Žena na čelu OPG-a: Ugovara poslove, nadgleda i radi na polju

Nevenka Marković
(FOTO: Domagoj Katić)

18.11.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 7361

Nije lako biti žena koja uza sve obveze koje ima kao supruga, majka, baka i kućanica, u svojim rukama drži i konce cjelokupnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Netko će možda reći kako upravljanje OPG-om nije zahtjevno, i bio bi u pravu da radni dan Nevenke Marković iz Treštanovaca kod Jakšića ne traje punih 18 sati.

- Rad na poljoprivredi je mukotrpan i težak, ali kada nešto voliš raditi i kada na kraju godine vidiš pozitivno stanje bankovnog računa, onda imaš motiva za nastaviti dalje. Moj muž i ja smo sve sami izgradili i stekli radom na poljoprivredi za 30 godina braka - kaže nam Nevenka i pokazuje na kuću u kojoj se ne vidi nedostatak ženske ruke.

S poljoprivredom je krenula 80-ih godina kada se udala, a budući da je njezin suprug radio u Zvečevu morala je većinu radova u polju sama obavljati. S vremenom je shvatila kako od početnih 10 jutara zemlje ne može živjeti te je odlučila širiti proizvodnju. Danas ima 110 hektara obradive površine na kojoj uzgaja duhan, pšenicu, ječam i kukuruz. To je površina od koje može, kako nam kaže, pristojno živjeti i priuštiti si ljetovanje i zimovanje bez potrebe za podizanjem kredita.


Nevenka ne samo da ugovara proizvodnju, bira sjeme, repromaterijal, već radi i na polju. Kad god može dolazi na polje raditi, a ne nadgledati svojih 10-ak sezonskih radnika s kojima je uistinu zadovoljna. Krenula je s jednim hektrom burlay-a jer je to sorta duhana koja ne zahtjeva sušaru, da bi danas imala 5 sušara i 20 hektara zasađene virginije.


- Meni je zima monotona, premalo toga mogu učiniti i nisam tip kućanice koja može biti u zatvorenom. Naučila sam raditi, a kada ne radim ništa korisno imam osjećaj kao da to nisam ja. Odem preko ljeta na odmor, ali na moru mogu biti do početka srpnja jer onda počinje berba duhana i stajanja nema - dodaje naša sugovornica koja već sada jedva čeka proljeće i novu sezonu proizvodnje.

Nedjeljom ne radi, to joj je dan za odmor.

- Suprug voli lov, tako da on nedjeljom ide u lov, a ja "pobjegnem" malo nekada na neku ekskurziju. Dolaze mi i unučice za vikend tako da sam im potpuno posvećena i one su mi u prvom planu - ponosna je baka Nevenka koja iako ima 52 godine kaže kako se osjeća kao da ima 35.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI