Huška: Dva kamiona cigle završila su u mome dvorištu

Gradonačelnik Davor Huška i dogradonačelnik Nikola Šimić
(FOTO: Mario Barać)

13.03.2012. | Mario Barać
Pregleda: 6614

Na dosad najduljem aktualnom satu 5. saziva Gradskog vijeća Pakraca, koji je trajao 80 minuta, a kojim je otvorena danas održana 16. sjednica GV, najzanimljiviju raspravu vodili su gradonačelnik Pakraca Davor Huška i HNS-ov vijećnik Miroslav Kolar. Tema je uklanjanje ratnih ruševina u gradu, odnosno podjela građe koja se još može iskoristiti.

"Nije rušenje starih, nego stradalih građevina"

Kolar je primijetio da se s ruševina uz otpad odvozi i cigla "vrlo zanimljiva za uređenje interijera".


– Zanima me po kojem se kriteriju dijeli ta cigla jer vidim da završava u nekim dvorištima i po kojoj cijeni? - upitao je gradonačelnika.


Huška je najprije ispravio Kolara: "To nije rušenje starih zgrada, to je rušenje i uklanjanje ruševina stradalih u Domovinskom ratu", a potom je sve vijećnike iscrpno informirao o načinu na koji je riješen ovaj za Pakrac veliki problem.

Pošto cigla?

- Cigla se dijeli besplatno. Nije bio stav da se naplaćuje jer je teško naplatiti kamion krša u kojem ima i cigle koja sigurno ima određenu vrijednost, ali to nije cigla na paletama koja se može koristiti i uzidati odmah jer ima svakakvog otpada. Dio cigle je osiguran udrugama koje su od Grada tražile pomoć u materijalu. Radi se o udrugama iz Prekopakre gdje će se dograđivati jedan objekt koji je Grad Pakrac kupio za potrebe Mjesnog odbora, KUD-a „Seljačka sloga“, Udruge „Hrvatska žena“ Prekopakra DVD-a i drugih udruga na području Prekopakre. Dio je dobilo Športsko ribolovno društvo za uređenje prostora na Matkovcu i dio KUD „Zeleni gaj“ u Gaju.

Prvo gradski činovnici, onda ostali

- Drugi, nazovimo ga kriterij, je bio da ciglu podijelimo građanima i naravno da smo krenuli od gradske uprave s našim djelatnicima, tko je iskazao potrebu za određenom količinom cigle odnosno toga krša. I treće je podijeljeno ljudima. Voženo je na 15-ak lokacija, između ostalog kod mene u dvorištu u Prekopakri su završila 2 kamiona. Vjerojatno na to ciljate i to nije tajna - priznao je gradonačelnik.

Kolar je reagirao rekavši kako to nije transparentan način podjele.

- Osobito kada kažete da je dijeljena besplatno i da ste sebi dva kamiona dovezli u dvorište. Mislim da je to trebalo uz neku naknadu odraditi i da sebi to gradonačelnik nije smio dozvoliti - rekao je Kolar.

Ivan Marijanović (HDZ) je podsjetio da je ovo samo dio ratnih ruševina koje je potrebno ukloniti i pitao trebaju li vlasnici strahovati da će se trošak uklanjanja naplatiti njima.

Huška je naglasio je kako Grad u ovom slučaju odlučio vlasnicima ne naplaćivati troškove uklanjanja, što je garantirao i potpisanom izjavom.

– Cilj je bio da ih privolimo da nam daju suglasnost da ove ključne objekte u gradu uklonimo na teret grada i gradskog proračuna.

Poziv vlasnicima ostalih ruševina

- Javno pozivam sve građane i ostale koji imaju ruševine da dođu u gradski ured za graditeljstvo i komunalne djelatnosti da nađemo rješenje za njihovo uklanjanje, u interesu sigurnosti građana i naše djece, rekao je Huška. Dodao je i kako u Pakracu postoji još 40-ak objekata koje treba ukloniti.

- Prihvaćam i drugarsku kritiku gospodina Kolara i možda se tu nešto može i unovčiti, dio ruševina očistiti i prodati i na taj način pokriti dio troškova - zaključio je Huška na kraju rasprave.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI