¨Znamo praviti uštipke, to se u Rami jede. I pite....¨

06.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 7444

"Svi vi pronosite glas svoga roda i naroda, kulture i ljepote krajeva iz kojih dolazite", rekao je župan Alojz Tomašević pozdravljajući sudionike 9. smotre folklora "Običaji starog zavičaja" u Pleternici. I doista je bilo tako. Česi, Slovaci, Ukrajinci, Hercegovci, Slavonci i Ramci, koji su smotru i organizirali, pokazali su narodne nošnje, plesove i kola kao i običaje kraja iz kojega su potekli ili u kojemu još i sada žive.



Među sudionicima smotre su bili  i stari i mladi. Tako je jedan od najmlađih izvođača Marko Beljo "zagrmio" s pozornice: "1966.godina je davno bila kad se moja baka doselila. Pleternico, volimo te ja i moja seka, mi smo djeca ramskoga porijekla".





- Pjesmu je napisala moja baka Ruža. Bio sam u Rami, tata me vodio i svidjelo mi se – važno je rekao Marko.

Nešto starije Marija Bešker, Karolina Jušić, Ana Pejić i Matea Krstanović ponosno su nosile stare ramske nošnje. Sve osim Marije, posjetile su rodni kraj svojih očeva i majki.

- Ići ću i ja, zanima me – dobacila je Marija.

Osim što ponosno ističu da su ramskih korijena, Matea, Ana, Karolina i Marija kažu kako znaju ponešto i od običaja svojih predaka.

- Znam praviti uštipke, to se tamo jede – kazala je Ana.

- I pite – dodale su ostale.



Zavičajno društvo KUD"Rama" iz Pleternice smotru "Običaji starog zavičaja" prije devet godina je pokrenulo s namjerom da se prikaže bogata tradicija hrvatskog naroda kao i drugih naroda i narodnosti koji žive u Slavoniji.

- Od samog početka imali smo u planu da ova smotra postane velika i sada je, evo, već postala međunarodna. Nadam se dogodine da će jubilarna, deseta, biti još bolja – kazao je zadovoljno predsjednik KUD-a"Rama" Jure Vidakušić. Da je i njemu ramski kraj u srcu pokazao je pjesmom i svirkom na guslama opisujući u pjesmi važne životne trenutke, baš kao što su to i nekada stari radili: Gusle moje drvo raspjevano, dal` ste i vi procvjetale rano. Gdje ste svoju mladost mladovale, dal` ste svoje gnijezdo napuštale, kao djeca Pleternice naše golobradi zemlju napuštaše.



Na smotri "Običaji starog zavičaja" nastupili su pleternički umirovljenici i mažoretkinje, kulturno-umjetnička društva iz Slavonskog Broda, Vukovara, Kaptola, Petrovaca i Roškog polja(BiH) te kao poseban gost, prvi slovenski premijer Lojze Peterle koji je svirao na usnoj harmonici. U sklopu smotre postavljena je i izložba slika članova Udruge "Matko Peić" te štand "Pleterničkih čoraka".

Pogledajte fotogaleriju sa Smotre folklora Običaji starog zavičaja



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI