Izložbom u knjižnici otvoreni Dani Matka Peića (foto)

Dani Matka Peića
(FOTO: Aleksandar Grlić)

12.02.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5250

Nova kulturna manifestacija u Požegi - Dani Matka Peića, organizirana u povodu 90. rođendana požeškog slikara, povjesničara umjetnosti i književnika započela je u ponedjeljak polaganjem vijenca ispred njegove biste na istoimenom trgu.






Potom je u Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorena izložba knjiga autora Matka Peića i onih o njemu, čime je  započeo prvi dan trodnevnog programa u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi i Grada Požege.




Knjižnica je obogaćena i dijelom snimaka iz arhiva Hrvatske televizije, a gradonačelnik Zdravko Ronko je ravnateljici knjižnice Jasenki Bešlić obećao uskoro i sveukupan snimljeni materijal kojim će se obogatiti hemeroteka. U hemerotekama se čuvaju zbirke novinskih i internetskih članaka, knjižnih djela naših znamenitih sugrađana, kao i djela o njima te audiovizualni zapisi, a Peićeva hemeroteka sadrži djela i članke od 1977. godine do današnjih dana.





- Grad Požega je svom izuzetno zaslužnom sugrađaninu postavio ovu bistu 2006. na dan njegovog rođenja, na trgu nazvanom po njemu jer mu je nedaleko bila rodna kuća, preko puta Starog grada i njegove drage susjede, knjižnice i čitaonice,  kako je on to sam rekao i zato počinjemo s programom ovdje - rekao je gradonačelnik Ronko.





- U okviru ove manifestacije pokušat ćemo se prisjetiti života i rada našega Matka Peića. Želim ovdje naglasiti da Dani Matka Peića nisu zamjena za Cesarićeve dane, oni nisu manifestacija koja će se baviti samo njime. Ovo je početak obilježavanja života i djela drugih znamenitih Požežana, sljedeće godine krećemo najvjerojatnije s Vjekoslavom Babukićem - kazala je Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU Požega.





Najvredniji dio zavičajne zbirke Possegana je onaj koji se odnosi na znamenite Požežane, jedan od njih svakako je i naš Matko Peić. Imamo priliku vidjeti djela Matka Peića slikara i povjesničara umjetnosti, književnika  putopisca, ali i knjige o Matku Peiću, kao izvoru inspiracije mnogim znanstvenicima, objasnila je autorica izložbe Dijana Klarić.



Program se nastavlja danas sa predavanjem u gradskoj vijećnici i sutra u prostorijama HAZU, Županijska 9, gdje će se održati izložba likovnih djela.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI