može doraditi u skladu s ukazanim potrebama, pojasnio je Ivančić prije nego što je odluka izglasana s 10 glasova za i 4 protiv.

Sve ostale odluke izglasane su jednoglasno pa su tako u Gradski savjet mladih izabrani Kristina Grgić, Antonio Ivanović, Vilim Svjetličić, Kristina Špelić i Ivan Švasta, odnosno za njihove zamjenike Stefani Čenan, Leonardo Luksetić, Karlo Rek, Patrik Sabo i Grgur Špančić.

Vode i Komunalac

Podnoseći izvješće o lanjskom radu direktor Voda Lipik Marijan Pierobon je naglasio da su napokon u postupku javne nabave tri dijela dugo godina najavljivanog projekta aglomeracije kojim bi trebao biti u potpunosti rekonstruiran i dograđen vodoopskrbni sustav i sustav odvodnje na području Pakraca i Lipika, dok su još pet natječaja u fazi razmatranja u Hrvatskim vodama. Jedini sudionik u raspravi Zoran Krejči (SDP) je izrazio nezadovoljstvo što poduzetnici plaćaju vodu skuplje od građana.Bez rasprave je prihvaćeno i izvješće Zdravka Vostrija, donedavnog direktora Komunalca. Njemu je predsjednik Ivančić na isteku mandata zahvalio na dosadašnjem radu koji će, kako je naglasio, biti upamćen po početku realizacije velikog projekta energetske obnove pakračkih stambenih zgrada što će uvelike doprinijeti ljepšem izgledu grada.

Nije bilo rasprava niti nakon izvješće Igora Mateka, upravitelja Lokalne agencije „Zeleni trokut“ koji je naglasio da je njihova glava zadaća provedba programa Lieder u sklopu projekta Ruralni razvoj pri čemu ove godine imaju potporu od nešto više od 7 milijuna kuna od čega je 5,8 milijuna kuna predviđeno za krajnje korisnike, a koje će osobe dobiti potpore znat će se na kraju ovog mjeseca kada završi natječajna procedura, a na jesen očekuje nova sredstva.

Bez rasprave je uobičajeno prihvaćeno i izvješće Ilije Turkovića mlađeg, zapovjednika Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik.

Adrijana Pepić, stručna suradnici u gradskoj upravi, je predstavila Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Pakraca. Kako je u uvodu rekla gradonačelnice, program je rađen u žurbi sa zakonskim rokovima i bit će sigurno dorađivan jer je riječ o oko 3500 hektara različitog poljoprivrednog zemljište koje treba staviti na raspolaganje poljoprivrednicima te je ovo samo početak i odrađivanje zakonske obveze.

Aktualni sat 40 minuta

Na ovoj sjednici vijećnici nisu iskoristili niti svih 60 minuta predviđenih za propitivanje izvršne vlasti i gradske uprave, već su na to potrošili samo 40 minuta uglavnom baveći se projektima o kojima smo pisali. Tako se Zoran Hofman (HDZ) raspitivao za početak radova u Aleji kestenova, kao i za eventualni nastavak radova u sportskom centru. Gradonačelnica mu je odgovorila da je u postupku javne nabave natječaj za izvođača radova na novom dijelu prometnice Aleja kestenova, dok su razgovori oko izgradnje nogostupa koje bi trebao sufinancirati MUP još u tijeku. Što se tiče sportskog centra, teniska igrališta su novi sadržaj koji su oplemenili taj prostor, a na nekoliko natječaja je apliciran i projekt izgradnje igrališta za odbojku na pijesku, dok je želja i skejt park, vrijedan oko 300.0000 kuna koji će biti cilj iduće godine. Igor Cavalli (HDZ) se interesirao za izgradnju vodovoda u zapadnom bazenu čiji početak radova se očekuje na jesen. Dr. Milek je interesiralo hoće li biti postavljena ograda na prostoru nedavno uklonjenog objekta „Šimecki“ (hoće uskoro). Krejči je već standardno ponovio pitanje vezano uz početak radova na vodozahvatu Šumetlica pri čemu nekih bitnih novosti oko tog projekta koje već godinama vode Hrvatske vode nema, kao što nema niti nekih bitnih novosti oko izgradnje znanstvenog centra u prostorima bivše bolnice što je bilo Marinovo pitanje, osim što se je iz projekta povukao Grad Daruvar, ali ima drugih zainteresiranih potencijalnih partnera iz naše županije. M. Pavković je upozorila na potrebu sanacije Vukovarske ulice i izgradnju nogostupa u Pihirovom sokaku na što je gradonačelnica rekla da se o tome razmišlja, ali samo papirnati dio projekta u Vukovarskoj ulici sa širim obuhvatom košta 300.000 kuna i krenut će se u realizaciju iduće godine, kao što se nada da će ŽUC dogodine izgraditi i nogostup u Pihirovom sokaku.

Ivančić je pitao što je s obnovom fasade na zgradi „socijalnog“ na što je Blažević rekla da je bio raspisan natječaj za cjelovitu obnovu te zgrade, ali se nije javio nitko od izvođača i nada se da će na ponovljenom natječaju se netko javiti pa će napokon biti uklonjena i ta skela iz centra grada.

Tagovi: pkarac, sjednica, politika, grad

OTVOREN MULTIPAK 2018.: ʺHvala što ste nam ozvučili Pakracʺ
Održana 3. sjednica Savjeta mladih Grada Požege
Zaslužuju li stranke tako visoke rejtinge?
Noćni život u Platinumu 20.10.2018.
Dražen Petrović bi danas slavio 54. rođendan
Gradska knjižnica Pakrac: Glagoljica-tema Mjeseca hrvatske knjige
Održan 2. redoviti koncert 12. koncertne sezone u Lipiku
Gradonačelnik Puljašić primio Požeške mažoretkinje koje su nastupile na 22. Europskom prvenstvu
Gradonačelnik Puljašić obišao sanaciju centralnog križa na Groblju sv. Ilije u Požegi
Kaptol demolirao Dinamo, Croatiji pobjeda u Čaglinu
Protekli vikend obilježile krađe, narušavanje javnog reda i mira, požar...
Počelo suđenje županu Tomaševiću: Mara Tomašević dala potresan iskaz, župan tvrdi da nije kriv
U Požegi novi način plaćanja parkirne karte, nema više troškovanja slanja SMS-a
Biskup blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Dimitrija u Trenkovu
Dragana je jedina žena koja u PU požeško slavonskoj obavlja poslove kontakt policije
Predavanje „Via Dinarica – Put koji prirodno povezuje“
Komentar tragične nesreće: Radarskim kamerama obuzdajmo gradsku jurnjavu!
Održana godišnja Skupština Matice umirovljenika Grada Požege
Ekipa Palijativnog tima LiPa pripremila najbolji grah na Grahfestu
Struje neće biti ...
Vrijeme danas umjereno do pretežno oblačno, ponegdje i uz malo kiše, temperature do 15 °C
Prvi poraz Požege
10. jubilarni sajam ʺSlavonski banovacʺ u Pakracu, 20.10.2018.
Tribina o reproduktivnom zdravlju u Požegi
Požega domaćin 56. kupa Slavonije i Baranje u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici
Branko Mihalj definitivno spada među četiri najbolja vinara u Kutjevu
Vrijeme danas osjetno svježije uz promjenjljivu naoblaku i mjestimičnu kišu

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Dražen Petrović bi danas slavio 54. rođendan

.

Gradska knjižnica Pakrac: Glagoljica-tema Mjeseca hrvatske knjige

.

Održan 2. redoviti koncert 12. koncertne sezone u Lipiku

.

Gradonačelnik Puljašić primio Požeške mažoretkinje koje su nastupile na 22. Europskom prvenstvu

.

Gradonačelnik Puljašić obišao sanaciju centralnog križa na Groblju sv. Ilije u Požegi

.

Kaptol demolirao Dinamo, Croatiji pobjeda u Čaglinu

.

Protekli vikend obilježile krađe, narušavanje javnog reda i mira, požar...

.

Počelo suđenje županu Tomaševiću: Mara Tomašević dala potresan iskaz, župan tvrdi da nije kriv

.

U Požegi novi način plaćanja parkirne karte, nema više troškovanja slanja SMS-a

.

Biskup blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Dimitrija u Trenkovu

.

Dragana je jedina žena koja u PU požeško slavonskoj obavlja poslove kontakt policije

.

Predavanje „Via Dinarica – Put koji prirodno povezuje“

.

Komentar tragične nesreće: Radarskim kamerama obuzdajmo gradsku jurnjavu!

.

Održana godišnja Skupština Matice umirovljenika Grada Požege

.

Ekipa Palijativnog tima LiPa pripremila najbolji grah na Grahfestu

.

Struje neće biti ...

.

Vrijeme danas umjereno do pretežno oblačno, ponegdje i uz malo kiše, temperature do 15 °C

.

Prvi poraz Požege

.

Noćni život u Platinumu 20.10.2018.

.

10. jubilarni sajam ʺSlavonski banovacʺ u Pakracu, 20.10.2018.

.

Tribina o reproduktivnom zdravlju u Požegi

.

Požega domaćin 56. kupa Slavonije i Baranje u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici

.

Branko Mihalj definitivno spada među četiri najbolja vinara u Kutjevu

.

Vrijeme danas osjetno svježije uz promjenjljivu naoblaku i mjestimičnu kišu

Ako u preporučenoj pošiljci dobijete novac s pozivom-- NIJE PRIJEVARA!

ʼUčenik me poslao u 3 pm i naručio ćevapeʼ: Bilješke iz dnevnika koje dokazuju da profesore sve manje poštuju

Noćni život u Platinumu 20.10.2018.

Prometna nesreća između auta i motocikla, motociklist ozlijeđen prevezen u bolnicu

Preminuo prvi vjeroučitelj u Požeškoj biskupiji

Novi sugrađani

Stanje na cestama

Bez struje

Korisni linkovi

Gradonačelnik Puljašić obišao sanaciju centralnog križa na Groblju sv. Ilije u Požegi

Jeste li ove godine ljetovali?

1. Da

2. Ne

3. Ne mogu si priuštiti ljetovanje

4. Imao/la sam druge planove

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE