Kradljivcima sami nerijetko olakšavamo posao; na meti najviše mobiteli

Nikolina Janković, policijska službenica za odnose s javnošću
(FOTO: Lidija Galić)

18.06.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 3491

Ljetni mjeseci, godišnji odmori i odlasci građana na ljetovanja idealno su vrijeme za one koji su skloni krađama.

Mnogi su građani ljeti opušteniji nego inače i ne obraćaju dovoljno pozornosti na sigurnost svoje imovine. Uz to često, boraveći na otvorenim prostorima kao što su gradska kupališta, plaže, parkovi i slično svojim neodgovornim ponašanjem stvaraju priliku osobama sklonim krađama, upozoravaju iz PU požeško-slavonske.

- Kaznenim djelima protiv imovine pogoduju mnoge okolnosti, posebice to što često oštećeni svojim ponašanjem stvaraju manje-više pogodne uvjete za krađu te vanjski objektivni faktori što smanjuje rizik za počinitelja da bude otkriven - ističe Nikolina Janković, službenica za odnose s javnošću u PU požeško-slavonskoj.


Počinitelji ponekad kradu iako to i nisu planirali, a često žrtva tek kasnije utvrdi da je oštećena ili pak zbog male materijalne štete krađu uopće i ne prijavi.
Stoga policija provodi preventivnu aktivnost „Zaštitite svoju imovinu-2014." i to na požeškim bazenima gdje se održavaju škola plivanja i razna sportska natjecanja, ali i koje građani svakodnevno posjećuju tijekom sezone kupanja.


- Savjetujemo građanima ako na bazen dolaze osobnim automobilom da zatvore sve prozore, zaključaju vrata vozila i provjere je li vozilo zaključano te da u vozilu na vidljivom mjestu ne ostavljaju vrijedne predmete. Ako na bazen dolaze biciklom neka ga osiguraju od krađe vežući ga za fiksne predmete. Na bazen treba nositi samo najpotrebnije stvari i onoliko novca koliko je potrebno, osobne dokumente i novac ne držati zajedno, ako nose bankovnu karticu trebaju je držati odvojeno od zapisanog PIN-a, ne pokazivati pred drugima bez potrebe novac i druge vrijednosti, skloniti na skrovito mjesto ključeve koji sadrže adresu ili registracijsku oznaku vozila, svoje stvari na bazenu imati pod nadzorom poznate osobe i pripaziti na nametljive osobe koje nude pomoć. Ako primijete da im nedostaju određene osobne vrijedne stvari najprije trebaju provjeriti jesu li ih slučajno zagubili, obratiti se osoblju bazena te pozvati policiju na 192 - savjetuju iz policije dodajući da su mobiteli najčešća meta kradljivaca.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI