Ivana obuče izvornu haljinu i goste povede oživljenom Jelkinom stazom

Iva Pleše i gosti na prvoj šetnji
(FOTO: Bojan Miščević)

25.07.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 7050

- Neki dan su me zvali iz toplica i pitali što bi izuzev svirke koje imaju za korisnike utorkom i četvrtkom mogli ponuditi u smislu turističke ponude Lipika. Korisnici ovdje na liječenju znaju boraviti 2 do 3 tjedna te su im htjeli ponuditi dodatne aktivnosti u slobodno vrijeme. Predložila sam im oživljavanje Jelkine staze - rekla nam je Ivana Pleše iz Lipika koja radi kao turistički vodič. Ona srijedom obuče haljinu grofice Jelke i goste vodi u jednoipolsatnu večernju šetnju nedavno obnovljenom Jelkinom stazom.

Svaki korisnik na stazi može pročitati table gdje su im navedeni svi osnovni podatci, no ovo je način da uz stvarni lik grofice Jelke na drugačiji način dožive Lipik. Ivana je korisnike toplica u prvu šetnju oživljenom stazom korisnike toplica povela protekle srijede. Priča počinje u središtu kompleksa toplica kod Mramornih kupki gdje Ivana govori o povijesti Lipika i njegovim legendama.

Prsten za ljubav


- Jelka ne samo da prepričava priče već ih je i pjesnički obradila. Pjesme sam sama napisala pošto smatram da prenijeti priču jednoga grada ne može papir ili tabla već stvarna osoba koja stvara emociju i dojmove koje osobe nose sa sobom gdje god odu.


Objašnjava nam kako se iz naraštaja u naraštaj u Lipiku prenosi priča o grofici Jelki koja dolazi iz grofovske obitelji Janković. To su isti oni Jankovići na Jankovcu, u Daruvaru i Pakracu. Ona je legenda perivoja u Lipiku koji joj je bio omiljeno odmorište. Uživala je u dugim šetnjama perivojem.

- Dva mjesta u perivoju nose njeno ime. Jelkina klupa i Jelkin brijeg. Kod Jelkine klupe je izgubila prsten koji nitko do danas nije pronašao, a onaj koji ga pronađe, pronaći će ljubav - priča Ivana.

Rehabilitacija i prijateljstva

Željka Gašpert iz Siska ima sve pohvale. Kaže da je kao dijete boravila u Lipiku dok je njen otac išao na rehabilitaciju. Pošto je mnogo vremena prošlo od tada Jelka joj je uspjela vratiti dijelove sjećanja koja su vremenom izblijedila na Lipik kakav je nekada bio. Nada se da će se Lipik nastaviti obnavljati pogotovo znamenitosti poput vila, kursalona, wandelbahna. Iznimna želja joj je bila popeti se na Jelkin brijeg što je tijekom nedavne šetnje i ostvarila uz pomoć kolegice.

 - Liječnici toplica Lipik oduvijek su zagovarali ideju da se rehabilitacija pospješuje pijenjem ljekovite termalne vode i šetnjom. Tako se i mi prošećemo do osvijetljenog izvora i popijemo vode. Jelka se nakon šetnje druži sa svojom pratnjom i tako sazna i pojedinosti iz života samih korisnika, razmjenjuju se dojmovi i najvažnije ostvaruju se prijateljstva.

Ono što čini jedan grad su ljudi koji ostavljaju trag na njemu, ali i na ljudima koje sretnu - zaključuje Ivana.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI