Biti vozač kamiona: ¨Mnogi odlaze u Njemačku, tamo su plaće duplo veće¨

Robert Uvalić i Jelenko Blašković
(FOTO: Vjeran Blašković)

29.08.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 39292

- Posao vozača kamiona nije fizički naporan, ali je psihički napor ogroman. Cijelo vrijeme smo na cesti, a kod prometnih nesreća na autoputu znamo čekati po pet, šest sati. Najteže je bilo kad te kod kuće nema po nekoliko mjeseci, ali sada toga više nema - priča nam 35-godišnji vozač kamiona iz Granja pored Jakšića Robert Uvalić koji se ovim poslom bavi već 15 godina.

Njegov kamion kojega vozi dugačak je više od 18 metara, od čega je prikolic duga gotovo 14 metara. U vozilu ne samo da vozi, već i spava, kaže kako je sve u kabini priređeno za takav način života.
- To moraš voljeti da bi radio, moraš biti psihički jak, pogotovo ako radiš špediciju. Neki vozači imaju fobiju od granice i drugih ljudi zbog nepoznavanja jezika i straha od komunikacije. Nakon 15 godina naučio sam osnove njemačkog jezika jer sam prije dosta vozio u Njemačku. Sada vozim za Italiju i nakon tri godine razumijem 80 posto onoga što mi Talijani govore - kaže nam Robert.

Najviše voli kada nakon tjedana što u stranim zemljama nema s kime popričati na materinjem jeziku sretne nekoga s kime može razgovarati na jeziku kojega razumije, bez obzira iz koje države bivše Jugoslavije kolega vozač dolazi.





Sreli smo ga na druženju profesionalnih vozača kojega je na Tehničkoj stanici Herz danas organizirala udruga Convoy. Tamo nam instruktor vožnje Marijan Pandžić otkriva da polovica kandidata koji polažu za C kategoriju već imaju posao u Njemačkoj te samo čekaju dozvolu kako otišli tamo raditi. Dodaje da je broj onih koji polažu za C kategoriju i odlaze izvan države povećan otkako je Njemačka dopustila zapošljavanje hrvatskih državljana.


Marijan Pandžić

Naš sugovornik Robert Uvalić tvrdi da trenutno u Požegi ima oglašeno 20-ak radnih mjesta za vozače, a da se i mnogi iskusni vozači odlučuju posao pronaći van granica Hrvatske. Otkriva nam i zašto.
- Minimalac u Njemačkoj iznosi 8,5 eura po satu, plaće su tamo duplo veće od naših. Mjesečno pređem 13.000 kilometara, a da radim isto to u Njemačkoj plaća bi mi bila od 1.800 do 2.000 eura, dvostruko više nego ovdje - rekao je.

Ocu troje djece Jelenku Blaškoviću, također profesionalnom vozaču, najbolje padaju vikendi kada se s puta vrati svojoj obitelji u Jakšić. - To te drži da izdržiš, svaki vikend sam kod kuće i to me veseli. Stres koji mi se nakupi ponekad rješavam pecanjem - rekao nam je 35-godišnji vozač.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI