Posjetili istraživački centar:¨Oprema za rad učenika je vrijedna 2 i pol milijuna eura¨

Učenici i profesori u posjetu Petnici
(FOTO: Hrvoje Mikolčević)

23.02.2016. | Bojan Miščević
Pregleda: 4166

Učenici i nastavnici iz različitih škola Požeško-slavonske županije posjetili su proteklog vikenda Istraživački centar za rad s nadarenom i posebno motiviranom djecom u Petnici nedaleko Valjeva u Srbiji. Najviše učenika išlo je iz Osnovne škole Stjepana Radića iz Čaglina i OŠ Antuna Kanižlića, nekoliko učenika s Cesarićeve i Kempfove, Katoličke i Opće Gimnazije te Tehničke škole. Istraživačka stanica Petnica, osnovana 1982. godine, samostalna je i nezavisna organizacija namijenjena radu s darovitom i motiviranom djecom sedmih i osmih razreda kao i srednjoškolaca te usavršavanju njihovih profesora. Kroz ovu organizaciju godišnje prođe oko 1500 učenika i nastavnika iz cijelog svijeta, a sam projekt je pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a.



- U Centru postoje program iz 16 područja, od fizike, kemije, biologije, geologije do dizajna i primijenjene fotografije. Nema nikakvih certifikata, diploma, ocjenjivanja. Stvar je zamišljena tako da učenici rade na svojim projektima, za mlađe učenike se organizira projekt, a stariji sami osmišljavaju svoj projekt. Npr., žele znati zašto je nebo plavo a lišće zeleno i od tog naprave istraživački projekt. Na raspolaganju im je sva oprema, vrijedna 2 i pol milijuna eura - ispričao je posjet Valjevu jedan od nastavnika koji su ga posjetili Goran Đurđević.


Dodaje kako su posjetili pet radionica, iz biologije, kemije, fizike i arheologije, te su bili na predavanju o radu s nadarenom djecom.








- Petnica je mjesto koje je slučajno u Srbiji, kad dođete tamo, sve izgleda kao da ste u nekom istraživačkom centru u Švicarskoj ili Njemačkoj. Svi su vrlo zadovoljni,učenici su posebno oduševljeni opremom koju su do sada mogli vidjeti samo na televiziji. To je nešto sve skupa drukčije, uvijek se može postaviti pitanje, prekinuti predavača. Nema problema s disciplinom i pažnjom, svi su vrlo motivirani i poštuju se stroga pravila - rekao je Đurđević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI