Geodet Vilim Žyborski dobio spomen-ploču: ¨Malo je takvih vitezova u geodeziji¨

Josip Mikšik
(FOTO: Tomislav Milanović)

19.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3918

Vilim Žyborski, istaknuti geodet koji je počeo i završio karijeru u Požegi, dobio je svoju spomen-ploču. Otkrivena je danas u požeškom Katastru. Sveučilišni profesor iz Zagreba, Božidar Kanajet, inicijator je postavljanja  ploče već 19 godina i napokon je dočekao taj trenutak.

- Prošlo je mnogo godina otkad je Vilim Žyborski umro pa smo sakupili mnoge podatke o njemu i njegovoj obitelji. Doznao sam da je on Poljak koji je došao s dekretom raditi u Požegu. Vodio je ideju geodetskog snimanja za gruntovnicu. Bio je i u drugim gradovima Hrvatske, ali vratio se u Požegu i nastavio raditi. Njegova je ideja i osnivanje poljoprivredna škole, u ono doba ratarnice te je zasigurno zaslužio ovu ploču – rekao je suradnik Tehničkog muzeja u Zagrebu i sveučilišni profesor u mirovini, Božidar Kanajet.







- Vilim Žyborski odlikovan je visokim odličjem Franje Josipa I. U geodetskoj struci ima malo takvih "vitezova". Planovi i gruntovnica iz njegovog vremena još su dalje u uporabi i to na 70 posto hrvatskog teritorija. Profesor Kanajet je prije "samo" 19 godina napisao znanstveni rad za prvi kongres u katastru. Od tog dana on pokušava postaviti spomen ploču u kuću u kojoj je živio i radio Vilim Žyborski - rekao je pročelnik požeškog katastra, Josip Mikšik.





Božidar Kanajet donirao je požeškom katastru stare geodetske sprave za mjerenje, crtanje i računanje koje su bile izložene uz izložbu raznih dokumenata i priznanja Vilima Žyborskog.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI