¨Planinarim odmalena. Školu sam upisala kako bih stekla nova znanja i upoznala nove ljude¨

Valentina Pilaš (lijevo) jedna je od polaznica Planinarske škole
(FOTO: Lidija Galić)

07.04.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 7973

45 polaznika jučer je dobilo diplome o završenoj Općoj planinarskoj školi HPD-a Sokolovac. Diplome su im uručili predsjednik HPD Sokolovac Predrag Livak i voditelj škole Višeslav Turković. Ovo je drugi ciklus polaznika. Prvi je održan lani s 27 polaznika.

- Polaznici su prošli 13 predavanja koja su držali stručnjaci iz određenih područja. Sve je odrađeno po planu i programu te udžbenicima Hrvatskog planinarskog saveza. Osim teorijskog dijela bilo je i fakultativnih izleta. Diploma koju su dobili temelj im je za daljnje školovanje u području planinarstva poput vodiča ili HGSS tečajeva, alpinističke škole i slično - pojasnio je Višeslav Turković, voditelj Opće planinarske škole u Požegi.

Povijest planinarstva, poznavanje planina, meteorologija, speleologija, zaštita prirode, orijentacija, prva pomoć, čvorologija, oprema za planinarenje samo se neka od područja o kojima se u ovoj školi učilo protekla dva mjeseca.





Među polaznicima je bilo planinara početnika, ali i već iskusnih planinara s gotovo 20-godišnjim iskustvom. Jedna je od njih Požežanka Valentina Pilaš. Na tečaj je dolazila u društvu majke Snježane,a planinarstvo je, kaže, u njihovoj obitelji već tradicija.

- Aktivno se bavim planinarenjem od malih nogu. Još kao dijete s roditeljima i bratom je "pod obavezno" vikendom odlaziti u planinu. Školu sam upisala kako bih stekla nova znanja, vještine i upoznala nove ljude. Najzanimljivija mi je bila čvorologija, meteorologija i speleologija. Planiram ići i dalje od ovoga, želja mi je položiti za planinarskog vodiča - kaže Valentina.







Iako iza sebe ima već dosta osvojenih vrhova, Planinarsku je školu završio i Zdravko Ećimović- Lojza iz brodskog Drenovca, inače domar u planinarskoj kući Viljevo. I njemu je najzanimljivija bila čvorologija i vrlo važno područje u planinarstvu. orijentacija.

- Već dugo sam aktivan. Volim prirodu, cvijeće, ljude s kojima se susrećem i čini mi se da već poznajem sve planinare u Hrvatskoj. Bio sam već na Velebitu, Dinari, Zagorju, prehodao naše slavonsko gorje - kaže Lojza, inače i član požeške stanice HGSS-a.






Najmlađi polaznik škole, ipak samo kao društvo majci, bio je 6- godišnji Arsen Kitanović iz Požege. Redovit je bio na svim predavanjima i izletima, a za planinarsku diplomu će ipak još malo pričekati, barem dok nauči malo bolje čitati i pisati.
- Svašta sam naučio o Velebitu i drugim planinama, o stazama i koji su sve uvjeti opasni u planinarenju. Najviše mi se svidjelo kad smo pričali o Velebitu. Kad planinarim, najviše volim slikati - rekao nam je Arsen.

Planinari s mamom i tatom, lijepo mu je bilo na Papučkim jaglacima, a već sada se opskrbio opremom za prave planinarske pohode.

- Imam dvije zviždaljke koje trebaju u planini u hitnim slučajevima, ovo je lampa koja se stavi na čelo i svijetli - pokazao nam je Arsen svoju opremu.
Osim novih znanja Planiraska je škola bila odlična prigoda za upoznavanje novih ljudi, a upravo je to jedan od ciljeva planinarenja.




Pogledajte fotogaleriju s dodjele diploma polaznicima Planinarske škole u Požegi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI