Proračun povećan za 7,2 milijuna kuna

NASLOVNAPAKRACPOLITIKA

FOTO: Pakrački list

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC

Proračun povećan za 7,2 milijuna kuna

10.6.2018. 09:59 | Darko Baronica IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 2108

Ukupni iznos planiranih prihoda proračuna Grada Pakraca za 2018. godinu
povećava s 28,5 milijuna kuna na 35,7 milijuna, odnosno za 7,2 milijuna kuna, ili za 25 posto u odnosu na plan iz prosinca prošle godine.

U skladu s tim povećani su i planirani rashodi, najvažnija je odluka jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac koja je trajala neuobičajeno kratko, tek nešto više od dva sata.
Tome su najviše doprinijeli vijećnici HDZ koji, osim predsjednice kluba dr. Kristine Milek, nisu uopće sudjelovali u raspravi, dok su vijećnici SDP-a raspravljali u dvije točke, oko rebalansa proračuna te oko programa kolokvijalno nazvanog 3+ pri čemu su u obje točke glasovali protiv.sim rebalansa na jučerašnjoj sjednici vijećnici su većinom glasova usvojili već spomenuti program o financijskim potporama obitelji s troje i više djece, kao i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, imenovali gradski savjet mladih, te prihvatili izvješća o lanjskom poslovanju Voda Lipik, Komunalca, LAG-a „Zeleni trokut“ i Vatrogasne zajednice.

Fiskalne promjene povećale gradski prihod

Važeći plan gradskog proračuna nakon jučerašnje sjednice povećan je na 35,7 milijuna kuna. Povećanje od 7,2 kuna posljedica je, kako je istaknula u uvodnim dijelu gradonačelnica Anamarija Blažević, niza izmjena u fiskalnoj politici kojima je značajniji dio poreza na dohodak od nesamostalnog rada postaje gradski prihod, i to povećanje će se utrošiti na sufinanciranje projekata o kojima se priča godinama, a čiji početak realizacije, temeljem ranije ovog proljeća potpisanih ugovora, će doći na red u ostatku godine.

U ime kluba vijećnika SDP-a njihov predsjednik Dragan Marin je izrazio zadovoljstvo s ovih novih 7 milijuna kuna gradskih prihoda. No on je u nastavku rekao da vijećnici SDP-a svejedno neće glasovati za rebalans jer smatra da se taj višak prihoda mogao raspodijeliti i drugačije. Oni pozdravljaju ulaganja u infrastrukturu, ali misle da su povećanje proračunskih prihoda najviše platili građani te se dio sredstava kroz smanjene komunalne naknade ili prireza mogao izravno vratiti njima. Također, rekao je Marin, nezadovoljni su jer niti u rebalans nisu ugrađeni njihovi prijedlozi iz prosinca da se iz proračuna kupe udžbenici za osnovce i srednjoškolce.

Proračun je tako usvojen s devet glasova vijećnika HDZ-a i jednim SDSS-a.Klub vijećnika SDP-a je bio protiv programa o financijskim potporama obitelji s troje i više djece koji je predstavila gradonačelnica (vidi tekst PROGRAM “TRI PLUS” Bespovratna sredstva za obitelji s troje i više djece od 4. lipnja) kao još jednu, tehnički gledano, njenu mjera u smanjenju demografskog minusa pri čemu se ona odnosi na sve obitelji s troje i više djece izuzevši onih koji su već u programu socijalne pomoći. Program je pozdravila dr. Milek, istaknula je da se nada da je to tek početak mjera jer je problem izuzetno ozbiljan. SDP-ovi vijećnici, rekao je Marin, pohvaljuju program, ali im smeta način njegovog donošenja, prije svega zašto to nije mjera Gradskog vijeća, a ne gradonačelnice.

I Neven Garača se složio da je problem ozbiljan i upravo za to zahtijeva i ozbiljniji pristup pri čemu i on najviše zamjera što program kaže da će kriterije, uvjete i postupak propisati gradonačelnica. Čemu onda Vijeće, upitao se je Garača, kao i zašto tri i više djeteta, a ne dva.

I Mihajla Pavković je pohvalila ideju, ali ukazala da odluka nije kvalitetna.
Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić je rekao da je sve unutar zakonskih okvira i da su takve odluke pravo gradonačelnice koju su građani izabrali izravno. Prednost toga je što je takva odluka živ organizam i odlukom gradonačelnice lako se može doraditi u skladu s ukazanim potrebama, pojasnio je Ivančić prije nego što je odluka izglasana s 10 glasova za i 4 protiv.

Sve ostale odluke izglasane su jednoglasno pa su tako u Gradski savjet mladih izabrani Kristina Grgić, Antonio Ivanović, Vilim Svjetličić, Kristina Špelić i Ivan Švasta, odnosno za njihove zamjenike Stefani Čenan, Leonardo Luksetić, Karlo Rek, Patrik Sabo i Grgur Špančić.

Vode i Komunalac

Podnoseći izvješće o lanjskom radu direktor Voda Lipik Marijan Pierobon je naglasio da su napokon u postupku javne nabave tri dijela dugo godina najavljivanog projekta aglomeracije kojim bi trebao biti u potpunosti rekonstruiran i dograđen vodoopskrbni sustav i sustav odvodnje na području Pakraca i Lipika, dok su još pet natječaja u fazi razmatranja u Hrvatskim vodama. Jedini sudionik u raspravi Zoran Krejči (SDP) je izrazio nezadovoljstvo što poduzetnici plaćaju vodu skuplje od građana.Bez rasprave je prihvaćeno i izvješće Zdravka Vostrija, donedavnog direktora Komunalca. Njemu je predsjednik Ivančić na isteku mandata zahvalio na dosadašnjem radu koji će, kako je naglasio, biti upamćen po početku realizacije velikog projekta energetske obnove pakračkih stambenih zgrada što će uvelike doprinijeti ljepšem izgledu grada.

Nije bilo rasprava niti nakon izvješće Igora Mateka, upravitelja Lokalne agencije „Zeleni trokut“ koji je naglasio da je njihova glava zadaća provedba programa Lieder u sklopu projekta Ruralni razvoj pri čemu ove godine imaju potporu od nešto više od 7 milijuna kuna od čega je 5,8 milijuna kuna predviđeno za krajnje korisnike, a koje će osobe dobiti potpore znat će se na kraju ovog mjeseca kada završi natječajna procedura, a na jesen očekuje nova sredstva.

Bez rasprave je uobičajeno prihvaćeno i izvješće Ilije Turkovića mlađeg, zapovjednika Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik.

Adrijana Pepić, stručna suradnici u gradskoj upravi, je predstavila Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Pakraca. Kako je u uvodu rekla gradonačelnice, program je rađen u žurbi sa zakonskim rokovima i bit će sigurno dorađivan jer je riječ o oko 3500 hektara različitog poljoprivrednog zemljište koje treba staviti na raspolaganje poljoprivrednicima te je ovo samo početak i odrađivanje zakonske obveze.

Aktualni sat 40 minuta

Na ovoj sjednici vijećnici nisu iskoristili niti svih 60 minuta predviđenih za propitivanje izvršne vlasti i gradske uprave, već su na to potrošili samo 40 minuta uglavnom baveći se projektima o kojima smo pisali. Tako se Zoran Hofman (HDZ) raspitivao za početak radova u Aleji kestenova, kao i za eventualni nastavak radova u sportskom centru. Gradonačelnica mu je odgovorila da je u postupku javne nabave natječaj za izvođača radova na novom dijelu prometnice Aleja kestenova, dok su razgovori oko izgradnje nogostupa koje bi trebao sufinancirati MUP još u tijeku. Što se tiče sportskog centra, teniska igrališta su novi sadržaj koji su oplemenili taj prostor, a na nekoliko natječaja je apliciran i projekt izgradnje igrališta za odbojku na pijesku, dok je želja i skejt park, vrijedan oko 300.0000 kuna koji će biti cilj iduće godine. Igor Cavalli (HDZ) se interesirao za izgradnju vodovoda u zapadnom bazenu čiji početak radova se očekuje na jesen. Dr. Milek je interesiralo hoće li biti postavljena ograda na prostoru nedavno uklonjenog objekta „Šimecki“ (hoće uskoro). Krejči je već standardno ponovio pitanje vezano uz početak radova na vodozahvatu Šumetlica pri čemu nekih bitnih novosti oko tog projekta koje već godinama vode Hrvatske vode nema, kao što nema niti nekih bitnih novosti oko izgradnje znanstvenog centra u prostorima bivše bolnice što je bilo Marinovo pitanje, osim što se je iz projekta povukao Grad Daruvar, ali ima drugih zainteresiranih potencijalnih partnera iz naše županije. M. Pavković je upozorila na potrebu sanacije Vukovarske ulice i izgradnju nogostupa u Pihirovom sokaku na što je gradonačelnica rekla da se o tome razmišlja, ali samo papirnati dio projekta u Vukovarskoj ulici sa širim obuhvatom košta 300.000 kuna i krenut će se u realizaciju iduće godine, kao što se nada da će ŽUC dogodine izgraditi i nogostup u Pihirovom sokaku.

Ivančić je pitao što je s obnovom fasade na zgradi „socijalnog“ na što je Blažević rekla da je bio raspisan natječaj za cjelovitu obnovu te zgrade, ali se nije javio nitko od izvođača i nada se da će na ponovljenom natječaju se netko javiti pa će napokon biti uklonjena i ta skela iz centra grada.

Tagovi: pkarac, sjednica, politika, grad

OTVOREN MULTIPAK 2018.: ʺHvala što ste nam ozvučili Pakracʺ
Savjet mladih Grada Požege – predsjednik Ivan Svjetličić, zamjenik Stjepan Golić
Župan u akciji- Smjesti pročelnicu da namjestiš tajnicu!!??
Kroz mjeru ʺJavni radʺ zaposleno 17 osoba
Teška prometna kod Vetova, sudjelovala 3 automobila i 3 osobe teže ozlijeđene
U Zvečevu izgorio bojler pred istekom garancije, intervenirala JVP Grada Požege
Započeli radovi na izgradnji cesta u Antunovcu; uskoro dovršetak parkirališta u Marinom Selu
Besplatna vožnja gradskim fijakerom u subotu od 10 do 12 sati
Josip Mikulić:ʺU Kaptolu u lokalu Merlin izgubljen novčanikʺ
Prometna nesreća u Ulici Sv. Roka u Požegi
Požeška biskupija uputila pomoć biskupiji Ngaoundéré u Africi
Biskup predstavio novog ravnatelja Svećeničkog doma
Policija će pojačano kontrolirati prisutnost alkohola kod vozača s 18. na 19. kolovoz
Donacija sportske opreme zahvaljujući srednjoškolskom prijateljstvu
Mjesni odbor Nurkovac pobjednik Drugog kupa Općine Brestovac
U jučerašnjoj prometnoj 20-godišnjakinja (1,33 promila) teže ozlijeđena
Ovogodišnji ʺOrljava kup 2018.ʺ pripao domaćinu
Na Veliku Gospu obitelji s brojnom djecom hodočastile u Voćin
Energetska obnova: U programu i sportska dvorana
Proglašena elementarna nepogoda za područje Grada Požege i Općine Velika
Vatrogasci gasili divlji deponij i rolo bale sijena, hitna intervenirala 19 puta
Struje neće biti....
Danas će prevladavati djelomice, u zapadnim predjelima i pretežno sunčano
Udruga za djecu „Bubamara“ objavljuje Javni poziv za upis
SPORAZUM O BRATIMLJENJU IZMEĐU OPĆINE JAKŠIĆ I OPĆINE BRINJE
Iako je, prema američkoj presudi, glifosat kancerogen, hrvatski ga voćari smatraju - ekološkim!
Puno radimo, sve je teže opstati, a na tržnici osjetimo manjak kupaca

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Teška prometna kod Vetova, sudjelovala 3 automobila i 3 osobe teže ozlijeđene

.

U Zvečevu izgorio bojler pred istekom garancije, intervenirala JVP Grada Požege

.

Započeli radovi na izgradnji cesta u Antunovcu; uskoro dovršetak parkirališta u Marinom Selu

.

Besplatna vožnja gradskim fijakerom u subotu od 10 do 12 sati

.

Josip Mikulić:ʺU Kaptolu u lokalu Merlin izgubljen novčanikʺ

.

Prometna nesreća u Ulici Sv. Roka u Požegi

.

Požeška biskupija uputila pomoć biskupiji Ngaoundéré u Africi

.

Biskup predstavio novog ravnatelja Svećeničkog doma

.

Policija će pojačano kontrolirati prisutnost alkohola kod vozača s 18. na 19. kolovoz

.

Donacija sportske opreme zahvaljujući srednjoškolskom prijateljstvu

.

Mjesni odbor Nurkovac pobjednik Drugog kupa Općine Brestovac

.

U jučerašnjoj prometnoj 20-godišnjakinja (1,33 promila) teže ozlijeđena

.

Ovogodišnji ʺOrljava kup 2018.ʺ pripao domaćinu

.

Na Veliku Gospu obitelji s brojnom djecom hodočastile u Voćin

.

Energetska obnova: U programu i sportska dvorana

.

Proglašena elementarna nepogoda za područje Grada Požege i Općine Velika

.

Vatrogasci gasili divlji deponij i rolo bale sijena, hitna intervenirala 19 puta

.

Struje neće biti....

.

Danas će prevladavati djelomice, u zapadnim predjelima i pretežno sunčano

.

Udruga za djecu „Bubamara“ objavljuje Javni poziv za upis

.

SPORAZUM O BRATIMLJENJU IZMEĐU OPĆINE JAKŠIĆ I OPĆINE BRINJE

.

Iako je, prema američkoj presudi, glifosat kancerogen, hrvatski ga voćari smatraju - ekološkim!

.

Puno radimo, sve je teže opstati, a na tržnici osjetimo manjak kupaca

.

MLADA MISA PAKRAČANINA BOJANA BIJELIĆA Ispunjena je moja životna čežnja

.

1. Lipičko Slavonsko sijelo

.

Ljetna škola znanosti u Požegi - gradonačelnik primio organizatora Škole Sebastijana Dumančića

.

U prvih šest mjeseci ove godine u Pakracu ostvareno povećanje noćenja od 40%

.

Danas se očekuje pretežno sunčano i malo toplije

.

Ljepote Jankovca kroz objektiv Siniše Vraneša 15.8.2018.

.

Predvečerje Velike Gospe u Kloštru kod Slavonskog Kobaša

.

Kroz mjeru ʺJavni radʺ zaposleno 17 osoba

.

Aurea Art Park poziva kreativce – prijavite se do 20. kolovoza!

.

38-godišnjak s 1,53 promila alkohola skrivio prometnu nesreću

.

S GODIŠNJEG ODMORA U BANKROT: KAKO (NE) LJETUJU HRVATI Njih 43% kupa se na moru, a 57% doma u lavoru, čak ni zaposleni ne može kod nas platiti hotel

.

Najbolji orači Ivanika i Samardžija

.

Struje neće biti

.

Nadbiskup Hranić: Žena je velika kad poštuje predbračno djevičanstvo

Seli li župan u Zagreb,Hotel Remetinec? DORH u ŽUC-u ?

Pokušaj silovanja ?!

Što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu?!

Da li ste se već upisali u HDZ ili planirate to uskoro ?

U jučerašnjoj prometnoj 20-godišnjakinja (1,33 promila) teže ozlijeđena

Novi sugrađani

Stanje na cestama

Bez struje

Korisni linkovi

Što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu?!

Hoće li uspjeh na Svjetskom prvenstvu značiti boljitak Hrvatske?

1. Da

2. Nadam se

3. Nisam siguran

4. Neće

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE