Tri godine truda za vrijednu geološko-arheološka zbirku u OŠ Antuna Kanižlića

Arheološka skupina OŠ Antuna Kanižlića
(FOTO: Tomislav Milanović)

11.06.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 5890

U protekle tri godine članovi Arheološke skupine u OŠ Antuna Kanižlića u suradnji s Povijesnim društvom Požega vrijedno su skupljali geološko-arheološku zbirku. Učenici su pod vodstvom profesora povijesti Gorana Đurđevića radili tipičan arheološki posao, skupljali keramiku, čistili ju i fotografirali.



- Ideja je bila da učenici upoznaju arheološku kulturu, komade keramike i ostale predmete. Radili su tipičan posao arheologa. Nakon tri godine kao rezultat nastala je ova naša zbirka. Da bi zbirka bila stalna napravili smo pano gdje su osnovni podaci kako je ona nastala, a na njemu se nalazi slika Požeške kotline kroz povijest, tipovi tla, stijena i lokaliteta u Požeško-slavonskoj županiji. Ne znamo hoće li se sljedeće školske godine nastaviti arheološka skupina. Imamo problema s prostorom jer nemamo više gdje stavljati prikupljeni materijal – rekao je Goran Đurđević.







- U sklopu škole arheologije razgledavali smo Stari grad gdje nam je nastavnik pokazivao vrste tla i objašnjavao je kako arheolozi pronalaze keramiku. Sve mi je bilo lijepo i zanimljivo i žao mi je što je ovo možda i kraj arheološke skupine u našoj školi. U arheologiji možemo puno naučiti o povijesti, tradiciji prošlih vremena, kako su ljudi živjeli i izrađivali razne predmete – rekla je učenica OŠ Antuna Kanižlića, Lana Rich.



- Bilo je dosta zanimljivo istraživati kojem povijesnom razdoblju i predmetu pripadaju komadi keramike, ali iskreno nije mi žao što škola arheologije završava. Dosta smo se naradili i sada je vrijeme za mali odmor. Unatoč svemu drago mi je da smo skupili jednu ovakvu zanimljivu zbirku i saznali puno zanimljivih stvari – rekla je učenica OŠ Antuna Kanižlića, Laura Matijanić.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI