Dominik (10) pobjeđuje u Europi s radovima na njemačkom jeziku

Dominik Budimir
(FOTO: Iz priv. kol. M. Budimir)

07.04.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 8634

"Znao sam da ću pobijediti, očekivao sam to" - tako je prokomentirao 10-godišnji "wunderkind" iz Kutjeva, Dominik Budimir, osvajanje još jedne nagrade na međunarodnom natjecanju u kreativnom radu na njemačkom jeziku.

Radi se o natjecanju "Begegnung mit Osteuropa" koje je organizirala Vlada u Münsteru i Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija. Dominikova slikovnica ušla je među 10 najboljih radova djece iz središnje i istočne Europe i za nagradu će zajedno sa svojom učiteljicom Marijom Kukić ići na studijsko priznanje i dodjelu priznanja krajem lipnja u Njemačku.







Dominik je učenik 4. razreda Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu. Njegova slikovnica ima likove koji žive u malenom slavonskom selu koje je nazvao Srebrno Selo, a nalazi se na obroncima Krndije. Slikovnica je napravljena u tri dimenzije i napisana u potpunosti na njemačkom jeziku. Po uzoru na lektirni naslov "Šuma Striborova" poznate hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, u Dominikovoj slikovnici postoje Domaći. Oni su sretni, misle na druge i pomažu svojim bližnjima.

- Čitanje volim tako-tako, puno više stripove nego lektiru, ali "Šuma Striborova" me je očarala. Razmišljao sam puno o toj knjizi kada sam je pročitao i došao sam na ideju da osmislim jednu takvu priču i stavim je u naš kraj. Njemački jezik pričam od malena, puno prije škole. Još s 3 godine gledao sam prvi crtić na njemačkom, od tada ga volim i učim - ispričao nam je Dominik, čija je majka profesorica njemačkog jezika u Ekonomskoj školi Požega.





Ovo mu nije prvo međunarodno priznanje. Već je osvojio nagradu jednog njemačkog lista za pjesmicu koju je napisao i poslao na njihov natječaj. Osim toga, osvojio je brojne nagrade i na lokalnoj i državnoj razini. Dominik ne misli na tome stati, nego već smišlja nove radove. Kako kaže, trenutačno već razrađuje ideju za novu slikovnicu.


Dominik s učiteljicom Marijom Kukić



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI