U požeškoj županiji tisuće ljudi manje nego 2001.

Na Trgu Sv. Trojstva teško ćete pronaći parkirno mjesto
(FOTO: Vjeran Blašković)

11.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 8560

Rezultati popisa stanovništva, koji će biti objavljeni 30. lipnja, samo će konkretizirati dugogodišnji problem depopulacije stanovništva u Požeško-slavonskoj županiji. Prema neslužbenim saznanjima 034portala, požeška će županija brojati oko 5 tisuća stanovnika manje nego prije 10 godina, što znači da će ovdašnja populacija pasti ispod 80 tisuća.

Evidentna depopulacija

- Evidentno je da će rezultati pokazati depopulaciju naše županije, kao i velikog dijela Hrvatske. Dovoljno je pratiti svake godine upise u osnovne škole, sve je manje djece. Razlozi tomu su složeni. Danas je sve manje obitelji s više djece, trendovi su takvi i gospodarska situacija. Moja su predviđanja da će biti nekoliko tisuća stanovnika manje nego prije 10 godina, potvrdio je dožupan Ferdinand Troha za 034portal.


Međutim, depopulacija nije razmjerna u svim dijelovima županije.
Načelnik općine Kaptol Mile Pavičić je na Vino-kapu rekao kako stanovnika u toj općini sada ima manje nego na prošlom popisu. Neslužbeno saznajemo kako se radi o 500-tinjak žitelja manje. Na pleterničkom području bit će također zabilježen pad, i do 1.000 stanovnika.


- Predviđao sam rast, ali sad se bojim da će nas na području općine Velika ipak biti manje nego na prošlom popisu, rekao je Vlado Boban, načelnik Velike za 034portal. U Velikoj je, prema neslužbenim saznanjima, oko 150 stanovnika manje nego 2001. godine.

Slična je situacija u drugim ruralnim područjima, kao što su Čaglin, Jakšić i Kutjevo.

Samo Brestovac raste?

Uz Požegu kao središte županije, samo bi općina Brestovac mogla zabilježiti blagi porast broja stanovnika. Izgleda da je u ovom slučaju status područja od posebne državne skrbi urodio plodom pa su mnogi selili i gradili kuće u Završju, Nurkovcu i Brestovcu jer im se pritom nudio cijeli niz pogodnosti.

- Ako službeni rezultati budu pokazali barem da se zadržao jednak broj stanovnika, i to bi za mene bila lijepa vijest, rekao je Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI