Zabrinjavajuće: 40 posto požeških obrtnika posluje u blokadi!

Obrtnički sajam
(FOTO: arhiv)

29.03.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 11184

Početkom 2009. godine je u Požeško-slavonskoj županiji bilo registrirano 1.200 obrta, a danas ih je tek nešto malo više od tisuću, od čega je 40 posto u financijskoj blokadi.
- Najveći problemi zbog kojih su obrtnici primorani zatvarati svoje poslove je neplaćanje, odnosno opća nelikvidnost, pad prometa i rad na crno. Ovo "rad na crno" potcrtajte. Najviše pogađa frizere, automehaničare, stolare i građevinare, kazala je za 034portal Slavica Milevoj, tajnica Udruženja obrtnika Požega.
 
Promet manji, troškovi veći

- Trgovci nemaju problema s radom na crno jer je to kod njih zakonom regulirano, ali njih ugrožava nelojalna konkurencija. Oni se cijenama ne mogu nositi s trgovačkim lancima, a tu su i kineske trgovine. Kinezi dobivaju poticaje svoje vlade, na taj način Kina potiče svoj izvoz. S druge strane, naši trgovci ne dobivaju nikakve poticaje, već naprotiv, troškovi se povećavaju. Primjerice, serviseri sada plaćaju trostruko skuplju naknadu za vodu. Jedinice lokalne samouprave nisu izašle u susret iako smo im svima poslali zahtjev za smanjenje naknada, kako bismo sačuvali radna mjesta. Većina općina i gradova nije nam ništa odgovorila. Grad Požega još uvijek nije snizio spomeničku rentu, iako sada postoje zakonske osnove za to. Rekli su da će to razmotriti, ali u međuvremenu obrti se gase, radnici se otpuštaju, kaže Milevoj.

Prijevoznici najviše na udaru


Na području Požeštine je tijekom zadnje dvije godine zabilježen pad od 110, a na području Pakraca i Lipika 26 obrta. U Požegi i okolici najviše se zatvaraju prijevoznički obrti.


Otvaraju se kafići

- Zanimljivo je reći, da su u 2011. godini na području Pakraca i Lipika otvorena tri nova obrta. U sva tri slučaja radi se o ugostiteljskim lokalima, rekla nam je Jasna Tessari, tajnica Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI