Oporba bez prijedloga: ¨Poticat ćemo gospodarstvo i povećati socijalna davanja¨

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva
(FOTO: Lidija Galić)

03.12.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 4126

"Dolaskom na vlast dočekao nas je proračunski minus veći od sedam milijuna kuna. Uspjeli smo stabilizirati proračun pa čak i nešto ulagati s obzirom na naše mogućnosti. Donijeli smo prijedlog proračuna za 2016. za koji smatramo da je realan i ostvariv, transparentan i razvojan", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.

Podsjeća da je odmah po dolasku na vlast uveo racionalizaciju te za plaće djelatnika odlazi samo pet posto izvornog proračuna dok zakon propisuje da to može biti 20 posto.

I ove su godine uoči donošenja proračuna za narednu godinu pozvali sve članove Gradskog vijeća da iznesu svoje prijedloge te zajednički sudjeluju u njegovom donošenju.


- Pozvali smo i koalicijske vijećnike i vijećnike iz oporbe, SDP-a i HSU-a da se nađemo, iznesemo svoje ideje koje bi bile korisne za ovu sredinu. Prve nam je godine to uspjelo, ali nažalost ove se godine nisu pojavili. Na sastanak su došli koalicijski vijećnici, no oporbeni su najprije potvrdili da će doći u dogovorenom terminu, a onda se jednostavno nisu pojavili. Kad smo ih nazvali i pitali u čemu je problem rekli su nam da su na koordinaciji kod bivšeg gradonačelnika Ivice Nikolića i da neće doći. Žao nam je jer je u pitanju budućnost našeg grada, a vjerujemo da su i oni imali nekakve ideje - prepričava Budimir te poručuje da će ih zvati i iduće godine prije izglasavanja proračuna za 2017.


- Prihodovna strana proračuna za 2016. godinu planirana je u iznosu od 12,1 milijuna kuna, a rashodi 7,6 milijuna kuna. Na prihode dolazi kredit od 1,6 milijuna kuna za dovršetak kanalizacije u Bektežu koja će biti gotova u proljeće iduće godine. Taj će nam novac biti vraćen. Prihodi su odraz gospodarske i demografske slike Kutjeva - kaže Budimir.

Dodaje da će u 2016. godini povećati sredstva za sportske i kulturne udruge jer su u 2015. podnijele teret štednje. Uz već postojeći socijalni program od iduće će godine Grad stipendirati deset studenata sa svog područja, a na 45 tisuća kuna povećan je iznos za pomoć socijalno ugroženim obiteljima za režijske troškove. Nastavit će se i s ulaganjima u odgoj i obrazovanje među kojima je interaktivno učenje engleskog jezika za vrtićku i predškolsku djecu gdje se za 100 polaznika izdvaja oko 35 tisuća kuna godišnje.

U idućoj će godini Grad pokušati potaknuti poduzetnike na pokretanje posla u Gospodarskoj zoni Kamenjača koja je u potpunosti dovršena i poduzetnicima daje izuzetno povoljne uvjete po cijeni od dvije kune po četvornom metru.

- Osigurat ćemo 250 tisuća kuna poticaja za one koji žele pokrenuti posao ovdje u Kutjevu. Nažalost, nema baš puno zainteresiranih jer je situacija vrlo teška. Imamo dosta onih koji nam dolaze na razgovore, ali konkretnih ideja još uvijek, nažalost nema - kaže Budimir.

Rezimirao je na kraju neke od realiziranih ili započetih projekata u ovoj godini među kojima su obilaznica Vetovo i kanalizacija Bektež, Kuća Graševine, energetska obnova kuća, izgradnja nogostupa, cestogradnja, turistička revitalizacija biciklističkih staza, itd. Među kapitalnim projektima za naredni period naveo je izgradnju dječjeg vrtića i sportske dvorane.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI