Obećavajuća godina za vinogradare i vinare

Arhivska fotografija: Berba grožđa
(FOTO: arhiv)

25.07.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 3199

Izgleda da će ova godina biti povoljna za vinogradare i vinare koji se bave vinogradarstvom. Unatoč mjestimičnim vremenskim nepogodama uzrokovanih ledom, urod bi ove godine trebao biti bolji nego prošle godine koja je bila katastrofa za vinogradare preobilnim padalinama, tvrde naši sugovornici, vinogradari s područja Požeštine.

- Uglavnom je bilo pepelnice, ovisi kako i gdje. Ovo je dobra godina, vidjet ćemo što će još napraviti kiša. Led je mjestimično oštetio bobice, što je smanjilo urod za nekih 10 posto. Sve je sanirano poslije špricanja, ali ima mehaničkih oštećenja. Unatoč tome, ovo je daleko bolja godina od prošle - rekla je Jasna Čmelar, vinogradarka iz Radovanaca.

Kutjevački vinar i vinogradar Viktor Tepeš se našalio kako mu je ova godina "naporna do srednje naporna".
- Nisam imao problema s ledom i bolestima, a kiša je dobro došla. Ipak ako nastavi ovako padati do rujna, neće biti dobro. Moglo bi onda biti botritisa, što bi bilo zapravo sjajno s obzirom da ne znamo kuda ćemo smjestiti mošt - rekao je sarkastično aludirajući na krizno razdoblje vinara koje još uvijek traje od prošle godine.


- Bila je dobra godina do sada. Još slijedi završna obrada. S obzirom na oborine do 70 litara po četvornom metru, moramo obratiti pažnju na peronosporu i botritis - rekao je Pero Majetić, kutjevački vinar i vinogradar.

Zvonko Bodegrajac
također kaže da nije bilo problema za sada i da izgleda da će biti odlična godina te da je zadovoljan i nada se da do kraja godine neće biti neugodnih iznenađenja.


Kutjevački vinogradari se u ovoj fazi boje pepelnice zbog iznenadnih i obilnih oborina te će sumporiti vinograde radi prevencije. Kvalitetnog grožđa i vina će svakako biti, samo ostaje nepoznanica hoće li se ta kvaliteta, s obzirom na probleme na tržištu, moći prodati i po kojoj cijeni.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI