¨Nama Slavoncima Slavonija će uvijek ostati zavičaj¨

dr. Dragutin Babić
(FOTO: Bojan Miščević)

07.11.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 2302

Zanimljivo predavanje o tome što je i treba li  Slavonija biti regija ili zavičaj kroz višestruku prizmu pogleda na temu održano je u dvorani Veleučilišta u Požegi.

Predavač je bio dr. Dragutin Babić iz Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba.

- Tema je ovo koja pogađa prostor Slavonije u smislu pitanja što je Slavonija za njene stanovnike i što je Slavonija u okviru Hrvatske i europske političke i druge strukture. Regija je dio jedne ili više država koja ima svoju političku strukturu i predstavljena je u prostoru dok zavičaj više mjesto rođenja i predmet je osjećaja ljubavi i pripadnosti, a nema neku političku strukturu - izjavio je dr. Babić.







Slavonski regionalni identitet predstavljen je  kroz tri aspekta, politički, gospodarski i kulturološki i ima više obilježja zavičaja nego regije, zaključak je predavanja.

- Slavonija ima pet županija, no te županije, koje čine povijesnu regiju, nisu politička cjelina u odnosu na Hrvatsku da bi se moglo govoriti o regionalnom organiziranju. Nama Slavoncima Slavonija će uvijek ostati zavičaj, no zbog općenitog napretka smatram da je potrebna regionalizacija Hrvatske u kojoj bi slavonske županije bile povezanije i integriranije. Tako bi bolje artikulirala svoje interese u odnosu na Hrvatsku, Europu i cjelokupno okruženje - zaključio je Babić.

Institut za migracije i narodnosti u Požegi djeluje od 2013. Organiziraju razna predavanja i znanstvene skupove te izdaju zbornike.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI