Policijska statistika: Stopa kriminala nastavlja padati

Željko Grgić i Ivana Radić
(FOTO: Mario Nakić)

15.09.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 3895

Na području u nadležnosti PU požeško-slavonske tijekom kolovoza zabilježeno je 47 kaznenih djela, što je za tri djela ili 6 posto manje nego u srpnju ili za 20 posto manje nego u kolovozu prošle godine, stoji u priopćenju o stanju sigurnosti koje potpisuje glasnogovornica Ivana Radić.

Broj kaznenih djela znatno je smanjen na požeškom području, i to za čak 50 posto, dok se na pleterničkom i pakračkom području taj broj povećava.

Koeficijent naknadne otkrivenosti počinitelja kaznenih djela u kolovozu iznosi 69 posto, dok je ukupna razriješenost 81 posto. Oba su pokazatelja veća u odnosu na prethodni mjesec, ali manja u odnosu na kolovoz 2011. godine.


Materijalna šteta nastala kaznenim djelima u kolovozu iznosi oko 1,8 milijuna kuna, od čega 90 posto otpada na gospodarski kriminal. Zbog kaznenih djela prijavljene su 33 osobe, među kojima je 5 maloljetnika.


Javni red i mir

Tijekom kolovoza PU požeško-slavonska bilježi 43 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, što je za 72 posto više nego u srpnju ili 4 posto manje nego u kolovozu prošle godine. Najveći broj prekršaja zabilježen je na području gradova Požege (14), Pleternice (12) i Kutjeva (6 prekršaja).

Najbrojniji su prekršaji koji se odnose na tučnjavu, svađu i viku na javnom mjestu, a slijedi omalovažavanje policijskih službenika i drsko ponašanje.

Zbog narušavanja javnog reda i mira prijavljeno je 55 osoba, među kojima je jedan maloljetnik. Oko 60 posto ukupnog broja počinitelja bile su osobe pod utjecajem alkohola.

Povećan broj prometnih nesreća

Na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske u kolovozu su zabilježene 44 prometne nesreće, što je za dvije nesreće ili 5 posto više nego u srpnju, odnosno za tri nesreće ili 7 posto više nego u kolovozu prošle godine.

U nesrećama je nastradalo 28 osoba, među kojima su tri osobe poginule, 3 su teško i 22 lakše ozlijeđene.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI