Učenici obišli kuće u Brodskom Drenovcu i u izlogu stare trgovine napravili seoski muzej

Pano sa starim fotografijama
(FOTO: Anđelko Banović)

04.01.2016. | Vesna Milković
Pregleda: 5405

Brodski Drenovac je dobio svoj muzej što je omogućio projekt OŠ fra Kaje Adžića "Naš mali muzej", a u kojemu su spremno sudjelovali školska djeca, njihovi roditelji te drugi stanovnici sela. Osmislila ga je i potom provodila Dijana Ferković. Muzej je smješten u objekt u vlasništvu Grada Pleternice u kojemu je nekada bila seoska trgovina.

- Kroz angažman djece u školi i ostalih stanovnika sela u novi prostor i u nove police postavljene su do sada prikupljene vrijedne stvari i predmeti. Akcija je imala za cilj motivirati stanovnike sela na aktivizam.




Učenici su posjetili stara kućanstva gdje žive njihovi suseljani ili bake te ih zamolili da im ustupe stare, zapuštene ili oštećene predmete. Prikupljene su i stare fotografije, slike, komadi nošnji i slično. Izložba je javna, uvijek dostupna za pogledati s obzirom na to da se nalazi u izlogu bivše trgovine. Na ovom prostoru djeca i stanovnici sela čekaju autobusni prijevoz pa, dok čekaju, vrlo rado se razgleda postav muzeja – kazala je Dijana Ferković.


U sklopu priprema za uređenje muzeja očišćen je i oličen prostor od oko 100 četvornih metara, stari dijelovi namještaja su izneseni, a u svim radovima, koji su trajali oko mjesec dana, sudjelovali su i djeca i roditelji, kao i drugi stanovnici sela. U projektu je sudjelovalo i Hrvatsko žensko društvo koje je muzeju ustupilo šest velikih izložbenih polica koje predstavljaju poleđinu uređene izložbe. Idejno rješenje panoa osmislili su sudionici akcije, odnosno učiteljice škole, predstavnice Hrvatskog ženskog društva i roditelji.



- Koliko je do sada točno prikupljeno predmeta ne znam no, bitno je da su djeca rado u svemu sudjelovala, baš kao i roditelji – kazala je učiteljica Marina Donković. Mi inače, ovaj izložbeni dio povremeno mijenjamo, ovisno o godišnjem dobu. Tako oni koji pogledaju kroz izlog ne gledaju uvijek iste stvari a nadam se kako ćemo naš muzej i dalje obogaćivati novim predmetima – dodala je učiteljica Marijana Ćurčić.



Pleternička škola je za projekt "Naš mali muzej" od Zaklade "Slagalica" dobila 13.000 kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI