Sustav navodnjavanja u Kaptolu koriste samo 4 poljoprivrednika

Akumulacija Bistra snimljena prije dva dana
(FOTO: Vjeran Blašković)

10.03.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 9199

"Sustav navodnjavanja Kaptol prvi je sustav javnog navodnjavanja u županiji i prošle je godine proradio na probni rok. Zbog velikih šteta, prouzrokovanih grmljavinskim nevremenom, kišom i snažnim vjetrom, nismo inzistirali na plaćanju nego se nastojalo privući što više korisnika kako bismo im ukazali na korisnost sustava koji je dostupan 24 sata dnevno, bez razmišljanju o traktorima, gorivu i sl. Sustav su koristila samo četiri poljoprivrednika", stoji u pisanom odgovoru koji potpisuje Branka Kuba, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i graditeljstvo Požeško-slavonske županije na pitanje koje je na prošloj sjednici Županijske skupštine postavio HDSSB-ov vijećnik Vladimir Petošić.

Osim broja poljoprivrednika koji koriste sustav navodnjavanja u Kaptolu, Petošića je zanimalo ima li u sustavu dovoljno vode za cijelu proizvodnu godinu.

"Ove godine, u skladu sa zakonskim odredbama, Županija će potpisati ugovor s tvrtkom u vlasništvu Hrvatskih voda, a to je tvrtka Hrvatske vode - Hidrotehnički objekti d.o.o. koja će održavati i provoditi nadzor nad sustavom navodnjavanja. Poljoprivrednicima, koji nisu u mogućnosti sami isfinancirati sustav navodnjavanja, Županija će sufinancirati kamate na kredite te im tako izaći u susret. Ove godine očekujemo 15-ak poljoprivrednika s kojima ćemo sklopiti jednogodišnji ugovor o korištenju sustava."


"Sustav navodnjavanja u Kaptolu izgrađen je kvalitetno s ciljem upotrebe sljedećih 50 godina, stoga nije realno ni očekivati da će se u vrlo kratkom vremenu staviti u funkciju. Prema analizama, vode ima dovoljno za predviđene poljoprivredne površine te će se korisnike sustava uključiti u izradu programa sukladno njihovom planiranom plodoredu i optimalnom vegetacijskom razvoju poljoprivrednih kultura", odgovorila je pročelnica Kuba dodavši kako je u tijeku izrada predinvesticijske studije koja bi trebala pokazati koliko se može skupiti vode koja bi se gravitacijom mogla spustiti do akumulacijskog jezera Bistra.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI