Da bismo poboljšali vaše iskustvo na ovim stranicama, 034portal koristi kolačiće. Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića.
Više o tome - Slažem se

Impressum | Oglašavanje

Trenkovi panduri (foto: M.M.)

Trenkovi panduri (foto: M.M.)

| društvo | vijesti i teme

POSTROJBA BARUN TRENK

Požeški Trenkovi panduri najavili proslavu svojih obljetnica

M.M. - 17.08.2017. @ 13:52 - 1270 pregl.

Objavi na Facebooku

Tagovi: panduri, trenkovi, najava

Vezani članci:

Panduri gostovali u Češkoj

Vidi još
Pretražite arhiv:


POŽEGA Povijesna postrojba "Trenkovi panduri" jučer je održala konferenciju s temama o događanjima i aktivnostima vezano za 20. obljetnicu osnutka udruge, 10. obljetnicu samostalnog rada i 276. obljetnicu osnutka Trenkove pandurske regimente.

U našem Gradu Požegi njegovanje tradicije Trenkovih pandura kreće 28. siječnja 1881. godine

- 1978. Gradska glazba "Trenkovi panduri se izdvaja iz sastava DVD i kreću u samostalni rad, - u svibnju 1997. u sklopu Gradske glazbe osnovana je Povijesna postrojba "Trenkovi panduri", a 2007. postrojba se odvaja iz sastava glazbe i kreće u samostalni rad.

"Trenutno je nemoguće spomenuti sve naše bitne aktivnosti i događanja u prošlih 10 godina jer bi to jako dugo trajalo, izdvojili smo samo neke. O svim našim aktivnostima ja kao predsjednik vodim zabilješke, tako da znamo točno što smo kada radili i tko je od članova sudjelovao u određenim aktivnostima, tko nam je pomagao itd. uglavnom imamo sve zapisano." rekao je predsjednik Vladimir Potnar
"Odmah nakon početka samostalnog rada, Grad Požega odobrava novce za izradu 10 odora, a iste 2008. godine nabavljamo uz pomoć Grada Požege 9 kubura. U ožujku 2009. godine grad nam u vlasništvo predaje i 11 sablji karabela.

Prvi puta 2008. izlazimo izvan granica Republike Hrvatske i odlazimo na 50. međunarodno vojno hodočašće u Lurd gdje smo izabrani u glavni protokol otvorenja hodočašća zajedno sa švicarkom gardom.

Nakon toga iste godine prvi puta izlazimo sa kuburama, a 21. kolovoza 2008. sudjelujemo na snimanju HRT emisije "Razglednica iz Hrvatske" koja je snimana u Kutjevu, a ovo je ujedno i naš prvi nastup na HRT-u. U rujnu 2008. udruga potpisuje i prvi sponzorski ugovor sa Kutjevo d.d." - dodao je Potnar

2009. godine udruga je imala i najveći broj izlazaka do danas, 71 a od toga 5 puta su izašli izvan granica RH.

Trenkovi panduri 2010. sudjeluju u snimanju spota T.S. Bekrije, "Garaušo garava", a po prvi puta su posjetili i vječno počivalište Franje baruna Trenka u Brnu te obišli tvrđavu Špilberk gdje je Trenk služio zatvorsku kaznu.

Uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Požege 2014. izrađuju odoru natporučnika 53. pješačke pukovnije. Na predstavljanju odore održano je stručno predavanje od strane prof. Vladimira Brnardića i Tomislava Aralice koji su im bili stručni suradnici u izradi ove odore.
"2015. godina na poziv Ureda predsjednika Republike Hrvatske, sudjelovali smo na Inauguraciji predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a iste godine sudjelujemo na Vojnom mimohodu Oružanih snaga RH u Zagrebu." - istaknuo je predsjednik Vladimir

Skupština Europskog saveza povijesnih vojni postrojbi (UEWHG) sa sjedištem u Beču udrugu prima u savez, a nakon toga odlaze na vječno počivalište Franje baruna Trenka u Brno.

"U rujnu 2015. u Požegi organiziramo promociju knjige prevedene na Hrvatski jezik," Memoari Franje baruna Trenka" gdje smo upoznali dr. sc Alexsandera Buczynski sa kojim smo nastavili suradnju i koji je postao naš počasni član.

Te godine se udruzi od strane Grada Požege, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske banke za obnovu i razvitak odobravaju novi projekti, tako uz velike teškoće organiziramo Aurea fest povijesnih postrojbi.
Ova godina 2017. koju obilježavamo kao 20. obljetnicu osnivanja i 10. obljetnicu samostalnoga rada možemo samo reći da su svi članovi naše udruge do sada jako puno truda, rada, odricanja i svoga novaca dali za promociju Trenkovih pandura i Grada Požege.

Ove godine smo napravili intelektualnu zaštitu imena TRENKOVI PANDURI koja vrijedi sljedeći 10 godina.
Danas se svrstavamo u najpoznatije povijesne postrojbe u zemlji, najaktivnije udruge Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

U 10 godina rada, udruga bilježi 498 aktivnosti u zemlji i 22 aktivnosti izvan granica Republike Hrvatske. Izvan granica RH udruga je gostovala u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj i Bosni i Hercegovini.

Danas brojimo 15 aktivnih članova i 3 počasna člana. Kvalitetni članovi su najbitniji čimbenik rada udruge, nemojte misliti da mi nemamo problema, imamo, naravno kao i svi ." - zaključio je predsjednik udruge "Trenkovi panduri" Vladimir Potnar

"Ove godine 26. kolovoza u organizaciji Trenkovih pandura u 17:00 sati u prostorijama knjižnice u Gimnaziji stručno predavanje o povijesti Trenkovih pandura održat će dr. sc. Vedran Klaužer, mr. sc. Juraj Balić i dr.sc. Alexander Buczynski, a drugi dan 27. kolovoza postrojba s gostima će imati prijem kod gradonačelnika Darka Puljašića, nakon toga polaganje vijenaca na Trgu 123. brigade u Požegi, svetu misu u katedrali te nakon toga u 18:00 sati sudjelovanje u festivalskoj povorci povijesnih postrojbi i smotru povijesnih postrojbi od strane gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića."- dodali su Kristijan Perković i Emil PetošićZadnjih 48 sati na 034portalu:

Dinamo slavio u ludom derbiju i priključio se Lipiku

Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka

U OŠ Julija Kempfa svečano otvorena 3. mobilnost projekta ¨Math is Llife¨

FOTO Natjecanje u vuči klada - Striježevica 24.09.2017.

Malo ¨parkiranja¨ iz Pleternice

Pijani vozač jučer skrivio prometnu nesreću, noć proveo u pritvoru

Dragovoljna predaja streljiva

74-godišnjaku iz kuće ukrali novac

S natjecanja u powerliftingu Požežani donijeli osam zlatnih medalja

Danas će bez struje biti...

Pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

FOTO Koncert Marka Perkovića Thompsona u Grabarju 23.09.2017.

Kuglači ¨Obrtnika¨ na prvenstvu u Malom Lošinju

Zadnjih 48 sati na 034portalu:

3. Euharistijskim kongresom proslavljena 20. godišnjica Požeške biskupije

FOTO 3. Euharistijski kongres- 20. godišnjica Požeške biskupije, 24.9.2017.

Natjecanje u šlajsu ipak se održava, vremenski uvjeti se popravljaju

Radnicima u Hrvatskoj 1.000 eura manja plaća nego u Njemačkoj

¨Bolni su rastanci majki i djece¨

Judaši iz Čaglina na turniru u Sremskoj Mitrovici

FOTO Otvoren 3. Euharistijski kongres povodom obilježavanja 20. obljetnice Požeške biskupije

Popularno

Sunčana šetnja Požegom: 23.09.2017.

Koncert Marka Perkovića Thompsona u Grabarju 23.09.2017.

¨Bolni su rastanci majki i djece¨

Pijani vozač jučer skrivio prometnu nesreću, noć proveo u pritvoru

3. Euharistijski kongres- 20. godišnjica Požeške biskupije, 24.9.2017.

Anketa

Vjerujete li Franji Luciću?

1. DA

2. NE

Rezultati

034portal.hr ISSN 1848-0748 - Impressum | Oglašavanje | Uvjeti korištenja (c) Medijsko informativni centar d.o.o. 2015.