¨Za Disneyeve sam igračke emocionalno vezan. Jedne godine smo ih čak preobukli u jaslice¨

Vjekoslav Kramberger na izložbi Kao Hlapić i Gita
(FOTO: Tomislav Milanović)

23.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 5721

"Za igračke likova iz Disneyevih crtića iz 60-tih i 70-tih, koje sam posudio muzeju, sam emocionalno vezan. To su likovi poput Paje patka i Mickeya Mousea koje sam naslijedio od svoje sestre. Jedne godine smo ih čak preobukli u jaslice i stavili ispod bora. E to je bio šou program!", rekao je Vjekoslav Kramberger, jedan od posuditelja igračaka Gradskom muzeju Požega za izložbu Hrvatskog školskog muzeja "Kao Hlapić i Gita" – Siročad u Hrvatskoj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća.






Na posudbu igračaka se, dodaje, odlučio na zamolbu kolege iz Povijesnog društva Požega, Gorana Đurđevića koji je jedan od nositelja projekta "Skriveno djetinjstvo". Riječ je o bakinim slikovnicama iz 40-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća koje su zanimljive jer je njihov autor poznati hrvatski ilustrator i slikar Vladimira Kirina.


Izložba je nazvana po najpoznatijim siročićima hrvatske književnosti, a sada je doživjela svijetlo dana i u Gradskom muzeju Požega. Posjetitelji su umjesto ulaznice imali priliku kupiti "hlapićeve božićne čizmice" koje su danas izrađivali učenici osnovnih škola te vidjeti i izložene igračke projekta "Skriveno djetinjstvo" koje su muzeju donirali ili posudili požeški građani.

- Ovo nije prva suradnja požeškog i Hrvatskog školskog muzeja i nadamo se da će ta suradnja postati trajna i češća. Izložba je dobro prihvaćena iako njezina tema nije lagana. Dodatnim radionicama za djecu htjeli smo  učiniti je privlačnom, ali opet s plemenitim ciljem. Sve čizmice koje su danas djeca napravila posjetitelji će moći otkupiti, čime će donirati sredstva projektu "Marijini obroci" – rekla je ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, Branka Manin.





- Riječ o pokretnom dijelu izložbe koja je 2013. godine održana u Hrvatskom školskom muzeju. Povodom stote obljetnice knjige "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" odlučili smo progovoriti o djeci koja su bila kao Hlapić i Gita. Govori o položaju djece na prijelazu stoljeća i o počecima institucionalne brige za djecu bez roditelja - rekla je autorica izložbe, viša knjižničarka u Hrvatskom školskom muzeju, Štefka Batinić.





Izložba će trajati mjesec dana, za javnost će biti otvorena u prijepodnevnim satima. Posjetitelji će imati priliku uz sve navedeno vidjeti i starinsku postolarsku radnju Željka Domazeta Telje.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI