Ivić: Branitelji su zaslužni za samostalnu Hrvatsku (video)

Na stadionu NK Dinamo u Vidovcima postrojili su se pripadnici 63. samostalnog bataljuna ZNG-a
(FOTO: 034portal.hr)

11.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5678

Na stadionu NK Dinamo u Vidovcima danas se povodom obilježavanja 20 godina prvog postrojavanja pripadnika 63. samostalnog bataljuna ZNG-a okupilo dvjestotinjak pripadnika te prve vojne postrojbe na području Požeštine koji su dragovoljno 1991. godine krenuli u obranu domovine. Oni su se tijekom svečanog programa postrojili i odali počast poginulim suborcima u Domovinskom ratu.

Niti jedna presuda ne može umanjiti ponos

Svečanom programu prisustvovao je i ministar branitelja Tomislav Ivić koji je u ime Vlade pozdravio pripadnike 63. samostalnog bataljuna rekavši kako niti jedna sudska presuda ne može umanjiti ponos kojega imamo.
- Da nije bilo branitelja i njihove nesebične žrtve, nikada ne bi bilo samostalne Hrvatske. Znamo da je Domovinski rat bio oslobodilački, da je Hrvatska bila žrtva, a ovakvim obilježavanjima zadaća nam je čuvati uspomene na oslobođenje domovine, rekao je između ostaloga Ivić.


Čestitke na obljetnici okupljenima su uputili i izaslanik predsjednika Josipovića brigadni general Ivan Jurić, dožupan požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege Zdravko Ronko te umirovljeni pukovnik Krešimir Pavelić koji je nazočnima pročitao pismo prvog zapovjednika 63. samostalnog bataljuna Miljenka Crnjca, koji zbog bolesti nije bio prisutan.


Nakon što su položeni vijenci kod spomenika na mjestu prvog postrojavanja bataljuna roditelji poginulih branitelja Marka Marića i Željka Martića otkrili su spomen ploču poginulima.



63. samostalni bataljun temelj 123. brigade

Pukovnik u mirovini Zlatko Bošković koji je u 63. samostalnom bataljunu ZNG-a bio zapovjednik satnije rekao je kako je povijesnog 13. lipnja 1991. na stadionu u Vidovcima postrojeno 18 dragovoljaca što je predstavljalo temelj stvaranja bataljuna i kasnije 123. brigade Hrvatske vojske.

U to vrijeme pored četiri gardijske brigade, bataljun je bio jedina postrojba ZNG-a aktivnog sastava. Tijekom svečanosti okupljeni su se prisjetili i ratnog puta bataljuna. Rečeno je kako je broj pripadnika svakodnevno rastao, a nakon dolaska jedinica MUP-a s terena u Vinkovcima, 17. lipnja 1991., počele su se stvarati satnije, iako po broju ljudi to još uvijek nisu bila ni odjeljenja.

U srpnju 1991. su pripadnici 63. samostalnog bataljuna prešli u Veliku u Mališčak gdje su imali bolje uvjete za uvježbavanje i smještaj. Početkom kolovoza bataljunu se priključilo 60-tak dragovoljaca nakon čega se formiraju dvije satnije. U to vrijeme jedna satnija bataljuna organizirana je u Orahovici. Oslobađanjem požeške vojarne (17. rujna 1991.) oformila se još jedna satnija te  i zapovjedništvo s popratnim službama i potporom.

Nakon formiranja 123. brigade u listopadu 1991. godine 63. samostalni bataljun postaje prva aktivna bojna koja je bila udarna snaga 123. brigade. Požeška 123. brigada brojila je 122 poginula i 750 ranjenih vojnika tijekom Domovinskog rata.

FOTO Pogledajte fotogaleriju


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI