Geopark Papuk potvrđuje članstvo u Asocijaciji europskih geoparkova

Današnje otvorenje Geotrga u Velikoj
(FOTO: Vjeran Blašković)

28.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9570

Geopark Papuk u europskim je okvirima značajan geološki prostor u kojega ne dolaze samo znatiželjnici i učenici na ekskurzijama, već i znanstvenici koji imaju prilike proučavati stijene stare i 522 milijuna godina.

Licenca traje 4 godine

Geopark  Papuk je 2007. godine postao član europske Asocijacije geoparkova u kojemu su 43 geoparka. Licenca za članstvo u ovoj asocijaciji traje 4 godine te se nakon isteka procjenjuje rad i svaki geopark prolazi revalidaciju.
Tako su u našem geoparku danas i sutra Ilias Valiakos iz grčkog Geoparka Petrified Forest i Stephane Legal iz francuskog Geoparka Luberon.
Svoju ocjenu posjeta će iznijeti na sljedećem sastanku Koordinacijskog odbora europskih geoparkova koji će se održati u norveškom Geoparku Gea Norvegica polovicom rujna, gdje će članovi odbora odlučiti o daljem statusu Geoparka Papuk.


Fotografije EU geoparkova na Geotrgu


Geolog Goran Radonić je prilikom današnjeg otvorenja Geopark trga ispred upravne zgrade Parka prirode Papuk u Velikoj istaknuo kako je ideja trga prikazati fotografijama na drvenim panelima ono što je značajno u svim europskim geoparkovima na jednom mjestu.

Rekao je kako je Geopark Papuk jedinstven i po tome što je jedini geopark član Asocijacije europskih geoparkova koji se nalazi u zemlji koja nije članica Europske unije. Dodao je i kako će tijekom ove godine na trgu biti postavljen 3D model Geoparka Papuk dimenzija 13x8 metara koji će posjetiteljima dodatno približiti sve zanimljive informacija o našem geoparku.

Na Papuku rigali vulkani

Vulkanolog prof. dr. sc. Dražen Balen istaknuo je kako je po ostacima stijenja vidljivo da su na Papuku nekada bili aktivni vulkani. Kaže kako su oni ugasli prije 10 milijuna godina, no da su i danas zanimljivi široj javnosti i znanstvenicima. Rekao je kako više nema opasnosti od njihova aktivnog djelovanja te da je većina Papuka izgrađena od stijena starih više od 500 milijuna godina.

Ravnatelj Parka prirode Papuk Ivica Samarđić ističe kako u Parku prirode i Geoparku Papuk postoji 6 poučnih staza te kako su još tri u fazi izrade. Zaštićeni prostor Papuka godišnje posjeti oko 150 i 200 tisuća ljudi, dok se proda oko 7000 organiziranih aranžmana uz stručno vodstvo. Dodao je kako fosilni ostaci morskih nemani i mnoštvo zanimljivih lokacija u Parku prirode Papuk mogu ponuditi atraktivan i ugodan boravak svim posjetiteljima.

Pogledajte fotogaleriju s današnjeg otvorenja Geotrga.

Više o Geoparku Papuk doznajte na internetskoj stanici: http://www.papukgeopark.com



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI