V. Paar: Popularizacija znanosti je ključna

02.03.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5346

Četvrta Zimska škola fizike održana je danas u požeškoj Gimnaziji u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Županijskog stručnog vijeća učitelja fizike naše županije te nastavnika fizike Gimnazije u Požegi i Osnovne škole Mladost Jakšić. Interes je i ove godine bio velik. Učenici iz cijele županije su mogli razgledati bogati školski muzej i zvjezdarnicu „Oton Kučera“.

- Zadovoljni smo realizacijom ove godine. Idejna začetnica ove škole je bivša savjetnica za fiziku, Nataša Šimić, sada vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje. Cilj je bio popularizacija nastave fizike i razbiti tezu da je fizika hladna, dosadna te neprimjenjiva. Ona je to osmislila i prenijela na voditelje županijskih stručnih vijeća  u Slavoniji, ovdje je sve započelo i zaživjelo. Svake godine je sve više zainteresiranih učenika i učitelja. Učenici su dobili i malo motivacije – izjavila je predsjednica Organizacijskog odbora Mirjana Javora.

Učenici osnovnih škola su se na radionicama upoznali i izrađivali jednostavne optičke astronomske uređaje i modele. Srednjoškolci su pak pomoću odabranih pokusa iz optike učili o konstruiranju raznih fizikalnih pojmova. Na predavanjimu profesora Vladisa Vujnovića mogli su doznati „Kako je Zemlja ugrožena iz svemira“, a na predavanjima akademika Vladimira Paara su mogli više doznati o energiji te o fizikalnom postanku kemijskih elemenata u nastanku svemira. Ovogodišnja Zimska škola fizike je bila orijentirana na astronomiju, a posjetiteljima je posebno zanimljiva bila moderna astronomska oprema poput teleskopa posuđenog od Instituta "Ruđer Bošković".


- Učenici su prilično zainteresirani, samo im možda ne dajemo dovoljno povoda i materijala da dublje pobudimo taj interes. Popularizacija znanosti je ključna! SAD, Kina, Njemačka i Japan stavljaju težište na to, budući razvoj cjelokupnog gospodarstva i društva ovisi o temeljnim znanjima, među njima posebno fizike i matematike. Ako želimo biti uspješna zemlja s visokim životnim standardom, slijediti svjetske trendove, moramo mlade zainteresirati za znanost i mislim da je svaki doprinos tome vrlo važan. Poznajem dobro Požegu, imao sam tu različita predavanja, osim toga tu sam i u vojsci bio godinu dana. Mislim da je ovdje natprosječno dobra situacija ako uspređujemo s općom situacijom u fizici, da su profesori i nastavnici uspjeli zainteresirati učenike – rekao nam je akademik Paar.


- Bilo mi je posebno zanimljivo predavanje akademika Paara o energiji. Govorio nam je o teškoći intuitivne spoznaje energije, o primjeni interdisciplinarnosti u znanosti. Zanimljiv mi je bio i dio o globalnom zatopljenuu, jer sam spoznala a je tu puno više faktora nego što se o tome priča. Volim fiziku, bila sam i dio astronomske grupe, jer općenito me fasciniraju nebo i zvijezde, a jedna od najljepših stvari mi je bilo promatranje pomrčine sunca u Zagrebu - rekla nam je gimnazijalka Doris Mršić.

Učenici su osim upijenog znanja, upoznavanja astronomije i fizike mogli svojim kućama ponijeti radove napravljene u radionicama.

- Meni je bilo super, izrađivali smo prvo modele solarne ure, a sada radim model zviježđa "Zmaj". Sviđaju mi se ove zvjezdice. Zadržat ću ih za uspomenu. Osim ove radionice mi je bilo zanimljivo predavanje profesora Vujnovića, a najzanimljivije u njemu bilo je praćenje meteora -  kazala je Karla Pavlović, učenica OŠ Mladost iz Jakšića.

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI