ʺKandidati za posao većinom su informatički nepismeni!ʺ

Sajam poslova
(FOTO: Vjeran Blašković)

20.03.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9298

Na ovogodišnjem Sajmu poslova mnogi su nezaposleni popunjavali obrasce i prijavljivali se na štandovima većine jakih poduzeća s područja Požeško-slavonske županije. Međutim, da je kriza dobrano zagrizla naš kraj govori i činjenica kako većina poslodavaca nije u stanju trenutačno zaposliti nikoga, već zaprimaju prijave samo kako bi ih unijeli u svoju bazu, a kandidate će pozvati "kada se ukaže prilika za zapošljavanje".

Ipak, ima i onih koji u vrijeme recesije zapošljavaju i šire poslove. Oni se, pak, žale kako imaju velikih problema pri pronalaženju radnika adekvatne stručne spreme.
- Metalijatrans širi poslovanje i nedavno smo raspisali natječaj za četiri nova radna mjesta. Prijavilo se stotinjak kandidata, no samo jedan ili dvoje budu idealni za to radno mjesto. Nama trebaju uglavnom trgovci, ali moraju se znati dobro služiti računalom. Budući da očito u obrazovanju nedostaje više računalne obuke, mi ćemo svoje djelatnike dodatno obučiti za rad u našem programu i za korištenje interneta, jer trebaju znati primiti i poslati poruke elektroničkom poštom, rekla je Ana Kesić, voditeljica kadrovske službe u Metalijatransu.

Tihomir Nađ, regionalni voditelj prodaje u tvrtki D2 Projekt, koja se bavi prodajom internetskih veza i telekomunikacijskim uslugama, također tvrdi da mnogi kandidati za posao ne ispunjavaju potrebne uvjete.
- Mi konstantno zapošljavamo komercijaliste, ljude za terensku prodaju. Međutim, događa se da su kandidati većinom informatički nepismeni. Otprilike 10 do 20 posto prijavljenih za neko radno mjesto ga uistinu može obavljati, tvrdi Nađ.


- Kod nas u Plamenu uvijek su dobrodošli ljudi s visokom stručnom spremom, a konkretno radi se o dipl. ing. strojarstva, elektrotehnike, metalurgije te kemijski tehničari. To su struke koje nedostaju i za kojima postoji potražnja, barem par radnih mjesta. Ostale trenutačno nismo u mogućnosti zaposliti, ali primili smo dosta prijava tijekom Sajma poslova i one će biti razmotrene kada se otvori potreba za novim radnim mjestima, kaže Dragana Čorak, voditeljica Kadrovske službe u Plamenu.


Slične odgovore dali su nam i predstavnici poslodavaca iz Spin Vallisa, Zvečeva i Orljave. Kod njih, naime, sada nisu otvorena nova radna mjesta, ali će prijave kandidata sa Sajma poslova održanog prošlog tjedna u Obrtničkom domu u Požegi arhivirati i uzeti u obzir kada se otvore mogućnosti za zapošljavanje.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI