VUP izdao znanstveni časopis: ¨Paradigma stalnog rasta je čisti kretenizam¨

Profesor Branko Katalinić
(FOTO: Vjeran Blašković)

30.08.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4690

Veleučilište u Požegi u suradnji s dr. sc. Brankom Katalinićem, koji predaje na bečkom Tehničkom sveučilištu, izdalo je međunarodni znanstveni časopis "Vallis Aurea". Prvi broj predstavljen je u podrumu požeškog Veleučilišta u Podgorju. Kako je rekao v.d. dekana Veleučilišta u Požegi Dinko Zima, u prvom broju objavljeno je 11 znanstvenih radova koji su prošli strogu međunarodnu recenziju.






Teme časopisa, koji će izlaziti dva puta godišnje, multidisciplinarne su i bave se ekonomijom, turizmom, gospodarstvom, ekologijom i drugim temama. Šesnaest autora je iz 6 zemalja, tiskano je svega 150 primjeraka, no kako je rekao profesor Katalinić, najvažnije je da će časopis putem interneta biti besplatno dostupan svima koje zanimaju posljednja znanstvena postignuća.


On je okupljenima na predstavljanju časopisa održao jednosatno predavanje o globalizaciji, povijesti i smjeru u kojemu svijet ide. Profesor Katalinić u Beču je već 35 godina, a kako je rekao, bavi se robotikom i laserima u industrijskoj proizvodnji. Radi i kao savjetnik predsjednika uprave najveće svjetske tvrtke za automatiziranje industrijskih procesa.

Rekao je da je sve loše na svijetu čemu danas svjedočimo od ratova, koji se vode na razne načine, kako ekonomijom tako i oružjem, do siromaštva i gladi kriv egoizam, pohlepa i zloupotreba tehnologije.
- Mržnje je oduvijek bilo, ali nije bila razvijena tehnologija. Britansko carstvo izgrađeno je na krađi. Oni su u proljeće kada su im to omogućavale struje jedrenjacima odlazili u pljačku središnje Afrike, potom su se loveći opet povoljne struje i vjetrove vraćali. Bio je jedan ciklus pljačke godišnje. Potom je izumljen parni stroj i napravili su parobrode. Tada više nisu morali čekati povoljne vremenske prilike pa su imali više godišnjih ciklusa pljački - rekao je profesor Branko Katalinić te dodao da se i danas pljačka samo se to drukčije naziva.



- Kao civilizacija mi se nakon Industrijske revolucije opet nalazimo pred velikom revolucijom. Košmar koji vlada svijetom rezultat je razvoja tehnologije i njezine zloupotrebe. Naša civilizacija je civilizacija smeća. Naše smeće koje stvaramo nije ono smeće koje priroda može razgraditi - rekao je Katalinić dodajući da je ideja o kontinuiranom i stalnom rastu paradigma u kojoj je isključen mozak te da je to čisti kretenizam jer na Zemlji ne postoji nešto što može neograničeno rasti.

Govorio je i o masovnim medijima i internetu koji po njemu propagiraju bolesne teme i čine svijet još bolesnijim. Tako je po njemu i moda i industrija mode dio problema jer je se propagiraju krive vrijednosti, od izgleda žena do toga da se ljudima nenormalne stvari prezentiraju kao normalne i poželjne. - Recimo da javno kažem da ne podržavam da gay bračni parovi mogu usvajati djecu, proglasili bi me netolerantnim - nastavio je profesor.

- Krivi su modeli po kojima razmišljamo i djelujemo. Revolucija koja slijedi dolazi upravo u tome, ljudi će morati dobro razlučiti paralelne svjetove koji se stvaraju, što je realno, što je san, a što je virtualno. Sveti Google daje nam rezultate pretraživanja koje želi i za koje smatra da nam trebaju. U toj konfuziji zadatak civilizacije je "obrnuti mozak" i procese te doći do pravog rješenja.

U tom svjetlu profesor Katalinić govorio je i o kolonizaciji znanstvenog i akademskog prostora privatnih tvrtki koje na znanstvenim radovima zarađuju profit, a ono što nije kod njih objavljeno kao da i ne postoji u znanstvenom svijetu. Iz toga razloga, rekao je, važan je i ovaj časopis koji će putem interneta biti dostupan svima besplatno.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI