5. Pokladno jahanje: Dolazi 50 jahača i 10-ak zaprega iz 6 županija

Pokladno jahanje župe Bučje, 2015.
(FOTO: Lidija Galić)

03.02.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 4999

"Više od 50 jahača i desetak zaprega iz šest hrvatskih županija očekuje se na ovogodišnjem 5. Pokladnom jahanju župe Bučje. Održava se u subotu, u organizaciji Konjogojstvene udruge iz Pleternice. Nakon okupljanja, u deset sati na OPG-u Kovačević u Brodskom Drenovcu, polazak pokladne povorke je oko 11 sati - najavio je Tomislav Hip, tajnik Konjogojstvene udruge.



Povorka će se zaustavljati u šest dvorišta u Brodskom Drenovcu, Bučju i Zagrađu.
Stjepan Katić, zapovjednik pokladnog jahanja, podsjetio je da je ovaj običaj karakterističan za graničarska sela, ponajprije oko Županje.








- Pokladna jahanja datiraju iz doba kada su Turci krali naše mlade cure, a hrabri su ih graničari na konjima, pokušavali vratiti. Sudjelovao sam na brojnim pokladnim jahanjima te sam želio da se održavaju i u našem kraju, odnosno župi Bučje - rekao je Katić ističući kako je želja pokladno jahanje u ovom kraju još više obogatiti.
Devetu godinu za redom u organizaciji Udruge Pleternički čoraci u nedjelju će u Pleternici biti održane Maškare.

- Ove će godine biti 15 skupina, odnosno više od 200 sudionika. Objedinili smo program za djecu i odrasle. Povorka kreće u 15 sati ispred osnovne škole, pleterničkim ulicama do kino dvorane gdje će biti dodjela nagrada i zabava - najavila je Anka Dorbić, predsjednica Pleterničkih čoraka.






I ove će godine čoraci spaliti krivca za sve što nije bilo dobro u protekloj godini.
- U dogovoru s Vladom RH uvijek damo i neka obećanja. Manje-više to i ispunimo. Koja je tema ovogodišnjih maškara neka ostane iznenađenje, a kao i dosadašnjih godina naša će nam gradonačelnica predati ogroman ključ od gradske kuće i praznu blagajnu - dodala je Dorbić ističući da se prijave za maškare primaju još uvijek.
Inače, Pleternički će čoraci ove godine sudjelovati i na pokladnom koncertu HKUD-a Vijenac.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI