¨Nećemo dozvoliti da nas se ušutkava. Zašto se grad Požega miče iz svega?¨

Krunoslav Prpić, novoizabrani predsjednik ŠNK Slavonije
(FOTO: Mario Nakić)

06.10.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 8888

Krunoslav Prpić, predsjednik Športskog nogometnog kluba Slavonija iz Požege osvrnuo se u svom priopćenju, objavljenom na Facebook stranici ŠNK Slavonija Požega na aktualna zbivanja u Županijskom nogometnom savezu. Može se zaključiti da je došlo do sukoba između predsjednika Slavonije i predsjednika ŽNS Drage Lucića zbog selekcije mlađih kategorija i mjesta odigravanja Lige limača. Donosimo veći dio Prpićevog priopćenja.

"... nakon niza laži i iznošenja neistinitih činjenica, namjernih "podmetanja" i nebuloznih zaključaka, odlučio sam u dogovoru s roditeljima djece, istupiti u javnost kako bih skrenuo pozornost na neke bitnije stvari od raznoraznih naklapanja i pripovijedanja.

ŠNK SLAVONIJA POŽEGA, kao najbrojniji sportski kolektiv u županiji, u suradnji s Gradom Požegom i drugim gradskim nogometnim klubom NK POŽEGOM, započeo je veliki i ambiciozan projekt pod nazivom "Škola nogometa Grada Požege" s ciljem da sva djeca s područja grada Požege i okolice u kvalitetnim uvjetima, s najnovijom opremom i rekvizitima i pod stručnim nadzorom visokoobrazovanih i školovanih trenera usvajaju nova nogometna znanja i razvijaju svoje vještine i sposobnosti. Jedanaest trenera Škole nogometa sačinilo je i s djecom i mladeži provode, dnevne, tjedne, mjesečne i višemjesečne programe koji svojom kvalitetom idu uz bok najboljim programima prvoligaških škola nogometa.


Međutim, da bi se ovaj projekt u svom smislenom dijelu dalje razvijao i bio prezentiran na "višim razinama" regije i cijele Hrvatske, te da bi svaki naš polaznik imao mogućnost da bude pozvan i da sudjeluje na selektivnim kampovima različitih razina, potrebna je konstantna suradnja i potpora od strane Nogometnog saveza Požeško-slavonske županije i njegovog instruktora.


Na posljednjoj sjednici Županijskog nogometnog saveza Požeško-slavonske županije, održanoj u petak, 02. listopada, kao član izvršnog odbora te organizacije, ali i kao predsjednik ŠNK SLAVONIJA, upozorio sam na navedenu činjenicu instruktora Županijskog nogometnog saveza, kao i ostale članove Izvršnog odbora.

Temelj i povod mog istupa protiv načina dosadašnjeg rada bila je činjenica da u godinu i pol dana otkada je formirana Škola nogometa grada Požege i kao takva (što je više puta u svom izlaganju napomenuo i sam Instruktor) postala nositelj kvalitete u mlađim kategorijama u našoj županiji, instruktor g. Damir Bognar nije prisustvovao ni jednom trenažnom procesu niti utakmici na kojoj su nastupili polaznici naše škole (iz ovog navoda izuzima se liga limača, gdje isti prisustvuje u svojstvu povjerenika i organizatora natjecanja).

Kao rezultat takvog načina funkcioniranja, u klub stiže popis kojim se pozivaju igrači da prisustvuju selektivnom kampu, a na popisu se nalaze igrači koji već određeno vrijeme nisu članovi ŠNK SLAVONIJE, ili zbog bilo koji drugih razloga više nisu u trenažnom procesu, dok su s popisa izostavljeni neki igrači koji su u posljednjih godinu dana svojom kvalitetom postali nositelji u svojim dobnim kategorijama.

Na moju konstataciju da je to rezultat njegovog nedovoljnog rada, uz upit da li isti može obavljati svoj posao instruktora uz novo dobivene poslove sportskog direktora i trenera juniora u NK SLAVIJA iz Pleternice, instruktor je odgovorio da igrače i njihov napredak prati preko zapisnika utakmica, što je za ovaj klub krajnje neprihvatljiv i poražavajući odgovor. Kao pravnik po struci, sastavljao sam ugovor o radu g. Bognara i dobro sam upoznat koje su njegove obveze kao instruktora, i moje je pravo da ga pitam zašto svoje obveze ne ispunjava.

Na ovu priču, nadovezala se i Liga limača, koja se odvijala i savršeno funkcionirala na terenu s umjetnom travom Sportsko-rekreacijskoga centra u Požegi, koja je po meni bio pravi "praznik za oči" za svakog ljubitelja nogometa koji je nedjeljno prijepodne pohodio to natjecanje. Međutim, na prijedlog jednog ili dva kluba, da svoje domaćinske utakmice igraju na svom terenu, izvršni odbor županijskog saveza je bio je jednoglasan i odlučan da to neće dozvoliti, već je donijeta odluka da se "utakmice igraju u Požegi, a kome se to ne sviđa neka ne igra u ligi", dok je u iznimnim slučajevima moguće da se cijelo kolo igra izvan Požege.

Iako ta odluka ima mnogo manjkavosti, u smislu, tko i kada donosi odluku gdje i kada će se igrati, smatrajući da će to biti samo u iznimnim slučajevima, odmah po donošenju te odluke, ne znam po kojoj osnovi i tko mu je dao, dana je ovlast g. Damiru Bognaru da određuje gdje će se igrati liga, pa je odmah sljedeće kolo raspoređeno u Veliku, pa sljedeće u Vidovcima, pa nakon toga ponovno u Vidovcima, a iduće je kolo predviđeno u Kuzmici, pa u Velikoj... Nigdje Požege, iako je odluka o mjestu igranja jasna. Moje pitanje je samo bilo zašto se grad Požega miče iz svega što ovaj savez radi?

Iako stvarno ne vidim razloga da se ovom mom pitanju daju nebulozne konotacije da se izdižemo iznad drugim sredina,postoji mogućnost da se neki čitatelji iz manjih sredina nađu uvrijeđeni, smatrajući da se izdižemo iznad njih i omalovažavamo ih, međutim, to meni ni ŠNK SLAVONIJI nikada nije bio niti će biti cilj. No, isto tako kako bi vi mogli smatrati da se vas ovim razmišljanjem omalovažava, tako mi smatramo da se bezrazložno omalovažava i ignorira sve dobro što je po pitanju uvjeta napravljeno za razvoj požeškog nogometa i da se ignorira činjenica da su trenutno najbolji uvjeti za provođenje selektivnih procesa i skupnih natjecanja upravo u Požegi.

Objašnjenje tajnika saveza g. Rudeža da se dosad igralo van Požege jer se u tim mjestima rasporedi veliki teren na dva dijela, pa se istovremeno igraju dvije utakmice i skrati se vremenski trajanje kola, je meni neshvatljivo budući da se u krugu rekreacionog centra i ŠNK SLAVONIJE po mom posljednjem brojanju nalazi pet nogometnih terena.

S odmakom od godine dana sudjelovanja na sjednicama Županijskog nogometnog saveza nepobitna je činjenica da se u proteklih godinu i pol dana ni jedan selektivni nogometni kamp nije održao u gradu Požegi koji je, htjeli to neki sebi priznati ili ne, sjedište Nogometnog saveza Požeško-slavonske županije, već se kampovi, pod izlikom "popularizacije nogometa", konstantno i planski izmještaju po okolnim mjestima i naseljima.

Moramo biti realni po ovom pitanju, pa reći da je popularizacija možda potrebna sportovima poput atletike, gimnastike ili plivanja, koji nisu dovoljno prezentirani i eksponirani javnosti i medijima, no ako je i jedan sport globalno popularan u svakom naseljenom mjestu, onda je to - nogomet.

Smatramo da bi se tu trebalo raditi o prezentaciji nogometa i načinu rada što ŠNK SLAVONIJA i ja osobno, naravno podržavamo, ali bi se radna i stručna okupljanja ipak trebala u većini slučajeva odvijati u središtu, pogotovo jer su na raspolaganju novoizgrađeni tereni ali i najnoviji rekviziti i pomagala u vrijednosti preko 100.000,00 kuna koje je klub nabavio za potrebe Škole nogometa, i koje ćemo drage volje dati na raspolaganje sudionicima kampova. I opet slijedi moje pitanje zašto se grada Požega miče iz svega?

Nakon svih mojih konstatacija, upita, prijedloga pa i pokuda na rad, ponaosob a i sviju nas u savezu, dolazi do naprasnog prekida izlaganja od strane predsjednika Županijskog nogometnog saveza g. Drage Lucića rečenicom: "Sad je dosta, neće meni ŠNK SLAVONIJA voditi nogometni savez i sjednice".

Na tu apsurdnu i krajnje nedoličnu i neosnovanu konstataciju uslijedio je moj odgovor da ŠNK SLAVONIJA nema namjeru voditi savez, i da će biti obaviješteni kad bude imala tu namjeru, ali će kao najveći sportski kolektiv u županiji iznositi svoja stajališta i ukazivati na eventualne greške ili propuste u postupanjima, ne susprežući se i sama priznati pogrešku.

Nebulozne izjave i zaključci da nam je ispod časti dolaziti u manja naselja je najniži mogući oblik podmetanja i pokušaj destabilizacije i rušenja svega što je u prošloj godini napravljeno. Naši sportski prijatelji, ne nasjedajte na zakulisne igre i podmetanja, razgovarajmo, dogovorimo se, pa ako treba i više puta tjedno odigrati utakmicu, kod Vas, kod nas, ma i igrati tu ligu, dapače, dogovoriti sve međusobno iako je Odluka o natjecanju jasna, međutim nećemo dopustiti da nas se ušutkava.

U petak nakon sjednice sam, nakon konstatacije jednog člana da me podržava, ali da mu je žao što su njegova djeca čekala naše igrače, omekšao stav i rekao da ću se dogovoriti za trenerima da djeca odu na utakmicu, ali nakon "prospavane noći" i sažimanja svega što je rečeno protiv ŠNK SLAVONIJE i što se radi mimo nje, ostao sam pri svojoj odluci. Sam, osobno, nisam dozvolio da se ovo prepucavanje dalje "prebija" preko djece, osobno sam naredio voditelju Škole nogometa da djeci moramo osigurati utakmice, međutim nakon sastanka s roditeljima dobio sam jednoglasnu podršku da ustrajem u želji da se i ŠNK SLAVONIJA poštiva i da je se "neušutkava" na sjednicama pa barem zbog broja djece i roditelja koji svakodnevno sudjeluju u aktivnostima kluba jer poštivajući barem naše prijedloge i ukazivanja na pogreške, poštivate i tu silnu djecu i roditelje koje stoje uz njih. Još jednom velika hvala svim roditeljima koji su nam izrazili podršku, to je prava snaga ovoga kluba.

Ovakvo razmišljanje možda će klub koštati koje mjesto na ljestvici, ali ovaj klub se okrenuo radu i stvaranju, radeći po drugačijim principima od onih po kojima u zadnje vrijeme funkcionira hrvatski nogomet, a sudeći po "niskim udarcima" i podmetanjima koja su počela odmah po "dizanju glasa" očito smo izabrali najteži mogući put za funkcioniranje jednog sportskog kolektiva.

I za kraj jedno pitanje: zašto se grad Požega miče iz svega što naš savez radi?"
.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI