Požeška kotlina bila je periferija egzotike

Arheološka iskapanja iznad Kaptola s nalazima iz željeznog doba
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

21.12.2011. | Luka Bucić
Pregleda: 7264

Gustoća arheoloških nalazišta na području Požeštine, iz gotovo svih vremenskih razdoblja, govori ne samo o sadašnjoj vrijednosti nalaza, već i o važnosti samoga prostora koji je nekoć bio važno kulturno i političko središte. Analizom arheoloških nalaza i njihovim smještanjem u kontekst cjelokupne Europe utvrđeno je da je Požeška kotlina uvijek bila smještena na periferiji širega prostora koji je predstavljao jezgru kulturnog života Europe.

- Upravo je ovaj položaj na periferiji egzotike davao specifične uvjete civilizacijskog napretka kroz miješanje različitih utjecaja, rekao je dr. sc. Hrvoje Potrebica, izvanredni profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na predavanju posvećenom arheologiji u Požeštini.


dr. sc. Hrvoje Potrebica na predavanju u Požegi


Nalazi kao gospodarski potencijal


Potrebica je u požeškom odjelu Hrvatkske akademije znanosti i umjetnosti poveo na putovanje kroz vrijeme krenuvši od paleolitika, neolitika, preko brončanog i željeznog doba, pa sve do antike. Zorno je prikazao ne samo arheološka bogatstva Požeške kotline, koja nadilaze regionalne okvire i predstavljaju izuzetnu kulturno-povijesnu baštinu na Europskoj razini, već je i ukazao na prezentacijski potencijal ovog prostora. Potencijal, za koji se dr. Potrebica nada da će jednom biti od veće gospodarske koristi za mjesnu zajednicu.

- Sveprisutan je problem sa financiranjem iskopavanja, arheoloških i antropoloških studija i prezervacije nalaza, rekao je Potrebica. Veliki problem je i uništavanje samih arheoloških lokacija koje je poprilično često u našim krajevima za što je rekao kako se nekada zbog toga puno više živcirao, no to se promijenilo iz dva razloga.
- Arheološko bogatstvo ovoga kraja je zaista toliko da znam da će se uvijek naći još nešto, a drugi je da sam sad stariji, u šali je nadodao Potrebica.

Povratak Europe

Primijetio je kako se u ovom vremenu izuzetno puno govori o ulasku Hrvatske u Europu te je zaključio.

- Iz povijesnog aspekta, uzevši u obzir bitnu ulogu koju je prostor Hrvatske igrao kroz povijest, ne bih rekao kako Hrvatska ulazi u Europu, već kako se Europa vraća u Hrvatsku.

Profesor Potrebica pozvao je okupljene na okrugli stol na kojemu bi se u siječnju trebalo raspravljati o strategijama daljnjeg arheološkog istraživanja i mogućeg gospodarskog iskorištavanja poznate arheološke lokacije u Rudinama. Naglasio je kako je bitno da lokalna zajednica sama odluči kako najbolje očuvati i iskoristiti ovaj vrijedan dio kulturne baštine prije nego se u te odluke počnu miješati vanjski utjecaji i interesi.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI