Objavit će se popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće radnicima

Gospodarsko-socijalno vijeće
(FOTO: PIXSELL)

26.03.2011. | HRT
Pregleda: 3458

Predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca na današnjoj su sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) utvrdili mjere za suzbijanje nelikvidnosti kojima bi trebalo riješiti problem neisplate plaća i neuplate doprinosa i poreza. U sklopu mjera ministarstvo financija će do 15. travnja pripremiti podatke o tvrtkama bez zaposlenika kako bi se nad njima pokrenuo skraćeni stečajni postupak. Također do 15. travnja treba utvrditi poslovne subjekte koji zaposlenicima ne isplaćuju plaće i ne uplaćuju doprinose, javlja HRT.

Na temelju tih podataka osnovat će se trojno povjerenstvo koje bi trebalo predložiti rješenja za zatečeno stanje, rečeno je nakon sjednice GSV-a. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta najavio je osnivanje jamstvenog fonda za isplatu plaća radnicima kojima njihove tvrtke ne isplaćuju plaće. Zadužuju se ministarstva financija, pravosuđa i gospodarstva da do 20. travnja predlože zakonska rješenja koja će onemogućiti neplaćen rad, dodao je.

Nastojat će se uspostaviti mehanizam istovremene isplate plaća, poreza i doprinosa te na temelju izmjena kaznenog zakona sankcionirati neopravdano izbjegavanje isplate plaća. Neuplata doprinosa ipak nije toliko raširena kao što se misli, jer podatci ministarstva financija pokazuju da manje od tri posto zaposlenika nema uplaćene doprinose, rekao je predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Matko Bolanča.


Sindikalni predstavnik Zdenko Mučnjak istaknuo je da ministarstvo pravosuđa treba ispitati zakonsku mogućnost da se neisplata plaća ubuduće smatra kaznenim djelom. Sindikati također očekuju da će se stvoriti zakonski uvjeti za osnivanje jamstvenog fonda koji bi omogućio da se problem neisplate plaća trajno riješi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI