Pogledajte film jedinog hrvatskog oskarovca

Dušan Vukotić
(FOTO: ilustracija)

10.04.2011. | M. Nakić
Pregleda: 3397

"Surogat" je animirano remek-djelo hrvatskog autora animiranih filmova Dušana Vukotića, koje je na današnji dan prije točno 50 godina (10.4.1961.) osvojilo najveću filmsku nagradu - Oscara. Vukotić je tada višestruko ušao u povijest: kao prvi animator koji je pobijedio Walta Disneya, prvi ne-Amerikanac koji je osvojio Oscara za animaciju te kao prvi i još uvijek jedini Hrvat s tom nagradom.



Animator, redatelj i scenarist Dušan Vukotić rođen je 1927. godine u Bileći. Studirao je arhitekturu u Zagrebu, gdje ostaje živjeti i po završetku studija. Radio je prvo kao karikaturist i crtač, a potom se počeo baviti animacijom. Izredao je čitav niz animiranih djela, od parodija na kaubojske filmove do znanstvene fantastike. Višestruko je nagrađivan u Jugoslaviji i puno šire. Umro je 1998. godine od infarkta. Vukotić će ponajviše ostati poznat po animiranom filmu "Surogat" i tko zna još koliko dugo jedinom hrvatskom Oscaru.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI