Startup uPlug: ¨Iz inata smo ostali u Hrvatskoj, dokazujemo da se to može¨

Ivan Jelušić
(FOTO: Vjeran Blašković)

30.03.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 16679

Kada je Ivan Jelušić iz Kaptola imao 23 godine pokrenuo je prvu tvrtku, danas ima 25 godina i četiri pokrenute tvrtke te razvija nekoliko proizvoda. O njegovom punjaču mobitela, tableta i drugih uređaja uPlugu pisali smo u vrijeme nastajanja kada je proizvod kreiran i osmišljavan, danas je sve spremno za masovnu proizvodnju i distribuciju velikih količina uPluga. Ivan kaže kako je to najbolji punjač na svijetu.

- Posljednjih šest mjeseci radili smo na uhodavanju proizvodnog lanca i izlasku na velika tržišta. Sve proizvodnja dogovorena je u Osijeku i sada smo spremni za velike narudžbe i isporuke velikih količina uPluga. Želja nam je ući u njemački lanac trgovina Mediamarkt, a uPlug prodajemo i putem web shopa - priča nam Ivan koji je osmislio uPlug.









U njegovu tvrtku bugarski fond rizičnog kapitala uložio 125.000 eura što je značajno pomoglo razvoju uPluga, a zauzvrat su postali vlasnici dijela tvrtke. Iako je bilo nagovaranja da se proizvodnja pokrene van Hrvatske, Ivan priča da bi sigurno lakše bilo negdje drugdje, ali da je u Osijeku i Slavoniji ostao zbog inata.

Osim punjača, kako nam priča, radi na još nekoliko projekata, a prilikom nedavne posjete engleskog princa Charlesa Hrvatskoj uspio je u dvije minute predstaviti samostalni Wi-fi hotspot koji je svoju kvalitetu doživio prilikom nedavne izbjegličke krize u Hrvatskoj kada se izbjeglice u kampovima nisu mogle nikome javiti zbog nepostojanja telefonske i internetske infrastrukture. Njihov proizvod koji može biti izbačen i iz aviona izbjeglicama je pružio internetsku konekciju, a samim time i komunikaciju s obitelji.


Foto: Dražen Karačić Cacan

- To je primjer kako proizvod može kreirati novonastala situacija. Princa Charlesa posebno je zanimao upravo ovaj proizvod koji sam mu predstavio u dvominutnoj prezentaciji - priča Ivan.

Još jedan proizvod na kojemu radi je bežično nadziranje potrošnje električne energije za javnu rasvjetu u gradovima. Pojašnjava da su moguće uštede na tom polju velike, ali da bi se štedjelo, prvo se mora znati gdje se i koliko električne energije troši.

Kao i mnoge druge poduzetnike u Hrvatskoj brine ga ogromna administracija, ali ne žali se.
- Normalno da je loše što 50 posto svoga operativnog vremena moram trošiti na administrativne stvari, ali i uPlug je, pored drugih, primjer da se u Hrvatskoj može raditi i uspjeti. Sa svojih 25 godina nisam se obogatio, nisam kupio automobil da pokažem drugima da imam, komadi odjeće na meni koštaju od 50 do 100 kuna, ali ulažem u sebe. Bio sam u 21 zemlji na raznim sajmovima i konferencijama i želim svima mladima poručiti da ne odustaju od svojih poslovnih ideja - savjetuje Ivan Jelušić i dodaje.

- Čovjek s 25 godina može pogriješiti, ako neće sad kada će? Greške su dio procesa učenja i pozivam sve da izazovu svoju poslovnu sudbinu i rade na svojim idejama. Potrebno je demistificirati poduzetništvo i mladima pokazati da se ustrajnim radom i vjerom u sebe i svoje ideje može uspjeti, ali instant uspjeha nema - zaključio je Ivan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI