Fotomonografija ¨Pozdrav iz Požege¨: Preko 200 razglednica od 1898. godine do danas

Predstavljanje fotomonografije
(FOTO: Tomislav Milanović)

17.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3187

Fotomonografija "Pozdrav iz Požege" autorice Lidije Španiček predstavljena je danas u Gradskom muzeju Požega. Riječ je publikaciji koja je pisana povodom 250. obljetnice od proglašenja Požege slobodnim kraljevskim gradom. Na 150 stranica uz prikaz požeških razglednica uklopljeni su prigodni tematski tekstovi.




- Smatrali smo da je razglednica pogodna za glavnu temu publikacije. Osim izložbi, muzeji izdaju setove razglednica i publikacije koje su propaganda i muzejima i gradovima. Za razliku od publikacija koje su direktno vezane uz samu građu kao što su vodiči i katalozi izložbi, tendencija ove publikacije je da ona što ljepše izgleda. Posebnu pažnju obratili smo na likovno oblikovanje. U njemu je presudnu ulogu odigrao kolega Boris Knez – rekla je autorica fotomonografije, Lidija Španiček.


Prije predstavljanja fotomonografije u sklopu projekta "Zaustavljeno vrijeme" izložene su razglednice požeških kolekcionara.





- Projekt je nastao na ideju mog nekadašnjeg učenika, sada gimnazijalca Karla Mačeka i mene kao njegovog mentora. Razglednice smo promovirali i kroz ovu izložbu i radionice. Učenici su sami pokušali stvoriti razglednice  s najdražim likovima iz lektire, razglednica od slame i analizu razglednica na instagramu – rekao je profesor povijesti u OŠ Antuna Kanižlića, Goran Đurđević.




- Jednu večer sam pregledavao CD-e sa starim razglednicama u digitalnom obliku. Htio sam učiniti nešto više i osvijestiti Požežane o tim razglednicama. Osnovao sam Facebook stranicu "Grad Požega na starim razglednicama i fotografijama". Zadovoljan sam brojem lajkova kojih ima preko tri tisuće. Imam kolekciju razglednica u digitalnom obliku, ali izložio sam samo najstariju razglednicu iz 1910. koja prikazuje Trg Franje Josipa – rekao je inicijator projekta, Karlo Maček.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI