Ovako to rade Banovčani: ¨Svinja je simbol napretka¨

Dalibor Đakometi
(FOTO: Ankica Vinter)

23.12.2014. | Ankica Vinter
Pregleda: 10732

Priprema božićne pečenice je tradicionalni običaj u našem kraju i ovih dana ga imamo prilike vidjeti u mnogim selima. Posjetili smo obitelj Đakometi iz Velikog Banovca nedaleko Pakraca koja nas je ljubazno i u pravom božićnom raspoloženju primila u svoje dvorište dok su pipremali svinju za ražanj.

- Ovaj proces je poput disanja, tu se ne može pogriješiti nakon tolikih godina prakse. Svinju je potrebno brzo usmrtiti kako ne bi patila. Tada je umačemo u vrelu vodu od otprilike 85 stupnjeva Celzijusevih i ne smije biti prevrela jer bi se koža previše "ofurila", ali ni prehladna jer onda dlaka ne bi opala – objašnjava Dalibor Đakometi.




- Nakon što je očistimo, potrebno ju je isprati i možda nakratko ovakvim jednim strojem koji pušta vatru "izdepilirati" preostalih nekoliko dlaka – našalio se uz dobru ekipu u svom dvorištu koju čine članovi obitelji i uži prijatelji.


Daliborov sin Borna (4) rado prisustvuje ovoj tradiciji. U ovo doba godine se osjeća vrijednim te nam se povjerio da baka najbolje radi pače.



- Pače ili hladetina se kuha od nogica, uha i ponekad komada kože. U tu juhu dodajem mrkve, peršina, začina, a potrebno je kuhati barem tri sata dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Jede se ohlađeno sutradan. Inače se to ne radi od mlade svinje koja je za pečenicu, ali u našem domu čuvamo meso od prošle godine, od starije svinje jer svi ukućani vole ovaj žele, i to samo uz kruh – pozvala nas je Renata Đakometi, Daliborova majka, u svoju kuhinju pokazujući nam pipremu ovog blagdanskog jela.





- Svinja se soli iznutra i nešto malo izvana na kožu, za razliku od janjeta koje nema kožu kad se peće na ražnju. Ne treba nam više od sat vremena od samog početka klanja do stavljanja pečenice na ražanj. Vjerovanja su da se na kraju godine mora objedovati svinja, a ne kokoš jer svinja ruje naprijed. Ona je simbol napretka jer želimo da nam sljedeće godine krene nabolje – pojasnio nam je Daliborov otac Drago.



- Naš ražanj je od inoxa, puno je isplativiji od drvenog koji se može koristiti svega par puta. Sam sam napravio ražanj koji se može pokretati pomoću električne struje, no mi ćemo ga pokrenuti na akomulator – za kraj nam se pohvalio Dalibor i pozvao na sutrašnje druženje uz nezaobilazni miris pečenice pored vatre.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI