Sedlarov film premijerno prikazan u Požegi

Jakov Sedlar
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

28.11.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3481

Redatelj Jakov Sedlar za premijeru svojeg najnovijeg dokumentarnog filma "Židovi i Hrvatska" odabrao je požeško Gradsko kazalište. Kako je rekao, jedan od razloga za to je njegova želja za decentralizacijom kulturnih zbivanja rekavši da Požega kao sredina zaslužuje i puno više ovakvih događaja.

Dokumentarni film nastao je na tekstu Melite Švob koja je napisala istoimenu knjigu koja se bavi poviješću židovskih zajednica u Hrvatskoj. Film je snimljen na engleskom jeziku, a započinje povijesnim podacima o nastanjivanju i životu Židova u Splitu za vrijeme Rimljana, Dubrovniku te Rijeci, Osijeku i drugim gradovima u Hrvatskoj u kojima su Židovi imali svoje općine.

Požega se u filmu spominje na samo jednom mjestu i to kada je riječ o obnovi židovskog groblja. U toj minuti gradonačelnik Zdravko Ronko daje izjavu o važnosti očuvanja sjećanja na Židove koji su nekada živjeli u Požegi i imali svoju zajednicu.


Podsjetimo kako je prije Drugog svjetskog rata i holokausta na području Požege, prema dostupnim podacima iz 1920. i 1930. godine, živjelo 5 odnosno 6 posto stanovništva židovskog porijekla. Sinagoga u Požegi bila je izgrađena u Kanižlićevoj ulici, no 1941. godine spaljena je, a 1947. do kraja srušena.


Govoreći o filmu Sedlar je naglasio kako film ne govori samo o 4 tamne godine povijesti Židova u Hrvatskoj, već o ukupnoj povijesti od dolaska Židova na prostore današnje Hrvatske. Pisani spomenici o tomu, kako se navodi u filmu, postoje iz 1. i 3. stoljeća.

Istaknuo je i dvije izjave na samom kraju filma - bivšeg premijera Ariela Sharona i predsjednika Izraela Shimona Pereza. Govorili su o odnosima Izraela i Hrvatske, važnosti njihova daljnjeg jačanja i smanjivanju predrasuda, a zanimljiva je rečenica Pereza u kojoj govori o svjetlom putu Hrvatske u Europskoj uniji kada se riješimo balkanizma.

Premijeri filma Židovi i Hrvatska pored ostalih prisustvovali su lokalni dužnosnici, predstavnici vjerskih zajednica te rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moshe Prelevich.


Publika na premijeri dokumentarnog filma Jakova Sedlara "Židovi i Hrvatska". Foto: Dušan Mirković/PIXSELL




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI