Propada joj posao zbog nedorečenog zakona i birokracije

Ribnjaci "Abramović" - Nataša Abramović
(FOTO: N. Abramović)

03.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 12337

Loša birokracija i nedorečeni zakoni sve više dovode hrvatske obrtnike i gospodarstvenike do očaja. Nataša Abramović, vlasnica OPG-a "Ribnjaci Abramović" tvrdi da će morati po drugi put odustati i odjaviti obrt jer joj administrativne prepreke ne dozvoljavaju koristiti vlastiti ribnjak i prodavati ribu.

- Već godinama se borim sa zakonskom zavrzlamom u sektoru slatkovodne akvakulture. Pokušavam pokrenuti obrt za uzgoj slatkovodne ribe i to prvenstveno mlađa autohtonih ribljih vrsta kao što su šaran, smuđ, som i linjak. Zbog nedorečenog, nedovršenog i tako neprimjenjivog Zakona o vodama i Uredbe o koncesiji bit ću prisiljena po drugi put odjaviti obrt jer ne smijem početi s radom ako nemam Povlasticu za akvakulturu, koju ne mogu dobiti bez Koncesije za korištenje voda za slatkovodne ribnjake, objašnjava Abramović.

Zemljište je u njenom vlasništvu, ali koncesiju za korištenje vode daje država. Prema spomenutom zakonu, država treba provesti javni natječaj za koncesiju, a ne može to učiniti dok Ministarstvo regionalnog razvoja ne donese potrebnu studiju. I tako sve ide u krug, a u međuvremenu Nataša i njena obitelj mogu uzgajati ribu koju ne smiju nikome prodati. Kazne su rigorozne.


- To je velika šteta, jer pozicija ribnjaka je savršena, imamo prirodno uzgojen mlađ šarana, smuđa i soma. Mi bismo to proširili i razvili seoski turizam, što bi koristilo cijelom čaglinskom kraju, kazala je Nataša Abramović za 034portal. 




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI