Stanovnica sela s devet stanovnika: ¨Za nekoliko godina Cikote će ostati prazne¨

Ana Krajnović
(FOTO: Tomislav Milanović)

25.04.2016. | M.Mirković/T.Milanović
Pregleda: 10967

Ana Krajnović 62-godišnja je stanovnica je malenog sela Cikote pokraj Pakraca koje ima devet stanovnika. Život u izoliranom selu udaljenom od grada pet kilometara kaže da nije jednostavan, ali ima svojih prednosti.

- Uživamo u miru kojeg imamo na pretek, ali daleko smo od grada. U ovoj kući živim od 1972. godine. 1991. godine smo napustili selo, ali vratili smo se 2007. godine. Kuća je obnovljena i radovi na njoj završeni su 2010. godine - rekla nam je Ana.

Prije dvadesetak dana Cikoćani su dobili električnu energiju u obliku solarnih panela koje im je osigurala Požeško-slavonska Županija, međunarodna organizacija UNDP i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.





- Do sada nismo imali struju i ovo će nam uvelike olakšati život. Moći ćemo redoviti paliti perilicu za rublje, bojler i ostale kućne aparate. Što se namirnica tiče po njih idemo svakih nekoliko dana u Pakrac. Nekoliko puta tu je bila pokretna trgovina, ali ne isplati im se dolaziti ako ćemo mi kupiti samo kruh i mlijeko – priča nam Ana.

Ana živi s 42-godišnjim sinom koji je jedan od troje mlađe populacije. Svi ostali navršili su 60 ili više godina.

- Mi koji imamo mirovinu se i nekako snađemo, ali za mlade ljude ovdje nema budućnosti. Nemamo sredstava za početak bavljenje uzgojem stoke. Imam malu mirovinu, a sin ne radi i nema nikakvih prihoda. Sve i da kupimo ovce i krave od čega bi ih hranili. Ovdje ima i dosta divljači pa se ne možemo baviti poljoprivredom, jer bi morali imati ograđeni vrt – priča nam Ana.



Kaže da Cikote nisu jedino selo čiji mještani žive u jako skromnim uvjetima. Gdje god prolazi kada ide u grad slična je slika.

- Nije nam lako i uvjeti života nisu idealni, ali nismo jedini i živi se. Nažalost mislim kako će naše selo ako ovih troje mladih ljudi ode u potrazi za boljim životom ostati pusto – rekla je Ana. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI