Šivačice ostale bez posla i otpremnine, sudski traže plaću

Djelatnice tvrde da su prevarene i da neće dobiti ni preostalu plaću ni otpremninu
(FOTO: Mario Nakić)

14.12.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 17431

"Pokušale smo sve, molile za zarađenu plaću, ali nije upalilo. Na kraju smo morale pokrenuti sudski postupak kojim je utvrđeno da nam novac pripada i da nam je bivša firma dužna to isplatiti. Međutim, od novca još uvijek nema ništa" - požalile su se bivše djelatnice tvrtke "Pearl", koje su se javile u redakciju 034portala jer, kako kažu, očajne su i ne znaju više što učiniti.

Tekstilno poduzeće "Pearl" u Brestovcu nekad je zapošljavalo šezdesetak ljudi, da bi početkom ove godine, uslijed krize i recesije u tekstilnoj branši, broj zaposlenih djelatnica bio prepolovljen. Sredinom ožujka svim je radnicama uručen otkaz s obrazloženjem da je poslodavac primoran likvidirati tvrtku jer mu je otkazan ugovor o poslovnoj suradnji s partnerom, a novoga nije mogao naći.

Direktor se nije htio dogovoriti?


- Nismo dobile otkazni rok, na koji po zakonu imamo pravo. Iako smo dobile platne liste, plaću za ožujak nismo primile. Nismo dobile ni otpremnine. Možete si misliti kako nam je bilo - prepričava Đurđica Bešlić. Među bivšim djelatnicama ima i onih koje su radile dulje od 18 godina. Među njima su Ankica Brković s dvoje djece i Katica Matošević s troje djece. Nijedna od njih još nije uspjela naći novi posao, a mnoge su ostale bez ikakvih primanja u obitelji.


Žene su duboko razočarane ponašanjem direktora koji ih, prema njihovim riječima, nije ni htio saslušati niti razgovarati o načinu isplate duga. Međutim, Marko Marjanović iz Požege, direktor i vlasnik tvrtke "Pearl" tvrdi suprotno.

Plaću će dobiti, ne i otpremninu

- Poduzeće im je ostalo dužno pola plaće, za pola mjeseca. To će im biti isplaćeno čim budemo u mogućnosti, odnosno čim na računu bude bilo novca. Naravno da ću učiniti sve da im to isplatim, vjerujem da će to biti već do kraja ovog mjeseca. Ima li ijedan poslodavac koji ne bi isplatio svoje radnike, ako ima otkud? Ja mislim da takav u Hrvatskoj ne postoji. Isplatit ću plaće čim naplatimo svoje dugove. Ali one bi puno više, one bi visoke otpremnine. Imaju na njih zakonsko pravo, ali bojim se da to neće dobiti jer toliko novca nema - rekao je direktor Marjanović.

Bivše djelatnice podnijele su i zajedničku kaznenu prijavu protiv Marjanovića zbog povrede njihovih radničkih prava. Danas im je stiglo rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Požegi koje je njihovu prijavu odbacilo.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI