Puši vam se? Istuširajte se, nazovite prijatelja, grickajte mrkvu ili žvačite žvaku

Pušač odbacuje cigaretu
(FOTO: Tomislav Milanović)

10.02.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 3384

Iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije pozivaju  pušače da danas, na prvi dan korizme, odluče prestati pušiti.

Kako bi pušače potaknuli da se ostave ove navike raspisan je natječaj "Pušenje odbaci, lovu nabaci", gdje imaju mogućnost osvojiti prvu nagradu u iznosu od 3 tisuće kuna te još četiri nagrade po 500 kuna.

U Školu nepušenja se prijavilo 50-ak kandidata.
- Prestankom pušenja smanjuje se zdravstveni rizik za cijeli niz opasnih bolesti. U našoj županiji na prvom mjestu uzroka smrti nalaze se bolesti srca i krvnih žila, a na drugom mjestu je skupina karcinoma. Od bolesti srca i krvnih žila te raka umiru 3 od 4 stanovnika naše županije. Važan čimbenik rizika za ove vodeće uzroke smrti je upravo pušenje - upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo.


Ujedno savjetuju pušače kako, kad upadnu u krizu, ne pokleknuti.


- Istuširajte se, ako je moguće, popijte čašu vode ili voćnog soka, udahnite duboko pet puta (polagano), prošetajte, brojite unazad počevši od sto, prihvatite se nekog zanimljivog hobija, nazovite prijatelja da vam pomogne, poslužite se gumom za žvakanje, operite zube pastom od peperminta, primijenite vježbe opuštanja, grickajte mrkvu ili celer, grickajte koštice suncokreta ili buče, popijte šalicu mlijeka i ponovite odluku: "Želim se osloboditi pušenja!", pogledajte na sat i odgodite uzimanje cigarete najmanje za jednu minutu, zatim još jednu, pa još jednu min... I tako najmanje pet minuta - savjetuju iz ZZJZ-a.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI