Bio je utemeljitelj ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva

Irina Matijević i Jaroslav Simonov
(FOTO: Igor Pleša)

29.08.2014. | Igor Pleša
Pregleda: 3178

U pomalo tužnom ozračju zbog stanja u Ukrajini, u Lipiku je obilježena 158. obljetnica rođenja poznatog ukrajinskog književnika Ivana Franka koji je dio života proveo u Lipiku te dan neovisnosti Ukrajine.

- Već četvrtu godinu obilježavamo dan rođenja Ivana Franka koji je nekoliko godina boravio u našem gradu i koji je začetnik ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva. Već tradicionalno nam je gost bio ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko. Međutim, on danas nije mogao doći zbog alarmantnog stanja u Ukrajini - istaknula je Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko hrvatskog prijateljstva.




Stanje u Ukrajini bila je glavna tema govora Jaroslava Simonova, atašea za kulturu ukrajinskog veleposlanstva.


- Narod koji smo smatrali bratskim u najtežem trenutku nam je zabio nož u leđa. Mi smo na relativno miran način stekli samostalnost i nismo prošli ono što je Hrvatska prolazila devedesetih. Izgleda da ćemo i mi morati proći tako težak put, no mi smo hrabar narod i izborit ćemo slobodu - istaknuo je Simonov.

Nakon polaganja vijenaca ispred poprsja Ivana Franka u lipičkom parku, u Multikulturalno centru je održana tribina pod nazivom "Ukrajina, jučer, danas sutra". Na tribini je Simonov, pred dvadesetak građana, detaljnije pojasnio situaciju u Ukrajinu i dosadašnje posljedice ruske politike na ovu zemlju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI