Da bismo poboljšali vaše iskustvo na ovim stranicama, 034portal koristi kolačiće. Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića.
Više o tome - Slažem se

Impressum | Oglašavanje

Studenti iz Austrije predstavili su svoj koncept razvoja turizma u Lipiku (foto: Mario Barać)

Studenti iz Austrije predstavili su svoj koncept razvoja turizma u Lipiku (foto: Mario Barać)

| gospodarstvo i turizam | vijesti i teme

AUSTRIJANCI PREDLAŽU LIPIČANIMA

Za razvoj turizma potrebno poboljšati infrastrukturu i smještaj

Mario Barać - 12.08.2014. @ 17:56 - 3096 pregl.

Objavi na Facebooku

Tagovi: turizam u lipiku, turizam, management center innsbruck, austrijanci, lipik

Vezani članci:

Mali grad, mladi gradonačelnik, veliki planovi

Besplatno razgledavanje grada u nedjelju od 12 sati

Vidi još
Pretražite arhiv:


LIPIK Put prema uspjehu nisu veliki koraci u budućnosti, nego mali koraci koji se poduzimaju sada - jedan je od zaključaka prezentacije koncepta turističkog razvoja Lipika koju su osmislili i u dvorani Quelle u Lipiku prezentirali predstavnici "Management center Innsbruck", međunarodno priznatog i poznatog austrijskog sveučilišta.

Studenti Katharina Aschenwald i Florian Stockenbojer, uz potporu profesora Janoscha Untersteinera i Jannesa Bayera su u proteklih 6 tjedana osmislili strategiju razvoja potencijala kojima raspolaže Lipik, nakon što su prethodno posjetili Lipik i njegovu okolicu.

- Lipik ima vrlo bogatu povijest i kulturu turizma, ali sada je vrijeme da se fokusiramo prema budućnosti i potencijalima jer ovaj kraj ima što ponuditi u turističkom smislu. Cilj ovog koncepta je da se konkretno pokrenu neke stvari - rekao je u uvodu profesor Untersteiner.

Koncept je razrađen na način da su predložene tri fokusne turističke grupe koje je moguće brzo realizirati i razviti i za koje nije potreban preveliki novac. Austrijski turistički stručnjaci ocjenjuju da je u tom dijelu najveći potencijal Lipika u ruralnom, odnosno seoskom turizmu, kampingu i poslovnom turizmu. Uočeno je kako su najveći nedostatci koje je potrebno otkloniti slaba infrastruktura, ponuda smještaja kao i dostupnost na internetu.Nedostaju destinacije na internetu

- Dok nismo došli u Lipik i posjetili sve destinacije, nismo o njima puno toga mogli pronaći na internetu, a upravo preko interneta morate biti dostupni svima. Problem je i ograničena infrastruktura jer, prema našim podacima, Lipik danas ima u ponudu tek 50 kreveta - pojasnio je Untersteiner. Pohvalili su rad Turističke zajednice Lipik, ali su i dodali da će se za ozbiljniji turizam ona morati dodatno razvijati i razraditi.

- Vrlo je važna dobra komunikacija između svih koji se bave turizmom na ovom području, ali i građana. Ovaj grad i ovaj kraj ima kvalitetne proizvode u što smo se imali prilike uvjeriti, ali ih je potrebno objediniti u jedan paket koji će biti moguće prodati turistima - Stockenbojerov je savjet.

Osim samog predstavljanja koncepta, za 30-ak posjetitelja organizirana je i kreativna radionica, a zanimljiva je bila i rasprava sudionika koji su za austrijske turističke stručnjake imali dosta pitanja. Ota Kramla je zanimalo zašto bi neki turist uopće došao u Lipik.

- Prije tog pitanja, treba postaviti pitanje tko će doći u Lipik. Ono čime Lipik raspolaže sada, to su jezera pa znamo da ljudi dolaz zbog ribolova. Lipik ima i neke jake tvrtke pa možemo govoriti i o poslovnom turizmu, odnosno o dolasku poslovnih partnera za koje također treba osmisliti ponudu. Tu je i lječilište i zdravstveni turizam - odgovorio je Untersteiner.

Ivana Molnara, ali još neke sudionike prezentacije je zasmetalo što u konceptu nema previše govora o razvoju zdravstvenog turizma. Untersteiner je odgovorio kako je zdravstveni turizam već kvalitetno i dobro razvijen i da je prema sadašnjim kapacitetima blizu svog maksimuma.Lipicanci i lječilište važni turistički segmenti

- Ovo je koncept konkretnog razvoja resursa kojima sada raspolažete i koje je moguće razviti s relativno malim ulaganjima. Dodatni razvoj zdravstvenog i lječilišnog turizma zahtijeva velika ulaganja kojih trenutačno nema, ali jasno je da i zdravstveni turizam i lipicanci koje imate, igraju vrlo važnu ulogu u budućem razvoju turizma u vašem gradu.

Lidiju Bašnec je zanimalo tko je ta osoba koja bi trebala povezati turističke segmente na području Lipika.

- To može biti Grad Lipik ili Turistička zajednica, ali i vi sami, pružatelji turističkih usluga. Na svima vama je da stvorite i razvijete organizacijsku strukturu. Treba pronaći način da ljude koji su u Lipiku na liječenju, animirate da posjete vaše destinacije. Vi morate napraviti prvi konkretan korak, a mi vam u tome možemo i spremni smo pomoći - rekao je Untersteiner.

Bilo je govora i o problemu zaostalih mina i eksplozivnih sredstava, ali i prijedloga ratnog turizma za koji je Untersteiner rekao kako je takav vid turizma u svijetu poznat kao "mračni turizam", ali se od njega ne može previše zaraditi jer nije marketinški atraktivan.

U kontekstu ugrožavanja turizma spominjala se i najava gradnje tvornice float stakla u Lipiku. Vinko Strganac je mišljenja da će ta tvornica koja bi trebala biti izgrađena samo 500 metara od ergele, uništiti Lipik kao turističku destinaciju. Untersteiner je odgovorio kako to ovisi o resursima koje bi ta buduća tvornica koristila, kao i o njenom utjecaju na prirodu, a samim time i na turizam.
Zadnjih 48 sati na 034portalu:

Blagoslov novog vrtića u Novskoj

Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

Manifestacija ¨zeleno - plavo¨ 20. siječnja na Trgu Sv. Trojstva

Drugovi i Tamara

U jučerašnjoj prometnoj u Eminovcima jedan vozač s čak 1,95 promila

Držao tri psa bez nadzora na ulici

Pokušali provaliti u prostorije moto kluba iz Požege

Pretežno oblačno uz povremenu kišu, navečer osjetno hladnije

Tri štenca ostavljena u šumi u Crkvenim Vrhovcima

Jasmina Kovačević je nova predsjednica Županijske lige protiv raka

Danas će bez struje biti...

Zadnjih 48 sati na 034portalu:

Hoće li i novinar 034 Portala povući izjavu?! NEĆE!!

Prometna nesreća u Eminovcima između tri automobila

Mali grad, mladi gradonačelnik, veliki planovi

Kraj tjedna donosi pravu zimu, minuse i snijeg u nizinama

Nagrada 100 € onomu tko dostavi točnu informaciju gdje se nalazi štene

39-godišnjak pronašao ručni raketni bacač

23-godišnjak zaustavljen s 2,08 promila alkohola i odveden u policiju na trežnjenje

Branitelji lakše do plasmana svojih proizvoda

Budite oprezni zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom i pripremite se za novi snijeg

Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom

Popularno

Mali grad, mladi gradonačelnik, veliki planovi

Hoće li i novinar 034 Portala povući izjavu?! NEĆE!!

Drugovi i Tamara

Iz kafića svirala glasna glazba, vlasniku optužni prijedlog

Prometna nesreća u Eminovcima između tri automobila

Anketa

Treba li župan Tomašević dati ostavku?

1. DA

2. NE

Rezultati

034portal.hr ISSN 1848-0748 - Impressum | Oglašavanje | Uvjeti korištenja (c) Medijsko informativni centar d.o.o. 2015.