Huška: Što prije izgraditi vodozahvat Šumetlicu

Davor Huška, gradonačelnik Pakraca
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

16.08.2012. | Mario Barać
Pregleda: 7561

"Trajno rješenje vodoopskrbe za područje Pakraca i Lipika je izgradnja vodozahvata Šumetlica, investicija čija je vrijednost procijenjena na oko 120 milijuna kuna. Problemi s vodoopskrbom naših gradova su pokazali da se taj vrlo ozbiljan problem mora rješavati žurno i vjerujem da će tako i biti", komentirao je Davor Huška, pakrački gradonačelnik, aktualno teško stanje vodoopskrbe koje je uzrokovalo i mjere redukcije isporuke vode za domaćinstva Pakraca i Lipika.

Huška dodaje kako se u posljednja dva dana situacija koliko–toliko normalizirala, redukcija se provodi kao preventivna mjera jer prognoze nisu obećavajuće pa se kiša ne najavljuje u narednih 10, pa čak i više dana.

U rujnu natječaj za izgradnju

- Ovaj problem je dobio medijski prostor i imao sam poziv iz Hrvatskih voda koje su u cijelosti preuzele investiciju izgradnje vodozahvata Šumetlica. Najavljeno je da u rujnu ide raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za izgradnju vodozahvata čija izgradnja bit trebala trajati oko dvije godine. Projekt za izgradnju je gotov i usklađen je s EU propisima, postoji građevinska dozvola, a u projekte i razne radove, kao što su izgradnja pristupnog puta i mosta, do sada je utrošeno oko 10 milijuna kuna. Izgradnjom vodozahvata Šumetlica dobili bi kapacitet od 2,5 milijuna kubika vode čime bi, uz normalizaciju vodoopskrbe, dobili i mogućnost navodnjavanja, najavljuje Huška.


Paralelno i novi cjevovod


U pripremi je i projekt za izgradnju zamjenskog cjevovoda Šumetlica – Pakrac u dužini od 16 kilometara koji bi se gradio paralelno s vodozahvatom, a koji bi osigurao kvalitetniju dostavu vode. Ujedno bi i smanjio rizike kvarova na magistralnom vodovodu, što je, zbog pucanja cijevi prije nekoliko dana, umalo doveo do kolapsa sustava vodoopskrbe.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI